25 April, 2008

Αισχρο-δημοσιογραφία (Mega Γεγονότα)

Βλέπω το stream των ειδήσεων στο megatv.com σήμερα (Απρίλιος 25 2008) και αλαλάζωντας ο κ. Νίκος Στραβελάκης, παρουσιαστής του δελτίου, αποκαλεί "αισχροκέρδεια"το γεγονός ότι κάποια πρατήρια βενζίνης πωλούν βενζίνη ακριβότερα από άλλα. Δείχνει μάλιστα στο σχετικό "ρεπορτάζ" ένα βενζινάδικο που έχει τη βενζίνη 1.35 ευρώ ενώ ένα άλλο παραδίπλα 1.14. Και διαπιστώνει ο καίσαρας της αλήθειας "αισχροκέρδεια". Πώς ακριβώς δημοσιογραφικά διαπιστώνεται η "αισχροκέρδεια" αφήνεται ως άσκηση για το σπίτι στον άμοιρο θεατή του σόου. Διαβάζω τη χρήση της λέξης "αισχροκέρδεια" στο Μείζον Ελληνικό λεξικό Τεγόπουλου Φυτράκη και αυτό δίνει τον ορισμό "αθέμιτη κερδοσκοπία". Συνεχίζω, " αισχροκερδής είναι αυτός που πραγματοποιεί κέρδη με αθέμιτα μέσα".
Τώρα πώς το Mega διαπιστώνει το παραπάνω από το δελτίο ειδήσεων που είδα, μου είναι εντελώς άγνωστο. Διαπιστώνω μια όντως ανταγωνιστική και ίσως δύσκολα να ερμηνευτεί εκ πρώτης όψεως, διαφορά στις τιμές μεταξύ βενζινάδικων σε μικρές αποστάσεις, αλλά αυτό σε μία φυσιολογική αγορά σημαίνει ότι θα πάω να αγοράσω από εκεί που θεωρώ εγώ πιο συμφέρον για μένα. Αυτός που πουλάει φθηνότερα θα πουλήσει πιο πολύ αυτός που πουλά ακριβότερα λιγότερο. Πού είναι το αθέμιτο εδώ δεν καταλαβαίνω.
Απλά ο κριτής των πάντων, δημοσιογράφος, παραπατά στα μονοπάτια και όρια του λίβελου και προκειμένου να εγείρει τα πλήθη και τα αισθήματα του τηλεθεατή, που όντως υποφέρει -αλλά περισσότερο γιατί δε βλέπει φως στο τούνελ της ανοησίας και λιγότερο για τις τιμές της βενζίνης- λέει ό,τι θέλει. Ποιος θα τον ελέγξει και ποιος θα τον "τιμωρήσει" έτσι και αλλιώς;
Το δελτίο του Mega πάντως, μου προσφέρει πολύ διασκέδαση καθημερινά. Προσωπικά θεωρώ ότι θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία δημοσιογραφίας του πώς να διαχωρίζεται το πολιτικό ταμπλόιντ καφενείο και κουτσομπολιό από τη σοβαρή δημοσιογραφική δουλειά. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω και πολλά άλλα Ελληνικά δελτία να το συγκρίνω εκτός από αυτό του Σκάϊ το οποίο το θεωρώ τουλάχιστον μία κλάση καλύτερο από άποψη παρουσίασης των ειδήσεων και σεβασμό στην υπομονή και νοημοσύνη του τηλεθεατή.

Εν τέλει αν ο κύριος Στραβελάκης δε βγάζει τα ίδια ή περίπου ίδια λεφτά με τον κ. Πρετεντέρη ή την κ. Τρέμη τότε θα μπορούσε να έβγαινε και να πει.. Αισχροκέρδεια στη δημοσιογραφία. Συντετμημένα και παραπέμποντας ερμηνευτικά και στο όλο κλίμα της ποιότητας της δημοσιογραφίας, θα μπορούσε να δικαιολογήσει και τον τίτλο αυτού του ποστ : Αισχρο-δημοσιογραφία.

