05 April, 2009

Έλληνας στο εξωτερικό; - "Δεν ψηφίζεις"

Διαβάζω σποραδικά τα διάφορα πράσινα μπλογκς. Μιλάω για εκείνα που έχουν αποκλειστική θεματολογία το χορωδιακού τύπου τραγούδι στα διαδικτυακά κύματα με ρεφραιν "Ψήφισε ΓΑΠ. Αγαπάει τους φτωχούς και τους αδύνατους, έχει ζητήσει άφεση αμαρτιών για τα του παρελθόντος της παράταξης του,έχει ωραίο όνομα, έχει πράσινο οικολογικό σλόγκαν και ξέρει και από ίντερνετ". Μερικοί σε αυτά τα μπλογκ έχουν δηλώσει ότι δουλεύουν έμμισθα ήδη, άλλοι πιθανόν να δουλεύουν -υποθέτω- αλλά χωρίς δήλωση επίσημη, άλλοι μάλλον προσδοκούν για μία θέση στο μέλλον όταν το ΠΑΣΟΚ θα ξανά-ανέβει στον εκλέξιμο-κληρονομικό θρόνο (όπως κάναν από εποχές μπαμπά εξάλλου), αρκετοί απλά είναι ΠΑΣΟΚοι κάτι όπως οι γαύροι , τα χανούμια κλπ.

Δεν ξέρω σε ποια κατηγορία από τις παραπάνω ανήκουν οι συγγραφείς τέτοιων άρθρων , ούτε αυτοί που τους συγχαίρουν για τον κόπο και την έμπνευσή τους στα σχόλια ή τα αναδημοσιεύουν και τα "μοιράζουν" περαιτέρω στις γωνιές του διαδικτύου όπως τα φυλλάδια που δίνουν στο δρόμο οι μάρτυρες του Ιεχωβά ή άλλοι προσηλυτιστές. Δεν έχει καμία σημασία εξάλλου. Διότι αν είχε το σχόλιο μου θα έγερνε προς ad hominem τύπου επιθέσεις που είναι παραπλανητικές και θα έμοιαζε αρκετά στο ύφος των γραπτών μερικών από τους παραπάνω.

Ζω στο εξωτερικό από τα 26 μου για κάτι περισσότερο από 11 χρόνια και δε θα κάτσω να μπω στη φτηνή, διχαστική και φαιδρού τύπου "επιχειρηματολογία" του εμπνευστή του άρθρου για το πόσο πιο πολύ ή πιο λίγο ο Έλληνας της Μελβούρνης ή του Κονέκτικατ, γνωρίζει τα της Ελλάδας ή όχι. Αν μπούμε σε αυτή τη λογική τότε θα πρέπει να αλλάξουμε από τη βάση του το εκλογικό σύστημα της χώρας και να έχουμε σοφούς αντιπροσώπους που εκλέγουν τους κατάλληλους για μας γιατί εμείς μπορεί και να μην ξέρουμε... Κάτι όπως δηλαδή το παλιό Αμερικανικό σύστημα των εκλεκτόρων που ακόμα ισχύει αλλά ευτυχώς τουλάχιστον στην πράξη σήμερα οι ίδιοι ακολουθούν τις επιταγές του εκλογικού σώματος που τους εξέλεξε, ψηφίζοντας τον "σωστό" υποψήφιο εκ μέρους του.

