04 January, 2007

"Αλλοδαπός δράστης", ντόπια χρυσή παντόφλα --- kathimerini.gr

Οι περιττές πληροφορίες σε μία είδηση θεωρώ ότι μπορεί να έχουν δύο σκοπούς. Είτε να προκαλέσουν σύγχυση και παραπλάνηση στον αναγνώστη και περνώντας την ουσία της είδησης να δημιουργήσουν παράπλευρες εντυπώσεις και να προκαταλάβουν την αντίληψή του, είτε να παραθέσουν άσχετα στατιστικά για να γεμίσουν στήλες. Καμιά φορά γίνονται και εκ παραδρομής ή απλά λόγω της εγγενής προκατάληψης του αρθρογράφου. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι δεν προσφέρουν κανένα ουσιαστικό έργο και 99% των περιπτώσεων βλάπτουν και αρκετές φορές δημιουργούν το αγαπημένο παραπροϊόν της πληροφόρησης. Παραπληροφόρηση.

Έτσι το άρθρο που έπεσε στην αντίληψη μου στο δικτυακό τόπο της εφημερίδας Καθημερινής θεωρώ ότι κατατάσσεται σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες.
Δεν ξέρω γιατί ο όρος "Αλλοδαπός" στην είδηση ότι κάποιος επιχείρησε να πουλήσει ηρωίνη σε αστυνομικό είναι σημαντική για τον αναγνώστη. Δεν ξέρω τι περισσότερο προσφέρει στον αναγνώστη ο προσδιορισμός ότι ο ύποπτος είναι αλλοδαπός. Αλλάζει τίποτα στην είδηση εάν ο συλληφθείς δεν ήταν αλλοδαπός; Εκτός βέβαια από το να τον προκαταλάβει και να του προκαλέσει το συσχετισμό ασυνείδητα βέβαια αλλά ουσιαστικά ότι αλλοδαπός=έμπορος ναρκωτικών. Δε θυμάμαι να διαβάζω συχνά στις εφημερίδες ή να ακούω από τις ειδήσεις άλλων μέσων ειδήσεις του στυλ : "Γηγενής πιάστηκε να πουλάει χασίς σε αστυνομικούς" ή ακόμα "Ντόπιος ύποπτος κλοπής αυτοκινήτου". Η πληροφορία καταγωγής του "δράστη" σε τι βοηθάει σε ανάλογες ειδήσεις; Και πότε είναι αναγκαίο να προσδιορίζεται;

Βέβαια ο όρος "ύποπτος" (αξιόποινης πράξης) είναι άγνωστος για τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης έτσι κι αλλιώς. (Σχετική είδηση skai.gr κάτω από την κατηγορία της Χρυσής παντόφλας). 99% των μέσων μεταφέρουν "δημοκρατικά" και τις δικαστικές αποφάσεις πριν αποφανθούν τα δικαστήρια οπότε συνήθως διαβάζουμε τίτλους του στυλ "Ο τάδε έκλεψε, σκότωσε.." πριν αποφανθεί τελεσίδικα δικαστήριο για την ενοχή τους ή μη. Έτσι στην ίδια είδηση διαβάζουμε την επόμενη πρόταση (3 όλες κι΄όλες) όπου τον κατονομάζει "δράστη", αυτουργό αξιόποινης πράξης κατά το λεξικό των Τεγόπουλου-Φυτράκη.

Εν τέλει έχουμε έναν αλλοδαπό δράστη (μας λέει η Καθημερινή) , με τα όποια συναισθήματα και συμπεράσματα δημιουργεί κάτι τέτοιο στον καθένα. Ίσως τελικά να πρέπει να φυλαγόμαστε περισσότερο από τους αλλοδαπούς μιας και το να είναι δράστες είναι περισσότερο πιθανό με την πρόχειρη αλλά "έγκυρη" στατιστική που ετοιμάζει ο εγκέφαλός μας υποσυνείδητα ,ταξινομώντας από μνήμης τις ειδήσεις που ακούμε από τα μέσα. Στο τέλος στην καφετέρια ή στο γραφείο, όλοι θα συμφωνήσουμε (εκτός από τους "ανθέλληνες" βέβαια) ότι για τα κακά μας φταίνε οι αλλοδαποί. Αυτοί πουλάνε ναρκωτικά , κλέβουν , βιάζουν, καταστρέφουν κλπ. Το λένε οι ειδήσεις.

7 comments:

ioannisk said...

Πολύ καλή παντόφλα :)

Και εμένα μου χτυπούσε άσχημα η λέξη "Αλλοδαπός" όταν έβλεπα σε τέτοια άρθρα, πλέον έχω συνηθίσει.

Για αντίδραση χρησιμοποιώ αρκετές φορές την λέξη Ιθαγενής.