11 comments:

Sarah said...

Γεια σου Manblogg!
Γιατι εχεις αποριες επι του θεματος; Για να υιοθετησουν καποια στοιχειωδως επιστημονικη σκεψη, θα πρεπει να εχουν και την αναλογη παιδεια.
Να την αποκτησουν απο που; Αν θυμαμαι καλα απο τα στατιστικα της ΕΣΥΕΑ το 70% των μελων ειναι αποφοιτοι λυκειου.
Τωρα για τους αποφοιτους τριτοβαθμιας εκπαιδευσης, αστο, ας μη το σκαλιζουμε.

Τωρα για τις ΗΠΑ, μπορει να μην εχουμε αυτη την ασυδοσια αμαθειας, αλλα με την εισοδο στην αγορα του 24ωρου news network, επαψαν να μεταδιδουν ειδησεις και αρχισαν να τις κατασκευαζουν. Παραδειγματα δεν φερνω για να μη σε κουρασω, αλλα αν βλεπεις τις αναλυσεις που κανουν για μια προταση που ειπε ενας υποψηφιος ή ακομα χειροτερα οταν αναλυουν αυτα που δεν ειπε, τοτε ειναι που το κλεινεις το ρημαδι και βλεπεις μονο comedy central και διαβαζεις μονο onion.com.
Καλο Πασχα και χρονια πολλα!

ManBlogg said...

Αγαπητή Αλέκα έχεις δίκιο. Νομίζω τα ξαναείπαμε παλιότερα για το επίπεδο των Ελλήνων δημοσιοργάφων. Απλά ανα καιρούς αισθάνομαι την αναγκη να τα γράψω.
Όσο για τις ΗΠΑ και κει έχεις δίκιο. Αλλά, εκεί έχεις επιλογές. Έχεις και ένα PBS, έχεις και τον ανταγωνισμό να λειτουργεί σε ένα ικανοποιητικό βαθμό με συνέπεια αργά ή γρήγορα αυτός που επιθυμεί την ισορροπημένη ενημέρωση να βρίσκει σχετικά εύκολο διέξοδο και να βγάζει τα συμπεράσματά του. Τελευταία οι NY Times φέραν στη δημοσιότητα τους "στημένους" αναλυτές. . Το παρουσιάζει λοιπόν αυτό ο Στραβελάκης από το Μέγκα χθές ότι ξέραν λέει (οι δαιμόνιοι του Μέγκα) ότι όλα τα μέσα των ΗΠΑ παραπληροφορούσαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ιρακ. Ξέραν λοιπόν αυτοί που από τα δελτία τους ασυδοτούν καθημερινά προκαταβάλλοντας τη γνώμη των τηλεθεατών, παρουσιάζοντας μονόπλευρα κουτσομπολιά και κάνοντας "ανάλυση" της καφετέριας..
Ξέρεις, όπως ξέραν και τότε στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας που ήταν οι μόνοι στο δυτικό κόσμο που γνώριζαν την πραγματική αλήθεια και φλόμωναν με αντικειμενική προπαγάνδα τον μέσο Έλληνα.
Ή τώρα με το θέμα της ονομασίας της FYROM. Θυμάμαι ένα δελτίο που παρακολούθησα που είχαν έναν δημοσιογράφο από τα Σκόπια σε συνέντευξη, και ο τύπος με τη συμπεριφορά του και τον τρόπο που απαντούσε παρέδιδε μαθήματα δημοσιογραφίας. Να λέει η Τρέμη "εμείς" σε ρόλο εκπροσώπου του έθνους και να τον ρωτάει "εσείς" και ο δημοσιογράφος να απαντάει πάνω κάτω "κοίτα αγαπητή μου, δεν αντιπροσωπεύω την κυβέρνηση της χώρας μου εδώ, τα γεγονότα παρουσιάζω"
Χρόνια πολλά και σε σένα και καλή ανάσταση!

doctor said...

