02 February, 2007

Άρχισαν τα όργανα για την Google

Διαβάζω στο άρθρο του Reuters ότι ο όμιλος Viacom ζητά από την Google, να αφαιρέσει 100.000 κλιπάκια από το δίκτυο YouTube ύστερα από μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ τους για τη διαχείρηση του τρόπου διανομής.
Μια είδηση που μάλλον θα πρέπει να προβληματίσει τους διευθύνοντες συμβούλους της Google που σύμφωνα με το Reuters πάλι, θα παραλάβουν μπόνους περίπου $1.5 εκατομμύρια για το 2006 ( βέβαια χωρίς να υπολογίσει κανείς τα options μετοχών τους, που με την τιμή της μετοχής της Google έχουν κάνει πολλούς πολυεκατομμυριούχους και τους 2 ιδρυτές της εταιρείας από το Stanford δισεκατομμυριούχους στα χαρτιά τουλάχιστον).
Πολλοί εντυπωσιάστηκαν (ανάμεσά τους και 'γώ) μάλλον εκφράζοντας περισσότερο την απορία τους με την κίνηση της Google το 2006 να αγοράσει για κάτι περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολλάρια το δικτυακό τόπο YouTube. Μέχρι τότε εγώ προσωπικά δεν είχα καν επισκευτεί τον τόπο. Η πρώτη μου εντύπωση με το που επισκεύτηκα και είδα το περιεχόμενο ήταν... "θα την αρμέξουν την αγελλάδα με το ρευστό". Και πραγματικά το περιεχόμενο των video στο YouTube ήταν "νομικά κολάσιμο". 'Εβρισκες ό,τι ήθελες. Ανάμεσα στα προσωπικά video του καθένα μπορούσες να παρακολουθήσεις συναυλίες, εμπορικά video clip, ακόμα και τις αγαπημένες σειρές της αμερικάνικης καλωδιακής tv. Μέχρι τότε ήταν μάλλος άλλος ένας "αναρχικός" χώρος που οι διάφορες εταιρείες διανομής όπως η Viacom, δεν είχαν καν ασχοληθεί. Από τη στιγμή που ο τόπος αγοράστηκε από το θαύμα της 2ης γενιάς του ίντερνετ (μετά φούσκας εποχής) και αγαπημένη εταιρεία της Wall Street Google, είμαι σίγουρος ότι τα νομικά τμήματα των εταιρειών αυτών άρχισαν να ακονίζουν τα μαχαίρια τους. Η πίτα είναι μεγάλη και ο αντίπαλος ένας και γνωστός.
Πιστεύω ότι η Viacom είναι η αρχή μιας χιονοστιβάδας. Η Google ελπίζω να έχει ένα καλό σχέδιο να αποκρούσει τη σωρεία αντίστοιχων επιθέσεων. Οι όροι χρήσης υπηρεσιών όπως του YouTube αλλά και του Βlogger , που έχουν σηματοδοτήσει τη νέα εποχή στο διαδίκτυο και που έχει αγκαλιαστεί από μία νέα γενιά χρηστών με λιγότερη online "εμπειρία" αλλά με πολύ όρεξη και ενθουσιασμό είναι σαφείς. Το περιεχόμενο του υλικού που "ανεβαίνει" στους severs τους είναι αποκλειστική ευθύνη των δημιουργών του. Η YouΤube μάλιστα λόγω της φύσης του υλικού διατυπώνει ξεκάθαρα ότι δεν έχει τρόπο ελέγχου του περιεχομένου του.
Αυτή η δυνατότητα δίνει μία απέραντη αίσθηση ελευθερίας στον κάθε χρήστη , στον κάθε άνθρωπο της υφηλίου, να είναι το αφεντικό του εαυτού του και να επικοινωνεί με τον τρόπο που επιθυμεί με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Είναι μια δύναμη που ποτέ κανείς δεν είχε στην ιστορία της ανθρωπότητας. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να μπορείς να ακουστείς από όλη την υφήλιο. Όμως ταυτόχρονα είναι εμπεριέχει και μία τεράστια ευθύνη. Την ευθύνη του περιεχομένου με ό,τι νομικές συνέπειες συνεπάγεται αυτό.
Προσωπικά πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να αναγκαστούν οι εταιρείες φιλοξενίας τέτοιου υλικού (πχ Blogger, Youtube, Wordpress) να αλλάξουν τους όρους χρήσης και αν μπορούν να ελέγξουν το υλικό που ανεβαίνει να το επιτρέπουν συνμοιραζόμενες την ευθύνη του περιεχομένου με αυτόν που το ανεβάζει ή να αναγκαστούν να κλείσουν την υπηρεσία αν δεν μπορούν να το κάνουν. Είναι σχεδόν απίθανο ο νομοθέτης και ο θιγόμενος να κάτσουν να ελέγχουν το υλικό που ανεβαίνει από όλες της γωνιές της γης και να κυνηγάνε τον κάθε ένα που παραβιάζει το κάθε πνευματικό δικαίωμα ή που ανεβάζει παράνομο υλικό γενικότερα. (Βέβαια το συγκρότημα Metallica το επιχείρησε και το έκανε στο παρελθόν με το Napster αλλά μάλλον δεν είναι κάτι εφικτό για τον καθένα). Τώρα ειδικά που ο κάθε θιγόμενος έχει ένα κολοσσό όπως την Google απέναντί του με κίνδυνο και όπλο μηνύσεις δισσεκατομμυρίων δολλαρίων είναι μάλλον πιο εύκολο να το κάνουν.

