13 December, 2006

Χρυσή παντόφλα - - - skairadio.gr (Α.Π.Ε)


Αυτή η "χρυσή παντόφλα" πάει στη σελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΙ για την είδηση για τον αποκαλούμενο "αρχαιοκάπηλο καθηγητή" -Hμερομηνία δημοσίευσης: 13-12-06 (18:06) . ( εδώ βέβαια ίσως να πρέπει να βάλουμε στην ίδια κατηγορία το Α.Π.Ε. που είναι η πηγή εάν αναφέρει ακριβώς τα ίδια. Δυστυχώς δεν έχω πρόσβαση στο ΑΠΕ να επιβεβαιώσω)

Αν είστε από τους αναγνώστες που διαβάσουν την είδηση και δεν προσέξουν κάτι το μεμπτό ίσως τελικά να προβληματιστείτε στο τέλος για το βαθμό που τα ΜΜΕ έχουν επηρεάσει τον τρόπο σκέψης μας για πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα (για μένα τουλάχιστον) και περνάνε απαρατήρητα στους δέκτες μας, την προσωπικότητά μας στο τέλος. Το θέμα είναι ότι η συγκεκριμένη είδηση αναφέρεται σε κάποιον καθηγητή από το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο, εναντίον του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί αρχαιοκαπηλίας από κάποιον εισαγγελέα. Ο κατηγορούμενος (όπως κάθε κατηγορούμενος φαντάζομαι και νομικός δεν είμαι) ζήτησε και έλαβε 24ωρη προθεσμία προκειμένου να ετοιμάσει την απολογία του. Η είδηση συνεχίζει ενημερώνοντας μας ότι " ο αρχαιοκάπηλος" συνελήφθη από "άνδρες" της ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Το απαράδεκτο στην είδηση για μένα (και για όποιον ενδιαφέρεται για αμερόληπτη και σωστή ενημέρωση θέλω να πιστεύω) είναι ότι το μέσο ( ο τόπος skairadio.gr ) προδικάζει τον κατηγορούμενο πριν καν απολογηθεί και πριν καν αποφανθεί τελεσίδικα η δικαιοσύνη για την τύχη του και τον κατονομάζει "αρχαιοκάπηλο". Ένα μέσο το οποίο φέρει τον τίτλο ενημερωτικό, δρα αυτόκλητα ως δικαστική αρχή και χαρακτηρίζει έναν κατηγορούμενο ερήμην του και πριν οποιαδήποτε νόμιμα θεσμοθετημένη αρχή της κοινωνίας μας αποφανθεί γι'αυτόν και τον καταδικάζει ως "αρχαιοκάπηλο".

Δεν είναι λίγες οι φορές που διαβάζω στα μέσα (και μιλάω για τα Ελληνικά βέβαια) να προδικάζουν αποφάσεις δικαστηρίων. Αυτό εκτός από αντιδημοκρατικό μιας και προδικάζει την έκβαση μιας δίκης , είναι και ανήθικο κατά τη γνώμη μου. Διότι, ο όποιος κατηγορούμενος στιγματίζεται από ένα μέσο το οποίο έχει απήχηση στο σύνολο της κοινωνίας και ακόμα και αν η ίδια η δικαιοσύνη αποφανθεί για την αθωότητά του, το κοινωνικό στίγμα και οι όποιες συνέπειές του θα τον ακολουθούν εφ' όρου ζωής σε όλες τις πτυχές της. Δεν ξέρω εάν η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στον όποιο κατηγορούμενο να προστατευτεί από τέτοιου είδους απαράδεκτα δημοσιεύματα. Αν όχι , αυτό είναι πλήγμα για τη δημοκρατία και τους θεσμούς της.

Το ενημερωτικό μέσο και ο δημοσιογράφος θα πρέπει να δρουν ως τέτοιοι. Δεν είναι δικαστές , δεν υποκαθιστούν διαδικασίες που προβλέπουν οι νόμοι και δεν αποφαίνονται για τις τύχες κατηγορουμένων. Ως είδηση η συγκεκριμένη του ΣΚΑΙ, θα είχε μεταφέρει πλήρως όποια πληροφορία περιμένει κάποιος που ζητά την ενημέρωσή του/της , αν όπου αναφέρει "αρχαιοκάπηλος" το αντικαταστήσει με το σωστό "κατηγορούμενος για αρχαιοκαπηλία". Είναι σημαντικό να προστατέψουμε τους θεσμούς της δημοκρατίας και το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου σε δίκαιη δίκη και να αναθέσουμε στο ενημερωτικό μέσο το ρόλο για τον οποίο αυτό είναι αρμόδιο, αυτόν της ενημέρωσης και μόνο.

Υ.Γ. Είμαι περίεργος να μάθω αν το Ε.Σ.Ρ ή η νομοθεσία η ίδια προβλέπει κάτι για τα παραπάνω.

Προσθήκη 16/12/2006: Σε σημερινή είδησή της στο δικτυακό της τόπο η εφημερίδα Καθημερινή , έχει νεότερα για το συμβάν σε άρθρο όπου αναφέρει το σωστό "κατηγορούμενος για αρχαιοκαπηλία". Ίσως να καταφέρει έτσι και ο Σκάϊ να "μάθει" μιμώντας το "αδελφό" μέσο.

2 comments:

Aphrodite said...

Ω τι κόσμος μπαμπά... Τρελλοκομείο!

Τεσπα, εγώ για ευχές μπήκα, Χρόνια σου Πολλά και Καλά και Γερά κι Ευτυχισμένα!
:)

ManBlogg said...

Να είσαι καλά και να περνάς όμορφα και ευτυχισμένα! ...Τρελοκομείο και άμα είσαι μέσα είναι και ωραία!
Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές.