16 June, 2007

Video aπό το Abu Ghraib της Ελλάδας


Θυμάστε βέβαια τα έκτροπα και προσβλητικά κατά της ανθρώπινης υπόσταστης που συνέβαιναν στο Abu Ghraib και που κάναν το γύρω του κόσμου μέσω των media. Φαίνεται μερικοί "υπεύθυνοι" του Α.Τ. Ομονοίας ζηλέψαν τη δόξα των υπευθύνων του Abu Ghraib, και στις 24-06-2006 αποφάσισαν να εφαρμόσουν ανάλογες πρακτικές "παραδειγματισμού και σωφρονισμού" συλληφθέντων όπως φαίνεται και από το παραπάνω video το οποίο ανέβηκε στο YouTube. Ο υπουργός δημόσιας τάξης κ. Βύρων Πολύδωρας δήλωσε ότι "...οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά."
Δεν ξέρω τι σημαίνει "παραδειγματικά" στο λεξιλόγιο του κ. Πολύδωρα. Στο δικό μου πάντως σε μία κοινωνία που θέλει να λέει ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, παραδειγματικά θα σήμαινε αγωγή κατά των υπευθύνων του εξευτελισμού της ανθρώπινης προσωπικότητας των συλληφθέντων,κατάχρηση εξουσίας και βασανισμού, μήνυση από τους συλληφθέντες κατά των αστυνομικών με αίτημα ανάλογη αποζημίωση και φυσικά απόλυσή τους από το σώμα της αστυνομίας από όποιον είναι υπεύθυνος γι' αυτούς. Για την ώρα απ' ο,τι φαίνεται έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα ένας και μετακινήθηκε κάποιος άλλος. Δεν ξέρω τι σημαίνει "μετακινήθηκε". Ίσως να άλλαξε καρέκλα , ίσως να άλλαξε αστυνομικό τμήμα αλλά αν δεν τεθεί σε διαθεσιμότητα όσο εκκρεμεί η έρευνα απλά του δίνεται χρόνος να εφαρμόσει αντίστοιχες τακτικές σωφρονισμού κρατουμένων και αλλού. Για την ώρα συμφωνώ με το σχόλιο του John Karakatsanis στο μπλογκ του ότι οι επιπτώσεις γι'αυτούς που φέρονται ως υπεύθυνοι για τα βασανιστήρια είναι επιεικείς.
Δεν ξέρω τι συμβαίνουν σε άλλα αστυνομικά τμήματα πέρα από αυτό της Ομονοίας. Θα ήμουν εντελώς αφελής να μην υποψιαστώ ότι αντίστοιχες τακτικές μεταβαλλόμενης σκληρότητας, εφαρμόζονται και αλλού. Είναι ένας (ίσως ο πιο σημαντικός) παράγοντας για τον οποίο ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα ο πολίτης διακατέχεται από μια ισοπεδωτική απαξίωση για την ικανότητα, τις προθέσεις και την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας. Επιμένω ότι ο μόνος δρόμος για να αλλάξει κάτι είναι αυτός μέσω της εφαρμογής των νόμων μέσω της δικαιοσύνης σε όλα τα επίπεδα και χωρίς καμία διάκριση. Πιστεύω ότι το πρόστιμο και η αφαίρεση διπλώματος από τον νομάρχη Θεσσαλονίκης πχ κ. Ψωμιάδη επειδή οδηγούσε χωρίς κράνος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. (Θυμάμαι και τον κ. Πολύδωρα να οδηγεί μηχανή έξω από τη βουλή χωρίς κράνος πριν από κάμποσο καιρό σε φώτο στα ΝΕΑ αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε αντίστοιχη προτοβουλία τότε).

Για την ώρα πάντως το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας νομίζω "κερδίζει" επάξια τον τίτλο "Abu Ghraib της Ελλάδας" στη δική του κλίμακα.


Την είδηση τη συνάντησα στο μπλογκ JohnKarakatsanis.gr

Προσθήκη 17/6
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που άκουσα στo MEGA ο κύριος δράστης του επίμαχου video δήλωσε ότι ο λόγος που προέβει στο σαδιστικό αυτό σώου ήταν "για χάρη αστεϊσμού". Φαίνεται ότι μερικοί έχουν χιούμορ εκεί στο ΑΤ Ομονοίας. Νομίζω το δικαστήριο (που ελπίζω να αναλάβει την υπόθεση) να το λάβει σοβαρά υπ'οψιν του και να προβλέψει σε μια πιθανή ποινή φυλάκισης ο συγκεκριμένος "χουμορίστας" να βρεθεί στον ίδιο χώρο φυλακών με τα θύματά του (βρίσκονται στον Κορυδαλλό σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ) για να μπορέσουν έτσι όλοι μαζί να συνεχίσουν τις πλακίτσες.