Ενημέρωση 13/3/07 .
Σύμφωνα με το Reuters η Viacom τελικά κατέθεσε μήνυση ύψους περισσότερου του $1δισ. Δεν τα βρήκαν στα "ψιλά" φαίνεται.

6 comments:

Anonymous said...

Πολύ καλό το κείμενο. Δεν ήξερα την υπόθεση της YouTube. Γενικά νομίζω ότι ο νομοθέτης έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά με το internet. Δεν βλέπω τρόπο να ελεγχθεί.

ManBlogg said...

Ζωή, νομικός δεν είμαι αλλά νομίζω έχεις δίκιο. Ένα από τα προβλήματα που παρουσιάζονται είναι πως εφαρμόζεται το δίκαιο μιας και δεν υπάρχουν σύνορα στον παγκόσμιο ιστό και δεν είναι σαφές ποιας χώρας δίκαιο τηρείται. Όμως είναι κάτι που πρέπει να διευθετηθεί σύντομα γιατί δυσχεραίνει την εμπορική εκμετάλλευση του μέσου. Νομίζω απλά ότι είναι πιο εύκολο να συμμορφώσεις τον πάροχο μιας υπηρεσίας (όπως το Google πχ) και να τον χρίσεις υπεύθυνο ελέγχου του περιεχομένου παρά να κυνηγάς όλο τον κόσμο που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του. (Κάτι που κάνανε οι Metallica και μήνυσαν μεμονωμένα άτομα που κατεβάζανε τραγούδια τους από το Napster)

SOLON said...

Τεράστιο το θέμα man. Σε δουλειές διεθνείς ο έλεγχος είναι πιο δύσκολος. Όταν τη δεκαετία του 50 η Ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε προβλήματα στον Ωνάση εκείνος πήρε τα πλοία του απο το Ελληνικό νηολόγιο και σήκωσε Παναμέζικη σημαία, πράγμα μέχρι τότε ανήκουστο. Μετά ακολούθησαν πολλοί. Όταν το IFPI ζήτησε υπέρογκα ποσά απο το kithara.gr για τη δημοσίευση των τραγουδιών το kithara.gr πήγε στο Vanuatu και έγινε kithara.vu . Νομίζω πως το διαδίκτυο σαν επιχειρισιακός χώρος είναι ακόμα στα σπάργανα. Σιγά σιγά θα δημιοθργηθούν οι φορείς και η τεχνολογία που να ελέγχει σε κάποιο αξιοπρεπές ποσοστό την παρανομία.
Διαφωνώ με τη Ζωή. Οι νομοθέτες κάθε άλλο παρα έχουν σηκώσει τα χέρια και υπάρχουν χιλιάδες άτομα που δοκιμάζουν μεθόδους επίβλεψης και αστυνόμευσης του διαδικτύου. Φυσικά απόλυτος έλεγχος δεν θα υπάρξει ποτέ αλλά ο ρόλος του διαδικτύου σαν χώρος παράνομης διακίνησης υλικού νομίζω σιγά σιγά θα μειωθεί. Όπως στη ναυτιλία δημιούργηθηκαν διεθνή πρωτόκολλα το ίδιο νομίζω θα γίνει και στο διαδίκτυο.

ManBlogg said...

Solon, ενδιαφέροντα τα όσα παραθέτεις για τη ναυτιλία. Είναι ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθούν όλ'αυτά στο διαδίκτυο. Είναι προφανές ότι οι σημερινοί όροι χρήσης των υπηρεσιών όπως του Blogger και YouTube εικάζουν νίψιμο χειρών για οποιοδήποτε "αμαρτωλό" υλικό περισσότερο λόγω αδυναμίας τεχνολογικής του ελέγχου του υλικού αλλά νομίζω σε μια μήνυση θιγόμενου θα πρέπει να έχουν καλούς δικηγόρους για να αποποιηθούν ευθύνες. Στο μυαλό μου τουλάχιστον είναι σα να σου προσφέρω ένα ράφι στο μαγαζί μου για να βάλεις το υλικό σου το οποίο παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα (καλώς ή κακώς) και ενώ έχει πρόσβαση σε αυτό όλος ο κόσμος εγώ αποποιούμαι την ευθύνη ως συνεργός.

ioannisk said...

Σε κάλεσα στο bloggoπαιχνίδι με τις 5 ερωτήσεις για τον εαυτό σου. Να δούμε τι θα μας πεις πέρα από την χαμένη αγάπη (εννοώ το Mustang...).

ManBlogg said...

Πω , Γιάννη με κάρφωσες πάνω που την κάνω με ελαφριά (καθόλου ελαφριά η αλήθεια είναι αλλά απλά είναι κλισέ έκφραση και μ'αρέσει). Πετάμε αύριο για Ζυρίχη και εγώ ακόμα και σήμερα πάω γραφείο! Δεσμεύομαι να συμμορφωθώ με την πρόσκληση το συντομότερο δυνατό! (Μου'παν ότι μου "βάλαν" 2Mbit στο σπίτι στη Ζυρίχη ήδη.. Λες;)