10 December, 2008

Η Ελλάδα είναι αρκετά μακρυά από τη σύγχρονη αντίληψη του τι είναι Δημοκρατία

Δεν ξέρω κανένα δυτικό δημοκρατικό κράτος στο οποίο συνήγορος κατηγορουμένου να σχολιάζει δημόσια δηλώσεις πολιτικών και να τους κατηγορεί για πολιτική εκμετάλευση της υπόθεσης προ της δίκης του πελάτη του. Αυτά κάνει ο κ. Κούγιας Αλέξης συνήγορος του κατηγορούμενου για ανθρωποκτονία αστυνομικού στην υπόθεση δολοφονίας του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Αυτό δείχνει το πόσο μπουρδουκλωμένα είναι τα πράγματα με την απονομή δικαιοσύνης , τους υποτιθέμενους λειτουργούς της και κατ'επέκταση τους πολιτικούς. Είτε είναι αληθής είτε είναι ψευδής η δήλωση αυτή.
  • Αν όντως συμβαίνει και ο κ Κούγιας το αναφέρει υπονοόντας ότι προσπαθεί να προκαταβάλει την απονομή της δικαιοσύνης τότε υπονοεί ότι η δικαιοσύνη δε δρά ανεξάρτητα.
  • Αν όντως συμβαίνει και ο κ. Κούγιας το σχολιάζει δημόσια για να κάνει πολιτική ανάλυση χωρίς να εννοεί ότι επιχειρείται παράλληλη χειραγώγηση της δικαιοσύνης τότε απλά δρα ως λαϊκιστής χείριστης μορφής, πολιτική τηλεπερσόνα, εντελώς ακατάλληλος στο ρόλο του ως λειτουργός της δικαιοσύνης.
  • Αν δε συμβαίνει και το αναφέρει για δημιουργία εντυπώσεων, παραπλανεί τον κόσμο, συκοφαντεί την πολιτική ζωή καταργεί το ρόλο του και τον απαξιώνει ως λειτουργός της δικαιοσύνης. Τότε είναι ηθικός κατηγορούμενος.
Αυτό δείχνει το πόσο ώριμη είναι η Δημοκρατία το 2008 στη χώρα που πατάει στα χώμματα του χώρου που τη γέννησε. Δυστυχώς η χώρα είναι μακρυά από το πως λειτουργεί η διαδικασία απονομής δικαιοσύνης στον υπόλοιπο δυτικό δημοκρατικό κόσμο.

5 comments:

SOLON said...

Ισως αυτό να είναι το πιο βασικό πρόβλημα της Ελλάδας. Έλλειψη δικαιοσυνης. Χαιρ απο ΝΥ

ManBlogg said...

Χαιρετίσματα Solon. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η δικαιοσύνη και ο τρόπος απόνομής της σήμερα, είναι το μεγαλύτερο και βασικότερο πρόβλήμα της σημερινής Ελλάδας.

Γιάννης Καραμήτρος said...

Επιτέλους! Είχες καιρό να γράψεις και μου έλειπε.

Συφωνώ με αυτά που λες μόνο που έχω την εξής απορεία: ο κούγιας που αναφέρεις είναι ο γνωστός (ελεινός και τραγικός και και) τηλε-κούγιας?

ManBlogg said...

Γειά χαρά φίλε Γιάννη. Ναι όντως αυτός ο γνωστός είναι.. Είναι φοβερό αυτός ο άνθρωπος όχι μόνο να είναι δικηγόρος αλλά να είναι και από τους πιο celebrities.

SOLON said...

Η τελευταία φορά που λειτούργησε σωστά η δικαιοσύνη στην Ελλάδα ήταν η εποχή του Σόλωνα.