Εδώ έχουν καταφέρει οι δημοσιογράφοι και το Μακεδονικό πρόβλημα (σιγά το πρόβλημα) το έχουν επιβάλει ως "σκοπιανό".
Βρε ηλίθιοι, αν ήταν σκοπιανό, θα ήταν πρόβλημα;;;

Τέλος πάντων, αφού βλέπεις Στραβελάκη καλά να πάθεις.
Εγώ δεν βλέπω Στραβελάκη, εγώ βλέπω (Μπομπ) Σφουγγαράκη και γελάω καλύτερα!

Καλό αρνί εύχομαι και καλή μαγειρίτσα.

doc

ManBlogg said...

Γειά σου doctor,
Μπομπ σφουγκαράκη; Η κόρη μου είναι κάτι λιγότερο από 11 μηνών οπότε δεν την έχω αρχίσει ακόμα με τα dvd και τα cartoons. Είμαι κοντά όμως...Α, σύντεκνος και ο Σφουγκαράκης όπως και ο Στραβελάκης;
Ευχαριστώ για τις ευχές. Όσο για το αρνί, που να έκανε στην Ελβετία ο Στραβελάκης ρεπορτάζ...Ενδεικτικές τιμές ενός από τα λίγα supermarket αλυσίδας, συνιστά κάτι λιγότερο από ένα Ελληνικό μηνιάτικο για την αγορά ενός αμνού των 13 κιλών. Και δεν είναι και ντόπιο και άρα κενό πατριωτικών φρονημάτων.

Προσοχή με τη χοληστερίνη!

Sarah said...

Συμφωνω οτι εχουμε περισσοτερες επιλογες και οχι μονο το ΡΒS. Ολα τα καναλια νομιζω στις διεθνεις τους εκδοσεις κανουν πολλη καλη δουλεια. Στις τοπικες πηραν την κατω βολτα νομιζω.

Λοιπον για να ευθυμησουμε με Jon Stewart.
Μου εστειλαν αυτο το λινκ πριν απο λιγο. Δεν θα σου πει πολλα αν δεν παρακολουθησες το χαζοντιμπεϊτ στο ABC, αλλα αν ειχες την τυχη να το δεις και να απολαυσεις τις ερωτησεις που εθεσε ο Στεφανοπουλος και οι οποιες θα επαιρναν ενα χοντρο F σε οποιαδηποτε undergraduate journalism class, τοτε εχει πλακα. Ιδιως στο τελος με το ταξιδι του ΜακέΪν στη Σελμα, Αλαμπαμα.

ManBlogg said...

Αλέκα ευχαριστώ για το λινκ. Δεν το είδα το debate. Ξέρεις, εφόσον ο Ron Paul δεν έχει καμία ελπίδα μου φαίνονται σχεδόν μια από τα ίδια .. :) Όχι εντάξει, από απόσταση και από τις υπόλοιπες επιλογές, μου φαίνεται ότι η καλύτερη λύση είναι ο Obama...
Μου θύμησες πάντως ότι το Comedy Central δουλεύει το Indecision '08 ! Είχα παρακολουθήσει το '04... Αυτό και αν είναι επίπεδο πολιτικής σάτιρας (συμπεριλαμβανομένου φυσικά του πλέον επιτυχημένου Colbert report).

Locus Publicus said...

Φίλε manblogg χαιρετώ!

Να ξεκινήσω με τον Jon Stewart, (μου έκλεψε την παραπομπή η Αλέκα). Ο τυπάκος είναι πραγματικά απίθανος, καυστικός και πνευματώδης. Απόλαυση!

