15 December, 2008

Προκαλούν και πάλι οι κακοί δημοσιογράφοι

Δεν ξέρω τι θέλει να μας πει ο τίτλος στο άρθρο της κ. Ελίνας Ιατρίδου στο skai.gr ο οποίος είναι "Προκαλούν και πάλι οι ειδικοί φρουροί". Προκαλούν ποιούς ή τί; Το περί δικαίου αίσθημα της δημοσιογράφου; της οποίας η αποστολή είναι να καταγράφει τα γεγονότα και να αφήνει τους αναγνώστες να κρίνουν τα περεταίρω; Και η οποία αποφασίζει να τιτλοφορήσει το άρθρο της για να ξέρουν οι αναγνώστες τις προθέσεις ("της πρόκλησης") των κατηγορουμένων στην υπόθεση δολοφονίας του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλού;
Ανάμεσα στα τόσα πραγματικά και εξωπραγματικά που γράφτηκαν για τους λόγους για τους οποίους "ξεσηκώθηκαν οι νέοι" όπως λέγεται την τελευταία βδομάδα στην Ελλάδα, δε νομίζω υποθέτω να στεναχωρήσω κανένα αν προσθέσω και 'γω άλλον ένα. Σίγουρα όχι τη δημοσιογράφο.
Ας προσθέσουν οι αυτοαποκαλούμενοι δημοσιογράφοι το μερίδιο ευθύνης τους στην κατάντια και τη σύγχιση που έχουν ηθελημένα και με δόλο προκαλέσει στην κοινωνία. Μέσω της ελιπούς και μονόπλευρης "ενημέρωσης" όσο και τσαπατσούλικης και ερασιτεχνικής δουλειάς τους. Μέσω της αδυσώπητης κατακρεούργησης κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας για τα νούμερα, την τηλεθέαση και τα κέρδη . Με τα στημένα τηλεοπτικά/ραδιοφωνικά/έντυπα δικαστήρια, ερήμην ανυποψίαστων θυμάτων και με αποτέλεσμα τη μακροχρόνια συστηματική και καθολική μόλυνση της νοημοσύνης του πολίτη..
Μπορείτε σας παρακαλώ -αγαπητοί δημοσιογράφοι- να κάνετε την αρχή για μία ουσιαστική αλλαγή της κοινωνίας εσείς και να αφήνετε τους πολίτες να αποφασίζουν για τους εαυτούς τους;

6 comments:

SOLON said...

Αν περιμένουμε αλλαγή της κοινωνίας απο τον τύπο φοβάμαι πως θα απογοητευτούμε

Μεγαλοκοπέλα said...

Δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη κυρία, αλλά πάμπολλες περιπτώσεις δημοσιογράφων που τοποθετούνται λόγω... γνωριμιών.
Από εκεί και πέρα, αναλαμβάνει η ελληνική αντίληψη περί δικαίου να στηρίξει την ελλιπή τους κατάρτιση.

Στην ουσία πρόκειται για επιχειρίσεις (εφημερίδες, κανάλια, περιοδικά) που συμβάλλουν τα μέγιστα στη διαιώνιση της διαπλοκής.

Γιάννης Καραμήτρος said...

Έχω ένα "πρόβλημα" μαζί σου. Κάθε φορά που λέω να βγω από το ίντερνετ κοιτάω αν έχεις γράψεις κάποιο κείμενο. Έτσι έκανα και σήμερα. Πριν "κλείσω" για το βράδυ είπα να δω τι έχει (αν έχει) γράψει ο φίλος μου και είδα ότι πράγματι ανέβασες κείμενο.

Όσον αφορά το κείμενο σου, έχεις 100% δίκαιο όπως πάντα. Ένα από (τα πολλά) πράγματα που δεν αντέχω στην χώρα μας είναι οι αυτοαποκαλούμενοι δημοσιογράφοι. Σταματάω εδώ γιατί θέλω να πάω για ύπνο και αν συνεχίσω να γράφω για αυτούς θα βλέπω εφιάλτες.

ManBlogg said...

Βλέπω μια σχετική σύγκλιση απόψεων να σας πω μια καλησπέρα όλους. Οι δημοσιογράφοι μας ενώνουν φαίνεται..

Solon, λες να έχεις δίκιο;....

Μεγαλοκοπέλα, το αστείο είναι ότι λόγω της προχειρότητας και του ερασιτεχνισμού με τον οποίο εκτελείται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) η δημοσιογραφία, δεν είναι καθόλου απίθανο, το συγκεκριμένο άρθρο πχ να γράφτηκε από την δημοσιογράφο, και ο τίτλος του να επιλέχθηκε από άλλον (Ίσως το παιδί της νυχτερινής βάρδιας του web). Το κυρίως μέρος του άρθου έχει γραφτεί πολύ πιο καλά, υπό την έννοια του ρεπορτάζ. Ο τίτλος από την άλλη, πρέπει να είναι "πιασάρικος" φαντάζομαι οπότε... του δίνουμε και καταλαβαίνει.

Γιάννη ειδικά σε σένα καλώς επέστρεψες στο σπίτι σου! Άστο καλύτερα. Το παρήγορο είναι πάντως ότι μέσα στη γενική σαβούρα της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, υπάρχουν μερικές καλές φωνές. (πχ Τάσος Τέλλογλου, Παπαχελάς, Μανδραβέλης).. που δίνουν μεγαλύτερη αξία στο έργο τους μόνο και μόνο γιατί κρατούν κάποιο επίπεδο. Στο ρεπορτάζ ή στη σύνταξη ειδήσεων όμως δε μου έρχεται κανένας στο μυαλό που να μη μετατρέπει ένα δελτίο ειδήσεων σε λαϊκη εμπορο-πανήγυρι...

Odysseas said...

Δυστυχώς η προχειρότητα και η ημιμάθεια είναι το σήμα κατατεθέν μας...

Και όπως λες υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως και σε όλους τους τομείς, αλλά δεν ξέρω αν είναι αρκετές για να αλλάξουν τα πράγματα. Πριν 2 χρόνια που ήρθα στην Ελλάδα ήμουνα πιο αισιόδοξος, αλλά με αυτά που βλέπω απογοητεύομαι...

Γιάννης Καραμήτρος said...

@Odysseas
2 χρόνια? Πάλι καλά είσαι έξυπνος!

Εγώ χρειάστηκα 10 χρόνια για να μπορώ να λέω: "Δεν βαριέσαι, εγώ θα αλλάξω τους Έλληνες;".