09 May, 2009

Τι είδους μαφία κυβερνά αυτό τον τόπο;

Το ερώτημα δεν είναι μόνο δικό μου. Το έχω δει να διατυπώνεται σε διάφορες μορφές σε μπλογκς και άρθρα ανθρώπων σκεπτόμενων και λογικών. Αλήθεια, πώς μπορεί άραγε να απαλλαχθεί η Ελλάδα από τη νοοτροπία μαφίας που εκφράζεται μεν σε όλες τις μορφές και επίπεδα του κοινωνικού ιστού της χώρας αλλά με σημαντικότερη αυτή που εισπράττει ο ουδέτερος παρατηρητής από τη σημερινή κυβέρνηση και τον τρόπο που (δεν) λειτουργεί ο κοινοβουλευτισμός στη χώρα;

Η σημερινή κυβέρνηση δρώντας ως αυταρχικός κλειδοκράτορας των θεσμών, τους κλειδώνει αιφνιδιαστικά με το να σχολάει απρόοπτα το κοινοβούλιο με πρόσχημα τη διενέργεια ευρωεκλογών σε ένα μήνα. Με αυτό τον τρόπο παραγράφονται αξιόποινες πράξεις πολιτικών προσώπων για υποθέσεις ως το 2007 απ'όσο διαβάζω στο skai.gr. Όχι βέβαια ότι αν έμενε ανοιχτή υπήρχε καμία ελπίδα να διαλευκανθεί τίποτα και να βρεθεί κανείς από τα μέλη αυτής της μαφίας αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη. Είναι αποκρουστικό το πώς λειτουργεί αυτή η χώρα σε επίπεδο βουλής. Οι βουλευτές αποφασίζουν αν θα στείλουν στη δικαιοσύνη άτομα του σιναφιού τους παίζοντας το ρόλο του δικαστή. Σα να λέμε τώρα η Camorra να αποφασίζει αν κάποιο από τα μέλη της οικογένειάς της εγείρουν υποψίες αξιόποινων πράξεων και αν θα πρέπει να δικαστούν όπως θα δικαζόταν ο κάθε "κανονικός" πολίτης αυτού του τόπου.
Ανάμεσα στον παραλογισμό και του μαφιόζικου τρόπου που λειτουργεί η πολιτική ζωή αυτού του τόπου καμιά φορά ακούς και γνώμες που στέκουν. Όπως αυτή του Αλέκου Αλαβάνου από το βήμα της βουλής ο οποίος υποστήριξε ότι εφόσον έχουν δώσει στον εαυτό τους αυτή την συνταγματική ασυλία ας συμφωνήσουν τουλάχιστον από δω και πέρα να ψηφίζουν συνολικά υπέρ μιας καταγγελίας για διερεύνησή της από τη δικαιοσύνη. Αυτή η ασυλία των πρώην υπουργών και βουλευτών μου θυμίζει τραγικά το πανεπιστημιακό άσυλο. Στη θεωρία είχε στηθεί για τη διασφάληση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών αλλά στην πράξη χρησιμοποιείται για τη φίμωση τους και την συγκάληψη άνομων πράξεων.

Αρκεί κανείς να διαβάσει στα πρακτικά της βουλής την κατάθεση του υπόπτου κατηγορουμένου Αριστοτέλη Παυλίδη για να καταλάβει με τι όρους δουλεύει το μαγαζί. Συγκινητική η κατάθεσή του. Παραλίγο να κλάψω. Ένα μάτσο δακρύβρεχτα επιχειρήματα χωρίς καμία ουσία και με εμφανή δείγματα του πώς λειτουργεί η οικογένεια...
Από την άλλη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και να προσπαθεί δεν πείθει βέβαια ότι έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό από τη μεριά τους. Θεωρητικολογεί και ευχολογεί ζητώντας και καλά συναίνεση από τον Κώστα Καραμανλή να στείλουν όλα τα σκάνδαλα στη βουλή για ψηφοφορία και από τiς δύο μεριές. Ζητάει δηλαδή , για να κάνει κάθαρση στο κόμμα του , πνιγμένο στο σκάνδαλο και στην κακοδιαχείριση του εθνικού πλούτου, συναίνεση από τον πρωθυπουργό. Παραδέχεται εμμέσως ότι κάτι συμβαίνει αλλά δεν έχει τα κότσια να κάνει αυτοκάθαρση στο κόμμα του. Δεν ξέρω γιατί χρειάζεται τη συναίνεση της ΝΔ για να καθαρίσει την κοπριά στο στάβλο του. Δεν ξέρω αλλά δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κάνει μήνυση κατά παντός υπευθύνου σχετικά με τις καταγγελίες Siemens και Τσουκάτου για παράδειγμα και να κινήσει τη διαδικασία διερεύνησης με την Ελληνική δικαιοσύνη και όταν αυτή χτυπάει πόρτα πρώην υπουργού πχ να φέρνεται το θέμα στη βουλή και το ΠΑΣΟΚ να ψηφίζει για την άρση της ασυλίας του; Γιατί πρέπει να συναινέσει ο Καραμανλής για κάτι τέτοιο; Ο μόνος που έδειξε πώς πρέπει να λειτουργεί στο ελάχιστο ένας βουλευτής, είναι ο κ. Βερελής που παρετήθηκε μόλις ακούστηκε το σκάνδαλο ΜΑΝ επί εποχής του. Μακάρι ο πρόεδρός του να είχε στο ελάχιστο την ειληκρινή διάθεση να ξεκαθαρίσει τις υποθέσεις του κόμματός του.