Βλέπεις δελτία ειδήσεων του MEGA και ANT φίλε manblogg; Και εγώ. Ρε τι τραβάμε οι μετανάστες! Μαζοχισμός. Ειδικά να βλέπω εκείνο τον Οικονομέα να περιμένει στο έκτο κάτω δεξιά παράθυρο να σκέφτεται τί αριστερόστροφη μ@*@κ%@ θα ξεστομίσει για να πλήξει τον ιμπεριαλισμό. Εκεί τα δίνω.

Η ελληνική τηλεόραση με διασκεδάζει αφάνταστα. Ειλικρινά, με κάνει και γελάω. Θυμάμαι τη Δρούζα σε μια εκπομπή που προσφωνούσε τους προσκεκλημένους της με το απλό "Δημαρχε, πές τώρα.." ή "λοιπόν Υπουργέ..".

Σε κάποια στιγμή φίλε manblogg, βλέπω τον Τράγκα να βρίσκεται συγχρόνως σε δύο διαφορετικά κανάλια, ζωντανά! Αν είναι δυνατόν! Υπάρχει Τράγκας κλώνος; Πώς γίνεται αυτό;

Και το άλλο. Μιλούσε ο Χατζηνικολάου με τέσσερα παράθυρα, που είχαν τέσσερις φωτογραφίες. Και αφού τελειώνει, κάνει μια ερώτηση. Ο πρώτος δεν απαντάει. Ο δεύτερος επίσης. Σιωπά και το τρίτος. Λέει λοιπόν ο Χ. "Εμεινε κανένας στην εκπομπή παιδιά ή μιλάω μόνος μου";

Μιλάμε για δυνατή προετοιμασία φίλε manblogg. Πού να τά δείς αυτά αλλού. Και τι αναλύσεις! Δεν είναι χάρμα οφθαλμών να ακούς τον Αυτιά να μιλάει ή τον Παπαδάκη να διαβάζει ένα ένα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για 20 λεπτά;

Στην Αμερική βέβαια το deal είναι άλλο. Πηγαίνετε για νέα εκεί που υπάρχουν, γιατί τα mainstream κανάλια δεν ασχολούνται με τα νέα.

Το κερασάκι έρχεται απο το CBS: "And now, a preview of tomorrow's News...".

Τις ευχές μου:)

ManBlogg said...

Καλώς τον αγαπητό locuspublicus.
Πολύ χαρακτηριστικά τα παραδείγματα που δίνεις φίλε locus. Δικαιολογούν απόλυτα τον όρο "γραφικό" στη λέξη δημοσιο-γραφικό.
Καλά είμαστε εμείς οι μετανάστες αγαπητέ.. Εγώ τους άμοιρους ιθαγενείς σκέφτομαι που δεν έχουν επιλογές... Μοναδικό φως σωτηρίας το ίντερνετ αλλά και αυτό για τους τολμηρούς μόνο.
Να είσαι καλά φίλε locus.

Anonymous said...

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΓΚ
ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΗΡΕ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

Άκου τι επήγε κι είπε ο παλιάθρωπος ο Ρογκ!
Πως η Ελλάδα μπορεί να ‘βγε τελευταία στο πινγκ-πονγκ
και να μην έχει διαπρέψει εις των μεταλλίων το shoping
μα εβγήκε πρώτη πρώτη και καλλίτερη στο doping!

Τι αισχρός! Επειδή μέσα στης προπόνησης τη δίνη
λάθος ένα μες στα τόσα τα σωστά μας είχε γίνει
και οι αθλητές μας πήραν αντί δύο χαπακίων
τα κουτιά μ’ όλα τα χάπια (και μετά των καπακίων),

πρέπει αυτός με ειρωνεία στην Ελλάδα να μιλάει;
κι όχι μέσα του μονάχα μα κι απόξω να γελάει;
Και θα πρέπει η υφήλιος όλη κι επισήμως να γνωρίσει
πως η χώρα η αθλιοτέρα ειν’ η Ελλάδα μες στη Δύση;

Και ορθώς η Ελλάς εθίγη. Κι οι υπεύθυνοι της χώρας-
όποιοι ήσαν τέλος πάντων στα λεπτά κείνης της ώρας-
το μεγάλο ανάστημά των το ελληνικό ορθώσαν
κι απαντήσεις περηφάνιας εις τον Ρογκ αμέσως δώσαν.

