04 September, 2008

Ο κ. Βουλγαράκης

Ακούω τον κ. Βουλγαράκη να απαντάει στο θίασο του Μέγκα και στους δημοσιογράφους του Σκάϊ στις ερωτήσεις που του κάνουν σχετικά με τις φοροτεχνικές ικανότητες του με τελικό σκοπό να ελαχιστοποιεί το φόρο που πληρώνει στο κράτος σε μια εποχή που η κυβέρνησή του αποφασίζει να φορολογεί άδικα τους ελεύθερους επαγγελματίες σε σχέση με τους μισθωτούς αλλά και να θέτει νέους φόρους.
Ο κ. Βουλγαράκης απαντά όπως θα απαντούσε ο μέσος Έλληνας σε οποιαδήποτε αντίστοιχη ή μη περίπτωση. Αποφεύγει να απαντήσει στην ερώτηση, απαντάει σε ερωτήσεις που δε γίνονται, φέρνει άσχετα παραδείγματα για να θολώσει τα νερά, βάζει λόγια στους δημοσιογράφους που δε λένε και κάνει ad hominem επιθέσεις.
Φυσικά φαίνεται να έχει λειτουργήσει έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσει το φορολογικό αντίκτυπο στην περιουσία του με ό,τι νόμιμα μέσα μπορεί να έχει πρόσβαση. Και φυσικά ως υπουργός έχει πρόσβαση σε πολύ καλύτερες φορολογικές συμβουλές και συνταγές από το μέσο μισθωτό. Δυστυχώς αυτό ειδικά στη συγκεκριμένη συγκυρία προσβάλει τη νοημοσύνη και το περί δικαίου αίσθημα του φορολογούμενου των 10500 ευρώ το χρόνο που του ζητείται από το συνάδελφο του κ. Βουλγαράκη , κ. Αλογοσκούφη, για το 2008 να πληρώσει 1050 ευρώ ξαφνικό φόρο γιατί "δυστυχώς" δεν του βγήκαν καλά οι λογαριασμοί. Αυτό ρωτούσαν τον κ. Βουλγαράκη οι δημοσιογράφοι σήμερα και φυσικά απάντηση δεν πήραν. Πώς μπορεί να πείσει η κυβέρνηση τον πολίτη ότι πρέπει να να πληρώσει όταν μπροστά στα μάτια του τα μέλη της πιάνονται να χρησιμοποιούν τις πιο εξεζητημένες μεθόδους ελαχιστοποίησης επίπτωσης των φόρων στην περιουσία τους; Το leading by example δε το διδάσκεται πουθενά κανείς εκεί;
Συνεχίζω να πιστεύω ότι η καλύτερη συνταγή για να καλυφθεί το έλλειμα του προϋπολογισμού και για να σηκώσουν ήρωα τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του βγάζοντάς τον με 90% ποσοστό στις επόμενες εκλογές είναι αυτός...

11 comments:

vasilis tsiknakos (philosofos) said...

Αφού είναι νόμιμο είναι και ηθικό διατυμπάνισε σε όλες τις συνεντεύξεις του ο κύριος Βουλγαράκης τις τελευταίες ημέρες. Όταν όμως, όπως πολύ καλά λες, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει χρήματα από παντού, αλλάζοντας τους φορολογικούς συντελεστές των ελευθέρων επαγγελματιών, όταν συζητάει να επαναφέρει τα τεκμήρια, όταν σκέφτεται ακόμα και να δημεύσει τους ανενεργούς τραπεζικούς λογαριασμούς τότε τα πράγματα αλλάζουν. Τότε οι ενέργειες του κύριου Βουλγαράκη μπορεί να είναι καθόλα νόμιμες, αλλά για υπουργό μίας τέτοιας κυβέρνησης είναι σίγουρα ανήθικες.

ManBlogg said...

Φιλόσοφε, η φοβερή ρήση "ό,τι νόμιμο και ηθικό" είναι από τις μεγαλύτερες μπαρούφες που ξεστόμισε ο κ. Βουλγαράκης. Μακάρι να ήταν έτσι δηλαδή διότι τότε θα μπορούσαμε όλοι να κωδικοποιήσουμε σε νομοσχέδια και τις ηθικές μας αντιλήψεις και δε θα είχαμε προβλήματα κοινωνικά που βασίζονται κυρίως στην αντίληψη περί του τι είναι ηθικό.
Για παράδειγμα οι προγαμιαίες σχέσεις δεν είναι παράνομες αλλά αν οι παππάδες και η Εκκλησία που έχουν μια παράξενη λόξα να θέλουν να χώνουν τη μύτη τους στη σεξουαλική ζωή των πολιτών και να τους λένε τι είναι και τι δεν είναι "σωστό" είχαν δημόσια προγαμιαίες σχέσεις τότε δε θα τους έπερνε σοβαρά ούτε και ο πιο θεοσεβούμενος.
Άντε τώρα να θες να οργανώσεις και να καθοδηγήσεις ένα λαό, να πιάνεσαι στα πράσσα να χρησιμοποιείς εξεζητημένες μεθόδους φοροαπαλαγής και να θες να σε πάρουν και σοβαρά για το σχέδιο, τις προθέσεις και τις ικανότητές σου.
Δε θα μου κάνει καθόλου εντύπωση πάντως αν στις φορολογικές δηλώσεις του 2008 ξαφνικά ο αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών που "βγάζει" 100 ευρώ το χρόνο αυξηθεί...

Γιάννης Καραμήτρος said...

