Βλέπω το stream των ειδήσεων στο megatv.com σήμερα (Απρίλιος 25 2008) και αλαλάζωντας ο κ. Νίκος Στραβελάκης, παρουσιαστής του δελτίου, αποκαλεί "αισχροκέρδεια"το γεγονός ότι κάποια πρατήρια βενζίνης πωλούν βενζίνη ακριβότερα από άλλα. Δείχνει μάλιστα στο σχετικό "ρεπορτάζ" ένα βενζινάδικο που έχει τη βενζίνη 1.35 ευρώ ενώ ένα άλλο παραδίπλα 1.14. Και διαπιστώνει ο καίσαρας της αλήθειας "αισχροκέρδεια". Πώς ακριβώς δημοσιογραφικά διαπιστώνεται η "αισχροκέρδεια" αφήνεται ως άσκηση για το σπίτι στον άμοιρο θεατή του σόου. Διαβάζω τη χρήση της λέξης "αισχροκέρδεια" στο Μείζον Ελληνικό λεξικό Τεγόπουλου Φυτράκη και αυτό δίνει τον ορισμό "αθέμιτη κερδοσκοπία". Συνεχίζω, " αισχροκερδής είναι αυτός που πραγματοποιεί κέρδη με αθέμιτα μέσα".
Τώρα πώς το Mega διαπιστώνει το παραπάνω από το δελτίο ειδήσεων που είδα, μου είναι εντελώς άγνωστο. Διαπιστώνω μια όντως ανταγωνιστική και ίσως δύσκολα να ερμηνευτεί εκ πρώτης όψεως, διαφορά στις τιμές μεταξύ βενζινάδικων σε μικρές αποστάσεις, αλλά αυτό σε μία φυσιολογική αγορά σημαίνει ότι θα πάω να αγοράσω από εκεί που θεωρώ εγώ πιο συμφέρον για μένα. Αυτός που πουλάει φθηνότερα θα πουλήσει πιο πολύ αυτός που πουλά ακριβότερα λιγότερο. Πού είναι το αθέμιτο εδώ δεν καταλαβαίνω.
Απλά ο κριτής των πάντων, δημοσιογράφος, παραπατά στα μονοπάτια και όρια του λίβελου και προκειμένου να εγείρει τα πλήθη και τα αισθήματα του τηλεθεατή, που όντως υποφέρει -αλλά περισσότερο γιατί δε βλέπει φως στο τούνελ της ανοησίας και λιγότερο για τις τιμές της βενζίνης- λέει ό,τι θέλει. Ποιος θα τον ελέγξει και ποιος θα τον "τιμωρήσει" έτσι και αλλιώς;
Το δελτίο του Mega πάντως, μου προσφέρει πολύ διασκέδαση καθημερινά. Προσωπικά θεωρώ ότι θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία δημοσιογραφίας του πώς να διαχωρίζεται το πολιτικό ταμπλόιντ καφενείο και κουτσομπολιό από τη σοβαρή δημοσιογραφική δουλειά. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω και πολλά άλλα Ελληνικά δελτία να το συγκρίνω εκτός από αυτό του Σκάϊ το οποίο το θεωρώ τουλάχιστον μία κλάση καλύτερο από άποψη παρουσίασης των ειδήσεων και σεβασμό στην υπομονή και νοημοσύνη του τηλεθεατή.
Εν τέλει αν ο κύριος Στραβελάκης δε βγάζει τα ίδια ή περίπου ίδια λεφτά με τον κ. Πρετεντέρη ή την κ. Τρέμη τότε θα μπορούσε να έβγαινε και να πει.. Αισχροκέρδεια στη δημοσιογραφία. Συντετμημένα και παραπέμποντας ερμηνευτικά και στο όλο κλίμα της ποιότητας της δημοσιογραφίας, θα μπορούσε να δικαιολογήσει και τον τίτλο αυτού του ποστ : Αισχρο-δημοσιογραφία.