Και του είπαν η Ελλάδα υψηλά στέκεται τόσο
που εις ουδένα επιτρέπει να της κάνει τον καμπόσο-
πως αμόλυντον κρατάει την αξίαν και την τιμήν της
που δε δέχεται ούτε μύγαν στο ιερό πάνω σπαθί της!

Όχι παίζουμε! κι αν μέσα στα σκατά έχει όλη πέσει
όμως κύριε Ρογκ η Ελλάδα δε λυγάει ποτέ τη μέση
και το στόμα της κρατώντας στων σκατών την επιφάνεια
διαλαλεί την εθνικήν της πανταχού την περηφάνια.

Μην κοιτάτε που ορισμένοι, ή δικοί μας είτε ξένοι
τελευταία τήνε κρίνουν όταν μ’ άλλους παραβγαίνει:
ειν’ ανήθικοι κι αχρείοι και ανθέλληνες και φαύλοι
δεν τους πρέπουν στην γην πάνω της ζωής των ούτε οι ναύλοι.

Δεν γνωρίζουν. Μόνο λένε. Την αλήθεια όμως τώρα
θα τη μάθετε από μένα για την τέλεια ετούτη χώρα
ώστε πλέον αμφιβολία να μην έχετε καμία
πως η Ελλάς είναι μεγάλη κι όχι μοναχά τιμία.

Και ειπέ μας κύριε Ρογκ μας, πού αλλού τη βρήκες σκάρτη
την Ελλάδα; Σ’ όλα εκείνη (σα σαρακοστή το Μάρτη)
μέσα είναι και πρωτεύει. Κι όπως λεν οι υπουργοί της
κράτος άλλο δεν της βγαίνει σα θα συγκριθεί μαζί της.

Κι αν δεν έχουμε Παιδεία κι αν δεν έχουμε Υγεία
Τι μ’ αυτό-για μας τους ξύπνιους τακτική είναι παγία
με κομπίνες να περνάμε και με αγραμματοσύνη
κι ως για γιατρικό μας φτάνει μία μόνον ασπιρίνη.

Κι ας μας κλέβουν ασυστόλως οι πολιτικοί μας όλοι
και αφέντες πάντα ας μπαίνουν στο μικρό μας περιβόλι,
μεις τους θέλουμε ναν’ έτσι-είναι ο μαζοχισμός μας
που σ’ αυτό γερά μας σπρώχνει-κι είναι ολόκληρος δικός μας.

Κι οι δημόσιοι υπάλληλοί μας όλη μέρα αν τα ξύνουν
κι αν με μίζες πληρωμένοι σημασία λίγη μας δίνουν
της φυλής η εξυπνάδα τους ανέχετ’ έτσι νάναι-
και σε μας αυτοί αν ερχόνται, από μας ίδια τραβάνε.

Κι αν η διαφθορά μάς πνίγει κι αν βρωμάνε τα σκουπίδια
δε μας νοιάζει΄ κι αύριο πάλι μια μερίδα από τα ίδια
γιατί θέλουμε απεργίες οι σκουπιδιαραίοι να κάνουν
ώστε οι τηλεοράσεις νάχουν θέματα να βάνουν.

Και την Κύπρο και τα Σκόπια μεις τα έχουμε ανοίξει
για να κάνουμε και κάτι και να μη μας τρώει η πλήξη.
Κι η ακρίβεια αν μας λιώνει και στερούμαστε τα πάντα
έχουμ’ έτσι συνηθίσει-τ’ έχεις Γιάννη; τ’ είχα πάντα.

