13 May, 2010

Θετικό βήμα αλλά λάθος προτεραιότητες

Θεωρώ θετικό το βήμα δημοσίευσης ονομάτων Γιατρών που αποδεδειγμένα φοροδιαφεύγουν. Είναι πολύ σημαντικό για την κοινωνία που θέλει να λέει ότι λειτουργεί με δημοκρατικούς θεσμούς να ξέρει ότι υπάρχουν νόμοι, ότι αυτοί εφαρμόζονται και ότι οι παραβάτες τιμωρούνται και πληρώνουν.
Με αυτό που διαφωνώ είναι , ο τρόπος και οι προτεραιότητες αυτής της εφαρμογής. Οι πρώτοι που θα πρέπει να τιμωρηθούν , να δημευτούν περιουσίες τους και να δικαστούν εφόσον προκύπτουν στοιχεία εναντίων τους είναι οι πολιτικοί και τα πολιτικά πρόσωπα. Είναι οι περισσότερο και με τεράστια διαφορά υπεύθυνοι για την εγκαθίδρυση της μέχρι τώρα ατιμωρησίας, περιφρόνησης των θεσμών και των νόμων κάνοντάς το οι ίδιοι καθημερινά εντός και εκτός κοινοβουλίου (πρόσφατο παράδειγμα, Χάρης Καστανίδης με τις δηλώσεις του για τις αποφάσεις των δικαστών του Αρείου Πάγου. Ο κ. Καστανίδης είναι θεσμικό πρόσωπο , υπουργός δικαιοσύνης. Στην Ελλάδα υποτίθεται η εκτελεστική και δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητες η μία από την άλλη).
Έχουν θέσει εαυτούς μακρυά από τους νόμους με ειδικό καθεστώς ασυλίας. Μιλάνε και συμπεριφέρονται ακόμα σαν προύχοντες και μονάρχες. Όσο τιμωρούν δικαίως ή ακόμα χειρότερα και αδίκως πολίτες και κάνουν προκλητικά τα στραβά μάτια για το σινάφι τους, θα εντείνουν ακόμα περισσότερο τη δικαιολογημένη οργή του κόσμου εναντίων τους. Είναι οι υπ αριθμόν ένα υπεύθυνοι, αυτοί νομοθετούν αυτοί εκτελούν. Αυτοί έχουν και το καρπούζι και το μαχαίρι. Δε φταίει πρωτίστως ο Χριστοφοράκος ή η Siemens όταν δωροδοκούν πολιτικά πρόσωπα για να παίρνουν δουλειές. Φταίνε πρωτίστως και με διαφορά οι πολιτικοί που έχουν τον τελικό λόγο στο να πουν ναι ή όχι. Υπάρχουν πολιτικοί που λένε όχι και καταγγέλλουν το γεγονός στη δικαιοσύνη (ανύπαρκτοι στην Ελλάδα). Υπάρχουν και πολιτικοί που δεν αναθέτουν δουλειές αν δε χρηματιστούν ή αν δεν έχουν κάποια άλλα άμεσα ή έμμεσα προσωπικά οφέλη (κανόνας στην Ελλάδα).

7 comments:

Eleftheria said...

Ακριβως αυτο που επισημαινεις ειναι φιλε manblogg !
Οταν θελεις να χειραγωγησεις τα πραγματα και να απομακρυνεις τις ευθυνες απο τους κατ'εξοχην υπαιτιους κινεισαι με το να στρεψεις τα βλεμματα σε αλλη κατευθυνση.
Εκτονωνεις ετσι την οργη και την δυσαρεσκεια του κοσμου, διασπειρεις διχονοια (πχ. δημοσιοι υπαλληλοι vs ιδιωτικων και το αντιστροφο, υψηλοσυντaξιουχοι (sic) vs χαμηλων, ασθενεις vs γιατρων κλπ.) και βεβαιως επεμβαινεις μετα ως η μονη σωτηρια λυση .Αν μαζι με τα ξερα θα καουν και παμπολλα χλωρα ουδολως ενδιαφερει. "Εμεις" να γλυτωσουμε και να κρατησουμε τον θεσμικο μας ρολο !

ManBlogg said...

