24 December, 2006

Χρυσή παντόφλα --- Ελευθεροτυπία (www.enet.gr)



Ο θεσμός της χρυσής παντόφλας συνεχίζεται και απονέμει την επόμενη χρυσή παντόφλα στην Ελευθεροτυπία και τη διαδικτυακή της σελίδα του οικονομικού της τμήματος με τίτλο "Οι Έλληνες εφοπλιστές χτίζουν το μύθο τους στη Νέα Υόρκη" (Φύλλο Κυριακής 24/12/2006).

Ο λόγος είναι η ... μη γνώση των δημοσιογράφων που υπογράφουν το κείμενο σχετικά με 2 από τα χρηματιστήρια των Η.Π.Α. Ενώ στον τίτλο αλλά και στην πρώτη παράγραφο αναφέρουν το πώς ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες αντλούν κεφάλαια από τη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης (NYSE) όπως λένε, καμία από τις εταιρείες που έχουν στη λίστα παρακάτω φαίνεται να εισήχθηκε στο NYSE. Διαβάζοντας περαιτέρω, ο αναγνώστης ανακαλύπτει ότι πρόκειται για το NASDAQ ένα τελείως ξεχωριστό (τόσο ως εταιρεία όσο και ως προς τον τρόπο που λειτουργεί ως κεφαλαιαγορά) και ανταγωνιστικό χρηματιστήριο με το NYSE. Μία από τις πολλές διαφορές και ίσως και η πιο οφθαλμοφανής είναι ότι το NYSE (το New York Stock Exchange) υπάρχει ως κτίριο και λειτουργεί έστω παραδοσιακά σε κάποιο χώρο, ενώ το Nadsaq (National Asociation of Securities Dealers Automated Quotations system) είναι ένα καθαρά ηλεκτρονικά διασυνδεδεμένο δίκτυο μεμονωμένων μπρόκερς και ντήλερς. Τα 2 χρηματιστήρια προϋποθέτουν διαφορετικά κριτήρια εισαγωγής εταιρειών και διέπονται από διαφορετικούς κανόνες λειτουργίας. Πρόκειται για τελείως διαφορετικούς οργανισμούς και ανεξάρτητες εταιρείες.

Αγαπητοί κ. Χρ. Ιωάννου και Π.Δ. Υφαντή, χρησιμοποιείστε και λίγο το ίντερνετ να κάνετε μία απλή αναζήτηση και έρευνα για τη δουλειά σας. Πληρώνεστε και έχετε και μία υποτυπώδη ευθύνη απέναντι στους αναγνώστες σας. Δεν κοστίζει πολύ (ούτε και στην Ελλάδα πλέον) και είναι δίπλα σας.(όπως έλεγε χαρακτηριστικά και μία διαφήμιση του flash.gr παλιότερα)

Σημ. Οι φωτογραφίες είναι από την Wikipedia

Προσθήκη 23/01/07. Ό διαδικτυακός επισκέπτης solon επισημαίνει στα σχόλια ανακρίβειες του ίδιου άρθρου που δεν αλλάζουν την ουσία αλλά που με οδήγησαν σε λάθος υποθέσεις όταν πρωτοέγραψα το κείμενο. Επιβεβαίωση ότι το ηλεκτρονικό μέσο και η διαδραστικότητα του οδηγεί σε καλύτερης ποιότητας πληροφορία εν' προκειμένω.

4 comments:

ioannisk said...

Πιστεύω πως η Ελευθεροτυπία θα κερδίσει άπειρες Χρυσές Παντόφλες, ειδικά όταν αναφέρεται στην Αμρική.

ManBlogg said...

Ευπρόσδεκτο κάθε μαργαριτάρι ικανό για μια χρυσή παντόφλα που πέφτει το μάτι σου στην Ελευθεροτυπία ή οποιοδήποτε άλλο μέσο Γιάννη. Ποτέ δεν υπήρχε καλύτερη ευκαιρία να μαζευτούν από μας τους αναγνώστες "παντόφλες" μαζικής αν-ενημέρωσης.

SOLON said...

Οποία παραπληροφόρηση. Οι συντάκτες μάλλον νομίζουν οτι το NASDAQ και το NYSE είναι το ίδιο.
Πληροφοριακά αναφέρω πως οι περισσότερες εταιρείαες που αναφέρονται σαν εισαγμένες στο NASDAQ είναι στη πραγματικότητα εισαγμένες στο NYSE.
DANAOS DAL
TSAKOP TNP
DIANA DSX
GENERAL GMR

ManBlogg said...

Έχεις δίκιο solon. Από παρόρμηση δεν έκατσα να ψάξω μία προς μία τις εταιρείες να δω που είναι εισηγμένες. Υπέθεσα (κακώς) ότι αυτές που αναφέρονταν στο άρθρο ως εισηγμένες στο NasdaQ ήταν πράγματι. Απορώ γιατί. Θύμα παραπληροφόρησης και 'γω. Ευτυχώς όμως που η διαδραστικότητα του μέσου μας βοηθάει να διορθώνουμε.
Απλά επιβεβαιώνεται η αρχική παντόφλα. Η πληροφορία είναι λάθος σε όλα τα επίπεδα.
Ευχαριστώ για την παρέμβαση!