Μη λοιπόν σε μας κολλάτε κύριε Ρογκ, γιατί μονάχοι
έχουμε η Ελλάς διαλέξει τέτοια μοίρα η έρμη να ’χει
ώστε η μόνη να ’ναι χώρα εις τον μάταιο τούτο κόσμο
που τη σκάφη λέει σύκα και τη μπόχα λέει δυόσμο.

Την μοναδικότητά μας κύριε Ρογκ κι ας την φθονείτε
αλλά ύβρεις τέτοιες πάλι σας παρακαλώ μην πείτε-
στη μακάρια μας αφήστε την αθλιότητα να ζούμε-
τι; εμείς ήρθαμε αξίους και εντίμους να σας πούμε;..


Κύριε Ρογκ η περηφάνια που αλύπητα μας δέρνει
καυτηριάζει όποιον στο στόμα με κακό σκοπό μας φέρνει.
όπως κάναμε και τώρα μετα σας κύριε Ρογκ μου.
Και θα βάλω αυτά που γράφω να το ξέρετε! στο μπλογκ μου,

για να δούνε όλοι κι όλες πως τον έλληνα αν τον θίξεις
είναι σαν πληγή μεγάλη και βαθιά να του ανοίξεις.
Και ας ειν’ η μόνη αλήθεια ό,τι έχεις πει γι αυτόνε,
μα η ράχη του κι η μύτη για καυγά όλο τον τρώνε.

Και γι αυτό μην απορήσεις που όλοι αυτοί σου είπαν τόσα.
Μες στα τόσα τα στραβά τους και στραβή έχουνε γλώσσα
κι αν αλήθεια μια τους πούνε, μ’ ένα ψέμα θ’ απαντήσουν
δίχως σκέψη μια να κάνουν ή το θέμα μελετήσουν.

Κι αφού έχουμε διαλέξει έτσι αλλόκοτα να ζούμε
δε σας πέφτει εσάς ο λόγος τι θα κάνουμε ή τι πούμε
και γι αυτό ανακαλέστε όσα λόγια είπατε ήδη
για τους έλληνες, που στάζουν όχι μέλι αλλά ξύδι.

Γιατί όχι τίποτ’ άλλο, αλλά, κύριε πρόεδρέ μου
σε καιρούς είτε ειρήνης είτε σε καιρούς πολέμου
η Ελλάδα μπορεί δάφνες να μη δρέπει, αλλά τσουκνίδες
που από βραβεία κατέχει, μαζεμένες αλλού είδες;

---
Γιώργης Χολιαστός

Anonymous said...

ρε στο Mega είναι όλοι τους γαμίδια. Δυστυσώς δεν μου μένει πάντα και τόσος ελεύθερος χρόνος και το mega είναι το μόνο που streamάρει τις ειδήσεις του στο διαδίκτυο. Έχουν μαζέψει όλη την μπουρζουαζία του Πασόκ και κάτι άλλους γραφικούς εκεί και κάνουν "αντιπολίτευση".
Έχω στείλει και στα κρατικά mail να τους πω τον πόνο μου και να ανεβάζουν τις ειδήσεις αλλά μάλλον και εκεί τα ξύνουν. (και το ana.gr ανεβάζει μια μαλακία τώρα αλλά είναι πολύ αισχρές και λίγες). Στείλτε mails παραπόνων στα κρατικά να σωθούμε και από την άλλη θα ήθελα να ανεβάζουν και τα ιδιωτικά που έχουν τους Τραγκαουνάκηδες να γελάω...

σουβλίστε τον Αη Βασίλη και peace




-/-/-/-/-/-




HTTP://FUCK-MUSIC.BLOGSPOT.COM
Πρώτα Γαμάμε Και Μετά Γράφουμε

ManBlogg said...

@tho
Και το ΣΚΑΙ κάνει streaming. www.skai.gr Είναι κλάσεις πιο σοβαρό και αξιοπρεπές προς τον τηλεθεατή από το Μέγκα σίγουρα αλλά και από τις περισσότερες σαβούρες που θυμάμαι.