Αυτό που επιλέγει να κάνει είτε εσκεμμένα είτε από απλή άγνοια (και τα δύο πολύ επικίνδυνα για διαφορετικούς λόγους) ο συγγραφέας του εμπνευσμένου αυτού "φιλοσοφήματος" είναι να παρανοεί ότι καταρχήν το σύνταγμα δίνει δικαίωμα ψήφου (άρθρο 51. παρ. 3) σε όλους τους Έλληνες πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα όπως ο νόμος ορίζει. Δεν μπορεί να αφορά τους ομογενείς καθότι ο ομογενής δεν είναι απαραίτητα πολιτογραφημένος Έλληνας πολίτης και πιθανόν να μην είναι γραμμένος σε κανένα εκλογικό κατάλογο. Ο νόμος μπορεί να περιορίσει αυτό το δικαίωμα μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί το κατώτατο όριο ηλικίας, ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας, ή αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα. Δεν κάνει μνεία στον τόπο κατοικίας τους ή σε άλλα όπως πχ στο πώς γίνανε πολίτες , στο αν μιλούν ή καταλαβαίνουν Ελληνικά, στο αν πληρώνουν ή όχι φόρους- κάτι το οποίο βέβαια δεν έχει σχέση με το που κατοικείς ούτε με το αν είσαι καν Έλληνας πολίτης!- , στο αν ξέρουν ή όχι τα πολιτικά και παραπολιτικά κουτσομπολιά στα μπλογκς, ή και αλλού και τέλος ευτυχώς, δε ζητά πιστοποιητικό πράσινων , γαλάζιων , κόκκινων ή άλλων πολιτικών φρονημάτων.
Μάλιστα στο ίδιο άρθρο του συντάγματος (51.4) ορίζεται ότι η βουλή είναι αρμόδια να ορίσει με ψήφο των 2/3 του σώματος το πώς ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες εκτός επικρατείας, όπως εγώ για παράδειγμα και εκεί θα έπρεπε να βρίσκεται η ουσία της κουβέντας. Γιατί για την ώρα η βουλή δεν έχει ορίσει τίποτα σε σχέση με αυτό. Στην πράξη, αυτό που γινόταν για την "εξυπηρέτηση" των εκτός επικράτειας ψηφοφόρων, ήταν τα δωρεάν ή σε εξευτελιστικές τιμές εισιτήρια της Ολυμπιακής τις μαύρες μέρες που τη λοιδορούσε το κράτος (είτε ΠΑΣΟΚ-ικό είτε ΝεοΔημοκρατικό), σε όλους εκτός επικράτειας που υπόσχονταν πίστη και υποταγή στο ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Στο τέλος του πολιτικής του κραυγής ο εμπνευστής του άρθρου στο μπλογκ του κλείνει με μια πρόταση ασυναρτησία που δεν μπορώ να καταλάβω. Ίσως γιατί έχω ξεχάσει τα Ελληνικά τόσα χρόνια στο εξωτερικό και πιθανόν η σύνταξη , ο λόγος και η λογική συνέχεια έχουν αλλάξει στο μεταξύ. Απ' ότι φαίνεται (θα κάνω μια προσπάθεια να το ερμηνεύσω) , διαπιστώνει διαφορά δικαιωμάτων μεταξύ των Ελλήνων που κατοικούν Ελλάδα και αυτών που κατοικούν εξωτερικό υποθέτω. Θα ήθελα να ήξερα πραγματικά ποια είναι αυτά τα διαφορετικά δικαιώματα τα οποία οι νόμοι του Ελληνικού κράτους και προπαντός το σύνταγμά του, θεωρούν ικανά να καθορίζουν το αν και πώς θα ψηφίζουν οι πολίτες του όπου και αν αυτοί διαμένουν. Δημοκρατικότατες αντιλήψεις και θέσεις πάντως. Όπως ακριβώς αρμόζουν σε οπαδούς παράταξης που αυτοαποκαλείται "Δημοκρατική" (ή) βέβαια. Καλό θα ήταν φαντάζομαι όσο λιγότεροι μη της "Δημοκρατικής" ψηφίζουν -αν γινόταν να τους στερήσουμε και το δικαίωμα της ψήφου δε θα χολοσκάσουμε και πολύ φαντάζομαι- τόσο το καλύτερο γι'αυτήν.
---
Ο συγγραφέας του άρθρου σχολιάζει στην ουσία άρθρο δημοσιογράφου της εφημερίδας ΕΤ το οποίο αναφέρεται στη συζήτηση που έγινε στη βουλή σχετικά με την πρόταση της ΝΔ με τίτλο "«Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό»." Για την ιστορία, δεν καταλαβαίνω - πέρα από καθαρά ανικανότητα, και πολιτική σκοπιμότητα- γιατί κάτι τόσο απλό θέλει τόσο πολύ συζήτηση; Είναι δύσκολο να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος και αν για κάποιο λόγο Έλληνας πολίτης γραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους της περιφέρειας του -στην Ελλάδα- βρίσκεται και διαμένει εκτός Ελληνικής επικράτειας να μπορεί να ψηφίζει με επιστολική ψήφο ή στο κοντινότερο προξενείο αν υπάρχει; Η ψηφοφορία της εισήγησης θα διεξαχθεί την Τρίτη 7 Απριλίου και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δε θα συγκεντρώσει 200 ψήφους αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πέρα του ΛΑ.Ο.Σ) έχουν δηλώσει ότι θα την καταψηφίσουν.

08/04/2009
Η πρόταση νόμου καταψηφίστηκε όπως αναμενόταν.

4 comments:

vasilis tsiknakos (philosofos) said...