Κοροϊδεύονται μεταξύ τους για πολλοστή φορά αν νομίζουν ότι θα το επιτύχουν αυτό σε αυτή τη φάση πάντως. Διακινδυνεύουν σοβαρά, να καταφέρουν να εξαγριώσουν τον κόσμο ακόμα περισσότερο και να τον στρέψουν βίαια εναντίων τους .

Γιάννης Καραμήτρος said...

Ελλάδα υποτίθεται η εκτελεστική και δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητες η μία από την άλλη
Γνωρίζεις ότι πολλές φορές ότι το χάσμα που θα έπρεπε να χώριζε αυτές τις εξουσίες υπάρχει μόνο στα χαρτιά...

Δεν ξέρω αν θα ακουστώ σαν λαϊκιστής αλλά τους πολιτικούς τους ψηφίζουν οι πολίτες άρα αυτούς πρέπει να κατηγορούμε.

Υπάρχουν και πολιτικοί που δεν αναθέτουν δουλειές αν δε χρηματιστούν ή αν δεν έχουν κάποια άλλα άμεσα ή έμμεσα προσωπικά οφέλη
ναι και τους τρώει η "μαρμάγκα"...

Θα κλείσω με το ρητό: η κάθε χώρα έχει τους πολιτικούς που της αξίζει...

ManBlogg said...

"Δεν ξέρω αν θα ακουστώ σαν λαϊκιστής αλλά τους πολιτικούς τους ψηφίζουν οι πολίτες άρα αυτούς πρέπει να κατηγορούμε."

Αυτό για μένα είναι φιλοσοφικό πρόβλημα και όχι άμεσης απόδοσης ευθυνών. Ο λαός δίνει μια φορά στα 4 χρόνια (κατά μέσο όρο) ψήφο σε αυτούς που πιστεύει ότι θα τους εξυπηρετήσει καλύτερα. Ακόμα και αν συνειδητά ο λαός επιλέγει πολιτικούς με βάση το προσωπικό συμφέρον, ο πολιτικός είναι εκείνος που έχει 100% την εξουσία. Είναι αυτός που έχει εγκληματική ασυλία. Είναι αυτός που με μια υπογραφή μπορεί να κάνει νόμους και μέσω αυτών να κυνηγήσει όποιον τους παραβαίνει.Ο λαός με την ψήφο του δίνει παραδίδει εξουσία στους πολιτικούς. Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη τους. Όσο αλήθεια είναι ότι ο πολιτικός μπορεί να χάσει ψήφους εάν δεν εξυπηρετήσει ένα χ ποσοστό πληθυσμού με ρουσφέτια άλλο τόσο αλήθεια είναι ότι θα ωφελήσει ένα άλλο ποσοστό πληθυσμού εάν δεν κάνει ρουσφέτια. Επιλέγει συνειδητά να κάνει ρουσφέτια γιατί έχει άμεσο οικονομικό όφελος όμως. Είμαι κατηγορηματικός. Σε κάθε έγκλημα αυτός που χρησιμοποιεί το περίστροφο να εκτελέσει έχοντας σώας τας φρένας του είναι 100% ένοχος. Θα υπάρχουν ηθικά υπεύθυνοι σε αυτήν την πράξη που σε καμία περίπτωση δεν έχουν την ίδια ευθύνη με αυτόν που πιέζει τη σκανδάλη. Σε αυτή τη σχέση ο πολιτικός είναι αυτός που πιέζει τη σκανδάλη.

ManBlogg said...

Για να ακριβολογώ, κάθε 4 χρόνια προσεγγιστικά και όχι κατά μέσο όρο

Γιάννης Καραμήτρος said...

Συμφωνώ μαζί σου.

Υ.Γ. Ο μέσος Ελληνας έχει σώας τας φρένας αλλά δεν είχει την απαραίτητα παιδεία...

Γιάννης Καραμήτρος said...

Οι εκλογές γίνονται όταν το κόμμα που κυβερνάει πιστεύει ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να τις κερδίσει. Η μόνη εξαίρεση ήταν οι τελευταίες που μάλλον είδαν ότι ο διασυρμός τους θα ήταν μικρότερος...