05 June, 2008

Τα γκρίζα νερά του κ Κυριάκου Μητσοτάκη

Άκουγα στην "παρωδία" ειδήσεων του Μέγκα τις δηλώσεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τον εξοπλισμό του γραφείου του αξίας περίπου 120,000 ευρώ και πώς η αποπληρωμή αυτού του ποσού προς την εταιρεία, συνέπεσε αφότου ο θόρυβος για τα μαύρα ταμεία της Siemens έχει φουντώσει.
Οι υπόνοιες που δημιουργούνται με αυτή τη συναλλαγή είναι ότι πιθανόν το ποσό να μην εξοφλούταν ποτέ - και άρα να ήταν στην ουσία κάποιου είδους δώρο προς το βουλευτή από την εταιρεία - αν δεν υπήρχε αυτή η φασαρία με τις δωροδοκίες που, όπως αντιλαμβάνομαι εγώ με το λιγοστό μυαλό μου, μάλλον αφορά δωροδοκίες και στα 2 τουλάχιστον μεγάλα κόμματα. Ο κ. Μητσοτάκης βέβαια δήλωσε, στο σοβαρότερο δελτίο ειδήσεων του Σκάι, ότι από τη στιγμή που κόπηκε τιμολόγιο στο όνομά του, δεν υπάρχει περίπτωση αυτό να μην πληρωνόταν, το οποίο μου ακούγεται λογικό, αν και δεν είναι σαφές, πώς και από ποιόν. Δηλαδή το γεγονός ότι κόβεται τιμολόγιο από μία εταιρεία και το γεγονός ότι υπάρχουν ορκωτοί λογιστές που μπορούν να ελέγξουν τους ισολογισμούς ανά πάσα στιγμή, δε σημαίνει απαραίτητα, απ΄όσο μπορώ να καταλάβω, ότι μια εταιρεία δεν μπορεί να κάνει δώρα σε πελάτες κόβοντας τιμολόγιο.
Το αστείο με τον κ Μητσοτάκη είναι ότι στο δελτίο του Μέγκα ανέφερε ότι είχε κάνει διακανονισμό για το πώς θα αποπληρωθεί το ποσό και αυτόν ακολούθησε αλλά , ω τι έκπληξη, δυστυχώς ο διακανονισμός αυτός δεν μπορεί να αποδειχθεί εγγράφως.... Μάλιστα και στα 2 δελτία υπεραμύνθηκε αυτής της ενέργειας, φέρνοντας ως παράδειγμα τον οποιοσδήποτε ο οποίος θα εκμεταλλευόταν μια προσωπική σχέση με υψηλά ιστάμενο στέλεχος μιας εταιρείας προκειμένου να έχει ευνοϊκή μεταχείριση στην αποπληρωμή αγοράς εξοπλισμού. Είναι ο κ. Μητσοτάκης ο "οποιοσδήποτε"; Ή μήπως οι αποφάσεις και οι ψηφοφορίες του κ Μητσοτάκη περισσότερο καθορίζουν τη ζωή του μέσου Έλληνα; Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να δέχεται δώρα και διευκολύνσεις στον ίδιο βαθμό και με την ίδια καλή πίστη που θα το έκανε ο κάθε πολίτης; Και σε ποια εταιρεία του μεγέθους Siemens ορίζονται διακανονισμοί προφορικοί για ευνοϊκές αποπληρωμές προς όφελος ενός..."οποιουδήποτε"; Απ' όσο ξέρω οι διακανονισμοί αποπληρωμής είναι όλοι γραπτοί και καμία εταιρεία δεν κάνει προφορικούς διακανονισμούς πληρωμής... Τίθεται εδώ θέμα δηλαδή και για τον άνθρωπο στη Siemens που κανόνισε τον όποιο προφορικό διακανονισμό που ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης.
Το πρόβλημα που βλέπω εγώ είναι φυσικά είναι μια συναλλαγή ενός πολιτικού προσώπου με μια εταιρεία προμηθευτή του Ελληνικού δημοσίου. Το πρόβλημα είναι τουλάχιστον ηθικό και σίγουρα μεμπτό λόγω της άτυπης συμφωνίας/χάρης του τρόπου αποπληρωμής από το πολιτικό πρόσωπο στην εταιρεία. Η εταιρεία έχει κάθε συμφέρον να δίνει δωράκια σε εκείνους τους ανθρώπους που μπορούν να επηρεάσουν αποφάσεις προμηθειών προς όφελός της. Ο κ. Μητσοτάκης ως μέλος της κυβέρνησης, η οποία δυστυχώς ακόμα διαχειρίζεται τις προμήθειες μερικών Ελληνικών επιχειρήσεων, μπορεί με αυτή την ιδιότητα να επηρεάσει προς όφελος της εταιρείας αποφάσεις για το που θα πάει η προμήθεια. Δωράκια και διευκολύνσεις σε πολιτικά πρόσωπα ειδικά σε ένα κράτος σαν την Ελλάδα που η διαφθορά δίνει το ρυθμό στην πολιτική είναι για μένα άμεσα κατακριτέες. Τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικά δημοσιοποιημένες για οποιοδήποτε θα ήθελε να τις ελέγξει.
Η περίπτωση βέβαια του κ. Μητσοτάκη (αυτή η συγκεκριμένη τουλάχιστον) μου ακούγεται βέβαια ως πταίσμα σε σχέση με το πρόβλημα των "μαύρων ταμείων" της Siemens. Εντελώς εμπειρικά εγώ θα έλεγα να βάλουν να πληρώσουν πρόστιμα και να βάλουν φυλακή πάνω κάτω τους μισούς Έλληνες πολιτικούς. Εντελώς τυχαία. Δεν έχει σημασία ποιοι θα την πληρώσουν. Απλά να γράψουν τα ονόματά τους σε κλήρους και να βάλουν ένα χιμπατζή να τραβά τυχαία χαρτάκια. Κάτι μου λέει ότι μια τέτοια μέθοδος θα είναι σίγουρα πιο δίκαιη και πιο κοντά στην ορθή απόδοση δικαιοσύνης παρά οτιδήποτε θα συμβεί στην πραγματικότητα... Καλά αυτή η υπόθεση Ζαχόπουλου πού βρίσκεται...( ? )

