26 August, 2007

Οι εκλογές γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια...ε, περίπου

Το παρακάτω το έκανα σχόλιο στο Blog του Παναγιώτη Βρυώνη Rec (on) και θεώρησα για το αρχείο να το αναρτήσω και 'δω. Το έχω διαμορφώσει ελαφρώς διαφορετικά εδώ αλλά η ουσία παραμένει.

Έκανα ένα απλό υπολογισμό για το μέσο όρο χρονικών περιόδων που γίνονται οι εκλογές στην Ελλάδα από το '74 και μετά. Εδώ η πηγή elections.gr.
Αν είναι σωστοί οι υπολογισμοί, προκύπτει ότι στην Ελλάδα κάνουμε εκλογές ανά 3 χρόνια περίπου και αν αφαιρέσουμε τις περιόδους συγκυβερνήσεων Τζαννετάκη και Ζολώτα 3.6 χρόνια. Έτσι στην Ελλάδα μπορούμε να πούμε ότι οι εκλογές γίνονται περίπου ανά 4 χρόνια όπως θα λέγαμε ότι στην Ελλάδα οι πολιτικοί και η πολιτική είναι περίπου.. σοβαροί.
Συμφωνώ πάντως ότι η διακήρυξη πρόωρων εκλογών και η δικαιολογία με την οποία γίνεται είναι τουλάχιστον καραγκιοζιλίκια (συγνώμη στον ορίτζιναλ καραγκιόζη που αυτός έχει χιούμορ).
Και αυτό πάει και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση που είχε αρχίσει να ζητάει εκλογές από την αρχή του χρόνου. (Συνήθως ζητούσε κανένα μήνα μετά τις εκλογές οπότε ίσως αυτή τη φορά να μιλάμε για μια κάποια βελτίωση).

Θα ήθελα να ζούσα σε μία κοινωνία που κάτι τέτοιο θα μπορούσε ο απλός πολίτης να το καταγγείλει σε μια ανεξάρτητη αρχή που με κάποιο τρόπο αφότου αξιολογούσε την καταγγελία θα αποφαινόταν ανάλογα και θα τιμωρούσε τον πρωθυπουργό για άσκοπη αναστάτωση της χώρας. Θα έκανε εκλογές μεν, διότι στην Ελλάδα η τελική απόφαση βρίσκεται στα χέρια ενός και μόνο δημοκρατικά εκλεγμένου μονάρχη χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από πουθενά, αλλά θα διακινδύνευε την επανεκλογή του οπότε θα το σκεφτόταν διπλά.

No comments: