01 June, 2007

Για την Αμαλία.... (και για όλους...)



Αυτό το ποστ είναι για την Αμαλία. Εάν τύχει και βρεθείτε σκόπιμα ή κατά λάθος σε αυτό το μπλογκ είναι σχεδόν σίγουρο ότι ήδη ξέρετε ποια είναι η Αμαλία Καλυβίνου. Είναι εκείνη η γενναία κοπέλα που έκανε την απελπισία δύναμη και "φώναξε" μέσα από τη δύναμη του ιστολογίου της σε όλους να το ακούσουν, τον παράλογο και απάνθρωπο Γολγοθά που βίωσε μέσα από το σύστημα υγείας της Ελλάδας, ιδιωτικό και κρατικό. Η Αμαλία δεν είναι πια μαζί μας...
Ίσως τα περισσότερα Eλληνόφωνα μπλογκ σήμερα αφιερώνουν την ημέρα σε ενέργειες που αποσκοπούν να "ταράξουν" τα νερά και να αλλάξουν κάτι. Και το κάνουν με τον τρόπο που "έχουμε" ως Έλληνες από τα γεννοφάσκια μας μάθει, όπως λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα, να το κάνουμε. Με φωνές δυνατές , με συνθήματα "πολιτικά", με ομαδικό τρόπο. Βασιζόμαστε στη "δύναμη" των αριθμών γνωρίζοντας ότι ίσως περισσότερες φωνές να πείσουν καλύτερα το σύστημα ότι υπάρχει κάποιο δίκαιο στο αυτονόητα δίκαιο αίτημα της Αμαλίας.

Mικρό μέρος του μεγάλου κοπαδιού και 'γω, θέλω να δώσω έμφαση παράλληλα σε κάτι άλλο. Σε αυτό που πραγματικά λείπει από την Ελληνική πραγματικότητα και είναι η αιτία που θυσιάζει ανθρώπους σαν την Αμαλία αδυνατώντας να αντιμετωπίσει με την στοιχειώδη αξιοπρέπεια, την οντότητα των πολιτών της. Είναι η λειτουργία της δικαιοσύνης. Είναι η αδυναμία , η μη θέληση του κράτους να λειτουργήσει σε ικανοποιητικό βαθμό ο βασικότερος θεσμός για τη συνοχή μιας κοινωνίας. Αυτός της δικαιοσύνης. Η αδυναμία πολιτών σαν την Αμαλία να καταφύγουν σε μία αρχή με μία καταγγελία, που θα τρέξει γι'αυτούς και θα φέρει όλους εκείνους τους ύποπτους υπεύθυνους στο εδώλιο και θα τους δικάσει ενώπιον των νόμων. Για παράβαση καθήκοντος , για δωροδοκία , για προσβολή προσωπικότητας ασθενούς, για παράβαση άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος. Και αφού τους βρει ένοχους να τους τιμωρήσει όπως απαιτεί ο νόμος. Και να αναγκαστούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά στον ασθενή/θύμα, να χάσουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος να διαγραφούν από συλλόγους επαγγελματικούς. Και η διαδικασία να μην είναι χρονοβόρα αλλά σύντομη. Μόνο όταν το κράτος αποφασίσει ότι πρέπει να λειτουργεί με νόμους ίσως να αρχίσουν να πιστεύουν οι πολίτες ότι πρέπει να τους εφαρμόσουν. Τότε λιγότερες Αμαλίες να θυσιάζονται στο βωμό της ανομίας, της συγκάλυψης του ωχαδερφισμού και της αναξιοπιστίας.

Αυτό το ποστ είναι για την Αμαλία, τον Άλεξ και για όλους τους συνανθρώπους μας που χάνονται καθημερινά είτε αφήνοντας τον κόσμο μας είτε όχι, γιατί αρνούμαστε να εφαρμόζουμε τους νόμους που δημιουργούμε για την κοινωνία που λέμε ότι θέλουμε να έχουμε.

Η πηγή του banner, με μια προσωπική μετατροπή στον πηγαίο κώδικα, είναι του arkoudos.com

1 comment:

SOLON said...

Έτσι είναι Manblog. Χτυπάμε τα κλαδιά αλλά αγνούμε τη ρίζα του κακού. Η έλλειψη δικαοσύνης και παράλληλα παιδείας είναι οι ρίζες.