Φίλε μου, δεν έχω πολύ παρακολουθήσει την περίπτωση για δύο λόγους:
Πρώτον έλειπα στο εξωτερικό και δεύτερον έχω βαρεθεί τα σκάνδαλα που σκάνε (σχεδόν) καθημερινά :(

Μάλλον στο έχω ξανάγράψει αλλά στην τριτοκοσμική χώρα μας μόνο 2.5 πολιτικοί αξίζουν:
Ο Μάνος
Ο Παπαγιαννάκης και ο
ΓΑΠ (πριν τον διορίσουν πρόεδρο του "οικογενειακού" κόμμα τος του)

Οι υπόλοιποι είναι για τα μπάζα.

Υ.Γ. Φαίνομαι απόλυτος αλλά στον θίασο (που λες και εσύ) που ονομάζεται Ελλάδα έτσι έχουν τα πράγματα, ΔΥΣΤΥΧΩΣ!

doctor said...

Πάει κι αυτός. Σε λίγα χρόνια θα επιστρέψει και κανείς δεν θα θυμάται τίποτα.
Σε αυτή τη χώρα δεν θα με εξέπληττε αν έβλεπα τον Κορκολή νηπιαγωγό σε λίγα χρόνια...

doctor

Γιάννης Καραμήτρος said...

Δημήτρη
Λίγα για τον Κoρκολή μιας και έχει ζήσει στις Βρυξέλλες. Φυσικά πολλοί θα πούνε ότι πήγε Βέλγιο γιατί ζήλεψε τον Ντιτρού και δεν θα έχουν άδικο :P

ManBlogg said...

Καλό Γιάννη. Μου αρέσει το 0.5 στους πολιτικούς που δίνεις. Ο ΓΑΠ είναι ρε συ πολύ στον κόσμο του. Και δυστυχώς έχει τον ίδιο και απαράλαχτο ΠΑΣΟΚικό θίασο του απαράδεκτου παρελθόντος. Για το Μάνο συμφωνώ. Τον Παπαγιανάκη δεν τον έχω παρακολοθήσει

doctor, αυτό είναι φοβερό ρε γαμώ. Μιλάμε τα άτομα διαπλέκονται μπροστά στα μάτια όλων και απλά αποχωρούν. Διάβασα στη χθεσινή Καθημερινή για τις εταιρείες της οικογένειας Βουλγαράκη, τα σπίτια που αγοράζουν και τις σχέσεις τους με την τράπεζα Πειραιώς. Δε θα ζητήσω παρέμβαση εισαγγελέα για έρευνα διαφθοράς. Σε λίγο θα υπάρχει τόσο ανοσία από τον κόσμο που η διαφθορά απλά θα καταγράφεται από τα ΜΜΕ και θα αποτελεί απλά είδηση ρουτίνας. Δυστυχώς έχω την αίσθηση ότι ο πολύς ο κόσμος στην Ελλάδα θα ήθελε να είναι στη θέση τους και είναι έτσι ο καθένας στο μικρόκοσμό του. Συνεπώς για να σπάσει ο φαύλος κύκλος πρέπει να περάσουμε ίσως μια πολύ γερή κρίση..

Γιάννης Καραμήτρος said...

Μιάς και αναφέρθηκες στην Τράπεζα Πειραίως πρέπει να είναι πολή λέρα. Κρίμα γιατί έχω σε αυτή τα χρηματά μου :(

Odysseas said...

Γεια σου και πάλι manblogg, μετά από μεγάλη απουσία.

Βρέθηκα στη Ζυρίχη και στη νότια Γερμανία την προηγούμενη βδομάδα για λίγες μέρες και άρχισα πάλι να αναρωτιέμαι γιατί επέστρεψα στην Ελλάδα!
Με ρώτησε ένας Έλληνας καθηγητής στο πανεπιστήμιο εκεί πως είναι τα πράγματα στην Ελλάδα και όταν του απάντησα πως είμαι ένας από τους φοροφυγάδες ελεύθερους επαγγελματίες άρχισε να γελάει. Στους Ελβετούς δεν προσπάθησα καν να εξηγήσω, δε νομίζω να καταλάβαιναν!

ManBlogg said...

Καλώς ξανα-ήρθες Οδυσσέα!. Ε, λογικό είναι να αναρωτιέσαι ;). Αλλά εντάξει οι προτεραιότητες οι προσωπικές μετράνε και μας κάνουν να παίρνουμε τέτοιες αποφάσεις.
Α, κατάλαβα... είσαι από τους ντε φάκτο Αλογοσκούφιους φοροφυγάδες. Απορώ με τέτοια ευρημαρικότητα πώς και δεν συμβουλεύονται τον Αλογοσκούφη για την λύση της κρίσης της Wall Street...Είναι μυστήριο

Γιάννης Καραμήτρος said...

@Οδυσσέα
Είσαι ο γνωστός Οδυσσέας που γύρισε (σχετικά) πρόσφατα στην Ελλάδα για να την υπηρετήσει;

Χαίρομαι πάρα πολύ που γύρισες :)

Γιάννης Καραμήτρος said...

Έκανα χαζή ερώτηση!

Μερικά πράγματα είναι απλά! Στην προκειμένη περίπτωση κάνεις κλικ στο username πας στη σελίδα του χρήστη και βλέπεις τα blogs του.

Το έκανα και είδα πως είσαι εσύ.

Παρόλη την ηλιθιότητα μου χαίρομαι πάρα πολύ που γύρισες :)