Αυτά που λέει ο διαχειριστής του blog aratepylas.blogspot.com δεν στέκουν από την άποψη ότι όσοι έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού είναι δηλωμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι καταγεγραμμένοι και σε κάποια εκλογική περιφέρεια. Άρα σε αυτή την περιφέρεια θα αντιστοιχεί η ψήφος τους. Η μόνη διαφοροποίηση σε σχέση με σήμερα είναι ότι αντί να έρχεται ο κάτοικος του εξωτερικού στην Ελλάδα για να ψηφίσει θα μπορεί να το κάνει με επιστολή ή με κάποιον άλλο τρόπο (μέσω διαδικτύου ίσως) από τον τόπο κατοικίας τους. Αντιδρούν όμως γιατί έτσι οι ομογενείς ψηφοφόροι θα πάψουν να είναι ελεγχόμενοι. Μέχρι σήμερα η αποστολή ελλήνων πολιτών κατοίκων του εξωτερικού γινόταν κατά κόρον μέσω των κομμάτων και με έλεγχο από τους τοπικούς κομματάρχες. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τις εκλογές του Οκτώβρη του 1993 που στην Νέα Υόρκη είχε στηθεί ολόκληρη επιχείρηση μεταφοράς ψηφοφόρων, είτε με τιμές πολύ χαμηλές (η Νέα Δημοκρατία έδινε το εισιτήριο στα $250 από περίπου $800 που είχε η κανονική του τιμή) ενώ το ΠΑΣΟΚ το έδινε δωρεάν με εθελοντική εργασία (κατασκευή πανό, θυμάμαι και τον χώρο στον οποίο τα κατασκευάζανε) και παρουσία στην κεντρική προεκλογική ομιλία του Ανδρέα στο Πεδίον του Άρεως.

Γιάννης Καραμήτρος said...

Για την άποψη μου στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων των εξωτερικών είναι απλή: Δικαίωμα ψήφου σε όσους κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα. Για ποιο λόγο να ψηφίζουν τα ανήψια μου που ζούνε 3000 χιλιόμετρα μακρυά και όχι τα παιδιά των μεταναστών που έχουν ζήσει όλη τη ζωή τους στην Ελλάδα;

Όσον αφορά τα πράσινα μπλογκ εδω διαφωνώ απόλυτα. Το μόνο πράσινο κόμμα είμαστε οι Οικολόγοι Πράσινοι: Οικολόγοι-Πράσινοι Βόρειας Αττικής

Διαβάζωντας και το σχόλιο του Βασσίλη Τσικνάκου έχω να προσθέσω πως τα ίδια γίνονται και για τους Έλληνες που ζούν στο Βέλγιο. Οι γονείς μου χρησιμοποιούσαν κομματικές πτήσεις για να πηγαίνανε με λιγότερα χρήματα στην Ελλάδα.

ManBlogg said...

Βασίλη επέτρεψε μου να τονίσω και να ξανά-τονίσω ότι ο όρος ομογενής είναι διαφορετικός από τον όρο "Έλληνας του εξωτερικού". Είναι σε αυτή τη φάση χρήσιμο να τονίζεται γιατί τα έχουν μπλέξει όλα μαζί (να 'ναι καλά και το ΣΑΕ βέβαια που έχει βοηθήσει στη σαλατοποίηση των όρων). Οι ομογενείς δεν έχουν δικαίωμα ψήφου αν δεν είναι και Έλληνες πολίτες εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους. Η πρόταση της ΝΔ είναι για τους Έλληνες του εξωτερικού σε αυτή τη φάση. Στο πόδι δουλειά και αυτή βέβαια...

Γιάννη, θίγεις άλλο θέμα εξίσου ή ίσως πιο σημαντικό.Η λύση του ενός δεν αποκλείει τη λύση του άλλου.

Τα παραδείγματα που φέρνετε για τη σπατάλη χρημάτων και εξαγορά ψήφων είναι φοβερά. Τώρα αλήθεια τι συμφωνία έχουν με το Βγεννόπουλο και τη νέα Ολυμπιακή γι'αυτό το θέμα; Θα επιδοτούν τις πτήσεις και θα μισθώνουν αεροπλάνα για τα πιστά παιδιά; Γιατί όχι;

Anonymous said...

Σύμφωνα με το υπάρχον εκλογικό σύστημα και τον ουσιαστικό αποκλεισμό των ελλήνων του εξωτερικού, (ένας εκ των οποίων ήμουν για πολλά χρόνια κι εγώ), το κόμμα που θα διέθετε τα περισσότερα χρήματα ,(συνδρομές … εχόντων) θα μπορούσε να διαθέσει έναν στόλο αεροπλάνων μεταφέροντας ορδές φίλιων ψηφοφόρων, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα που δεν διαθέτουν τις προαναφερόμενες …..οικονομικές προϋποθέσεις (βλέπε συνασπισμός, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ίσως ένα από τα 2 μεγάλα κόμματα), να μείνουν μόνο με τους ….ντόπιους ψηφοφόρους.
Άσχετα με τις κομματικές μου προτιμήσεις θεωρώ και σαν πρώην Έλληνας εξωτερικού, απαράδεκτη τη σημερινή διαδικασία που πολλά χρόνια τώρα ένα μεγάλο μέρος της όποιας ελληνικής οικονομικής προόδου, βασίζεται στα πολύ ευπρόσδεκτα εμβάσματα των ελλήνων του εξωτερικού, που στο σύνολό τους ανέρχονται σε ποσά υπερπολλαπλάσια των πολυδιαφημισμένων και πολυαναφερομένων ξένων επενδύσεων.
Φιλικά προς όλους
Βασιλειάδης Δημήτρης
Mamelukos.blogspot.com