ΥΓ. Ο κ Μητσοτάκης ονόμασε "έμπειρο δημοσιογράφο" τον κ. Τέλλογλου του ΣΚΑΙ 3 φορές στο δελτίο που παρακολούθησα... Ύποπτο...

6 comments:

Sarah said...

Γεια σου Manblogg!
Ο Κ. Μ. μπουρδολογει ως συνηθως. To μαυρο χρημα μπορει καλλιστα να διακινηθει με τιμολογια. Σε εμενα τουλαχιστον η μεθοδος ειναι πολυ γνωστη. Καλυπτεις τα εξοδα της βαφτισης παιδιου ενος πολιτικου πχ και κοβεις εικονικα τιμολογια για να δικαιολογησεις το εξοδο. Στο τελος μενουν απληρωτα και μετα απο μερικα χρονια καταχωρουνται σαν ζημιες.

Μου κανει εντυπωση πως η Ιντρακομ, μεγαλο "λουλουδι" και αυτη, εχει μεινει στο απυροβλητο.

ManBlogg said...

Αγαπητή Παπαρήγα σε χαιρετώ!
Είμαι σίγουρος ότι αν θέλουν να κάνουν δώρα και με τιμολόγια τα κάνουν και μπροστά στα μάτια όλων. Για την Ελλάδα μιλάμε που η διαφθορά από τον τελευταίο υπάλληλο ως τον πρώτο πολιτικό είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Δες δηλαδή τι γίνεται με τα ταμεία της Siemens. Η Γερμανία θα ξεκαθαρίσει την υπόθεση λίαν συντόμως και εμείς ακόμα θα σφυρίζουμε αδιάφορα..

Γιάννης Καραμήτρος said...

Και το χειρότερο είναι πως αν οι Γερμανοί δεν αρχίζανε τις έρευνες εμείς στα Βαλκάνια δεν θα είχαμε πάρει πρέφα...

Γιάννης Καραμήτρος said...

Όσον αφορά τα "δώρα" στους πολιτικούς αυτά είναι γνωστά σε όλους μας :(

Υ.Γ. Γιατί να είναι εξαίρεση ο Μητσοτάκης?

Υ.Γ.2 Η Ιντρακόμ κερδίζει ΚΑΘΑΡΑ τους διαγωνισμούς γιατί το υλικό που πουλάει είναι σκάρτο, δες τα ISDN modem...

ManBlogg said...

Γιάννη έχεις φυσικά δίκιο για το κουκούλωμα που θα κάναμε και που κάνουμε όσο μας παίρνει.
Για το άλλο θέμα με την τράπεζα του Λιχτενστάιν και το DVD με ονοματεπώνυμα ατόμων που φοροδιαφεύγαν κάνει κανείς τίποτα; Είχα διαβάσει ότι στη λίστα υπήρχαν και Έλληνες. Αλλά σιγά αυτά είναι απλά φοροδιαφυγή κατά του κράτους και κανείς απ΄έξω δεν πρόκειται να σπρώξει να κουνηθούμε..

Γιάννης Καραμήτρος said...

Με την υπόθεση του Λιχτενστάιν ίσως γίνει κάτι γιατί το ψάχνουν και οι "κουτόφραγκοι".

Ότι έγινε και με τη Μίζενς δηλαδή :)