ManBlogg said...

Ήμουν σίγουρος ότι υπήρχε και τρίτη λέξη συνώνυμη του γηγενής/ντόπιος αλλά δε μου ερχόταν στο μυαλό! "Ιθαγενής φοροφυγάς, πιάστηκε στα πράσα να λαδώνει ιθαγενή εφοριακό".Να μια είδηση που δε διαβάζεις συχνά στα ΜΜΕ. Ευχαριστώ Γιάννη!

mickey said...

Έξοχο κείμενο. Μπορώ να τους ρίξω κι εγώ μια ...παντοφλιά;

Η τελευταία φράση σου, Manblogg, στο σχόλιό σου ("Ιθαγενής φοροφυγάς, πιάστηκε στα πράσα να λαδώνει ιθαγενή εφοριακό") είναι όλα τα ...λεφτά ;)

ManBlogg said...

Ας τους ρίξεις Mickey, δε νομίζω να παίρνουν χαμπάρι έτσι κι'αλλιώς. Καιρό έχω να αφιερώσω χρυσή παντόφλα καλά που μου το θύμισες. Έχει αναλάβει μια φορά τη βδομάδα παρόμοιο έργο ο λ:ηρ πάντως, αν και σε λίγο διαφορετικό στυλ..

Lion said...

Καλημερα,
με εφερε εδω το ποστ του mickey. Εξοχο κειμενο πραγματι. Αν καταλαβα καλα, ζεις εκτος Ελλαδας. Θα ξερεις λοιπον, οτι τετοιου ειδους αρθρογραφια στους κουτοφραγκους τιμωρειται με μυνηση και επιβολη προστιμου στον δημοσιογραφο + εκδοτη. Αλλα εδω ειναι η Αγια Ελλας και ο καθε ενας κανει οτι θελει.

Sarah said...

Με εφερε εδώ το λινκ του Μίκυ και οντως πρόκειται γαι πολυ καλο μπλογκ.
Η δημοσιογραφία στην Αφρικ-Ελλας έτσι ασκειται. Η αποψη ειναι και ειδηση. Και σε οποιον αρεσει.
Θυμαμαι κατα τη διαρκεια του Γιουγκοσλαβικου οταν ο Ευαγγελατος ειχε παρει συνενετευξη απο τον Μιχα που αντιπροσωπευε εμας του 2% τοτε, στο τελος του ειπε οτι οι αποψεις του ειναι "καταπτυστες."
Δυστυχως ο Μιχας δεν προλαβε να απαντησει...
Αλλα δεν θα αξιζε και τον κοπο....

Ειμαστε λαος χωρις παιδεια. Και με τη λεξη παιδεια δεν εννοω την τυπικη μορφωση αλλα την ουσιαστικη καλλιεργεια αρχων και αξιων. :(((

ManBlogg said...

Είμαι όντως εκτός Ελλάδας dralion. Δεν έχω υπόψιν μου πώς καταλήγουν ύστερα από μήνυση στο εξωτερικό, δημοσιογράφοι που "βαφτίζουν" ρεπορτάζ άρθρα αλλά παίρνουν στην ουσία υποκειμενική θέση. Ενώ απλά θα έπρεπε να καταγράφουν γεγονότα με τελείως ουδέτερη ματιά και να αφήνουν τον αναγνώστη να βγάλει τα συμπεράσματά του. Ακόμα δηλαδή και μία περίπτωση στην οποία για παράδειγμα έπειτα από δίκη αποφανθεί η δικαιοσύνη ότι κάποιος είναι ένοχος κλοπής, εγώ περιμένω από ένα δημοσιογράφο να γράψει αυτό και τίποτα περισσότερο. Ούτε να τον χαρακτηρίσει κλέφτη ούτε να πάρει το μέρος της δικαιοσύνης. Απλά ως ουδέτερος παρατηρητής να καταγράψει το γεγονός ως γεγονός. Είμαστε ίσως έτη φωτός μακρυά από αυτό στην Ελλάδα.

Πανάσχημη χαίρομαι που αναφέρεις τον Μίχα οποίος μαζί με άλλους αποτελεί νομίζω όαση ορθολογισμού και είναι και παρών στο δίκτυο. Πάντως στα γεγονότα με τη Γιουγκοσλαβία ήταν πραγματικά "ήρωες" όποιοι είχαν το σθένος να εκφράσουν μια κάπως ισορροπημένη θέση κόντρα στη mainstream προπαγάνδα των ΜΜΕ. Όσο για τον Ευαγγελάτο... έ, και το FOX πχ έχει έναν Bill O' Reilly αλλά στην Ελλάδα στα περισσότερα ΜΜΕ ο κανόνας είναι η παρουσία μιας πολύ κακής έκδοσης του Ο' Reilly.