Είναι εύκολο πάντως να αρχίσουμε να συγχυζόμαστε και να μπερδεύουμε περιστατικά με περιστατικά και να γενικεύουμε τσουβαλιάζοντας άλλα περιστατικά για να υποστηρίξουμε γενική βία και αυθαιρεσία στις προθέσεις της αστυνομίας πράγμα άδικο και λάθος. Π.χ σε άλλο video που είδα να κυκλοφορεί (το πρωτοείδα εδώ) παρουσιάζεται άλλο περιστατικό αστυνομικής βίας. Συμφωνώ ότι πρόκειται για άσκηση βίας σε κάποιο βαθμό αλλά για μένα το συγκεκριμένο είναι δικαιολογημένο εκτός από το χαστούκι που έδωσε ο αστυνομικός στον πεσμένο στο έδαφος άντρα (το οποίο δείχνει ότι η Ελληνική Αστυνομία εκτός των άλλων πάσχει και από σωστή εκπαίδευση). Η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να προβαίνει σε συλλήψεις ατόμων που πιστεύει ότι έχουν παρανομήσει. Αν τα άτομα αυτά αντιστέκονται τη σύλληψη (όπως φαίνεται με τη γυναίκα) τότε είναι λογικό η αστυνομία να αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει κάποια μορφή βίας για να επιτύχει τη σύλληψη. Το ποια μορφή βίας και πως είναι θέμα από τη μία εκπαίδευσης και από την άλλη κατάλληλου εξοπλισμού. Συνεπώς ναι μεν το περιστατικό δείχνει άσκηση βίας από την αστυνομία, αλλά πρόκειται για καθαρή άσκηση βίας κατά ατόμων που αντιστέκονται τη σύλληψη και δε δείχνει γενική κατάχρηση εξουσίας όπως το video από το Abu Ghraib-Α.Τ. Ομονοίας. Παραθέτω το video και εδώ.


5 comments:

antinds said...

Πολύδωρας boxing: Σκληρός αντίπαλος. Βάλτε τα δυνατά σας!

ManBlogg said...

antinds
χαβαλέ έχει το κλιπάκι που πόσταρες αλλά επισκεπτόμενος το μπλογκ σου δε συμφωνώ με την απομόνωση και απόδοση της γενικής κατάστασης μπάχαλου στην ΝΔ ως κόμμα.

ioannisk said...

Θα συμπλήρωνα άλλο ένα περιστατικό τύπου Abu Ghraib στην Ελλάδα. Δυστυχλως υπήρχαν και άλλα.

Σήμερα στην καθημερινή λένε πως ο νεαρός που ανέβασε το video στο blog του έχει άλλα 3 παρόμοια.

Ο ψωμιάδης δεν τιμωρήθηκε με πρόστιμο. Η ποινή για το κράνος πρέπει να γίνει άμεσα από κάποιο αστυνομικό και όχι ετεροχρονισμένα.

ManBlogg said...

Έτσι διαβάζω και 'γώ Γιάννη, για άλλα παρόμοια περιστατικά. Δε μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση. Συνεχίζω να διαβάζω δηλώσεις Πολύδωρα και δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτός ο άνθρωπος αδυνατεί να κοιτάξει την πραγματικότητα κατάμουτρα και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων (όχι μόνο γι'αυτά τα περιστατικά). Συνεχίζει να δηλώνει ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού το οποίο είναι τελείως αστείο.

Για τον Ψωμιάδη τι εννοείς δεν πληρώνει πρόστιμο; Αλλάξαν γνώμη τώρα. Πάντως έχεις δίκιο για το ποιος θα πρέπει να εφαρμόζει το νόμο. Αν φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο η Αστυνομία/Τροχαία να εφαρμόζει το νόμο ακόμα και στους "untouchables" θα έχουμε πάει πολύ μπροστά. Εγώ μάλιστα θα ήθελα ο καθένας πολίτης να μπορεί με μιά απλή μήνυση/αναφορά (όπως ο Λιάπης με τον Ψωμιάδη πχ) να καταγγέλει τέτοια περιστατικά και η αστυνομία να επιβάλει τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Tallulah said...

Well written article.