Το ανησυχητικό βέβαια είναι ότι η μαφία των 300 είναι ακριβές αντίγραφο της μαφίας και της νοοτροπίας καρτέλ σε όλες της εκφάνσεις της ζωής του τόπου. Πράγμα το οποίο φαίνεται από τα ποσοστά που φαίνεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να συγκεντρώνουν τα 2 μεγάλα κόμματα κυρίως αλλά και τα υπόλοιπα που απαρτίζουν το κοινοβούλιο. Η πλειοψηφία λοιπόν του λαού δεν έχει θέληση να προχωρήσει μπροστά και να απεγκλωβιστεί από τη νοοτροπία της ληστοσυμμορίας που χαρακτηρίζει τον τόπο. Έτσι είναι και αυτή. Όπου μπορεί θα κλέψει, όπου μπορεί θα αποποιηθεί τις ευθύνες της όπου είναι δυνατό θα προτιμήσει το νεποτισμό και το ρουσφέτι. Πώς μας το είχε πει ο "δάσκαλος" Σημίτης; "Έ αφού έτσι είναι οι Έλληνες και η Ελλάδα τι περιμένουμε τώρα"....

9 comments:

@ngel said...

Μάλλον το αγαπημένο βιβλίο του Καραμανλή είναι το "The Mafia Manager"

λ:ηρ said...

Οι κακές γλώσσες λέν πως ο Βερελής παραιτήθηκε πριν (και για να μην) τον σουτάρει ο ΓΑΠ. Οι εξελίξεις θα δείξουν.

Για την μαφία που κυβερνά τον τόπο, το πρόβλημα είναι σχεδόν ανυπέρβλητο. Είμαστε σε πολύ βαθύ πηγάδι και δύσκολα θα βγούμε απ΄αυτό.

Γιάννης Καραμήτρος said...

Φίλε μου, το τραγικό είναι πως ο μέσος κάτοικος αυτής της χώρας ασχολείται με τον σάκη και την Euro(σκατό)vision.

Οι λίγοι που μας απασχολούν τα σοβαρά θέματα τι μπορούμε να κάνουμε;

ManBlogg said...

Λεωνίδα, αυτές οι κακές γλώσσες ξέρουν να μιλάνε εκ των υστέρων ως συνήθως. Για την ώρα τα φαινόμενα τον κατατάσσουν στις εξαιρέσεις (που θα έπρεπε να είναι ο κανόνας).

Τι μου θύμισες τη Ευροβίζιον Γιάννη.
Οι υπόλοιποι μπορούμε να ψηφίσουμε οτιδήποτε άλλο εκτός ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ. Κοίτα να δεις που η τύχη το φέρνει και θα είμαι Ελλάδα μάλλον την περίοδο Ευρωεκλογών. Δυστυχώς για όλους τους χαραμοφάηδες της βουλής που λιβανίζουν την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου θα ψηφίσω. Μάντεψε τι ΔΕ θα ψηφίσω!

Γιάννης Καραμήτρος said...

Σου βρήκα τι θα ψηφίσεις!

Εμάς, δηλαδή τους Οικολόγους Πράσινους.

Γιάννης Καραμήτρος said...

Άσχετο αλλά η μετάφραση του Αμερικανικού συντάγματος πως πάει;

ManBlogg said...

Γιάννη δες εδώ:
Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών

Γιάννης Καραμήτρος said...

Ευχαριστώ, ελπίζω να κάτσω να το διαβάσω. Πάντως είστε άξιοι συγχαρητιρίων που το μεταφράσατε.

ManBlogg said...

Γιάννη, ειδικά το σύνταγμα το μετέφρασε όπως φαίνεται και στη σελίδα της Wikipedia μόνος του ο Περικλής Κωνσταντινίδης.
Εγώ πήρα μέρος στη μετάφραση της Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.