08 September, 2009

"Leading by example" και οι επιδόσεις της Ελλάδας.

Η Ελλάδα βρίσκεται για μια ακόμη φορά σε εκλογικό πυρετό. Συρμένη από το σύνολο του πολιτικού κόσμου με 1ο υπεύθυνο αυτόν που έχει και το καρπούζι και το μαχαίρι, το σημερινό πρωθυπουργό Καραμανλή. Με αστείες δικαιολογίες που πείθουν όλο και λιγότερους, τσαλαπατάει για μια ακόμη φορά τους θεσμούς, όπως έκανε και με τις προηγούμενες εκλογές, και κηρύσσει πρόωρες εκλογές 2 χρόνια πριν την ώρα τους. Δεν είναι δυστυχώς ο πρώτος που το κάνει. Οι πρόωρες εκλογές είναι σχεδόν ο κανόνας στην Ελλάδα. Είναι απλά μια από τις πολλές αποδείξεις του πόσο γραμμένους τους έχουν τους θεσμούς οι εκλεγμένοι από το λαό εκπρόσωποί του.
Όπως και κάθε άλλη φορά, τα 2 κυρίαρχα κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μπαίνουν σε μία νέα περίοδο παρθενογένεσης. Δηλαδή μιλούν στις προγραμματικές τους εξαγγελίες σε ένα εντελώς θεωρητικό επίπεδο, σα να μην είχαν υπάρξει κυβέρνηση ποτέ στο παρελθόν, και παραβλέπουν το κυριότερο στοιχείο που θα έπρεπε να είναι κριτήριο επιλογής τους από το λαό. Αυτό που οι ικανότεροι Αγγλοσάξονες ονομάζουν "leading by example".
Ο ηγέτης, είτε είναι σε μια ιδιωτική εταιρεία , οργανισμό είτε σε ένα κράτος προκειμένου να πείσει τον κόσμο για τις ιδέες του , να τον εμπνεύσει και να τον βάλει να δουλέψει προς αυτόν το σκοπό θα πρέπει έμπρακτα ο ίδιος κάθε ώρα, κάθε στιγμή και σε κάθε ευκαιρία να αποδεικνύει ότι εφαρμόζει ο ίδιος αυτές τις ιδέες. Στην Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τα κόμματα και οι πολιτικοί έχουν μάθει ότι απλά πρέπει να έχουν ένα σύνολο από συνήθως ασυνάρτητα και αφηρημένα προσδιορισμένους "στόχους/ιδέες/οράματα" και ο κόσμος έχει μάθει να ψηφίζει με γνώμονα κυρίως το άμεσα πελατειακό όφελος και δευτερευόντως κάποιο ασαφές ιδεολογικό πλαίσιο (κατά προτίμηση "προοδευτικό").
Κανείς από τους πολιτικούς αρχηγούς για παράδειγμα δε φέρνει χειροπιαστά παραδείγματα που να αποδεικνύουν πώς έχει εφαρμόσει τις ιδέες που προτείνει ως "όραμα" σε μικρότερη κλίμακα και με τι αποτελέσματα πριν πειραματιστεί με τα του κράτους που επιδιώκει να κυβερνήσει. Για τον νυν/απερχόμενο πρωθυπουργό τα πράγματα είναι πιο ποσοτικά προσδιορίσιμα. Είναι πρωθυπουργός και κρίνεται από τα αποτελέσματα του έργου του ως τώρα. Τι εξαγγελίες έκανε προεκλογικά, και τι αποτελέσματα έφερε ως τώρα. Εκεί τα πράγματα είναι πολύ εύκολα. Σε πολύ λίγα πράγματα ο σημερινός πρωθυπουργός έχει να δώσει παραδείγματα επιτυχημένης αποτελεσματικότητας. Η χώρα στο σύνολό της παραπαίει. Δεν ξέρω αν κανείς από τους πολιτικούς της κυβέρνησης ή δημοσιογράφους των κουτσομπολιών είχε χρόνο να ασχοληθεί με την πραγματικότητα σήμερα (όχι την εικονική αλλά την κανονική). Η Ελλάδα έπεσε 4 θέσεις στην κατάταξη που κρίνει την αποτίμηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της στην ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ σε σχέση με πέρυσι. Παρόλο που κάτι τέτοια report έχουν μια σχετική δόση ρευστότητας και ερμηνείας αυτό δεν αλλάζει τη γενική εικόνα. Οι μοναδικές Ευρωπαϊκές χώρες-όλης της Ευρώπης όχι μόνο ΕΕ- που είναι σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα είναι οι Κροατία,Βουλγαρία, Ουκρανία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Αλβανία και Βοσνία Ερζεγοβίνη.
Μερικές χώρες που βρίσκονται σε καλύτερη θέση είναι : Αίγυπτος, Τουρκία, Κόστα Ρίκα, Μαυροβούνιο, Καζακστάν, Λετονία, Ρουμανία, Μαυρίκιος, Αζερμπαϊτζάν, Ινδία, Σλοβακία, Λιθουανία, Ινδονησία, Μάλτα, Παναμάς, Ουγκαρία, Τυνησία, Ομάν, Μποτσουάνα .. και φυσικά όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Αυτά είναι μετρήσιμα αποτελέσματα του τι έχουν καταφέρει οι κυβερνήσεις της χώρας συμπεριλαμβανομένης βέβαια της σημερινής.
Έπειτα έκατσα και έβαλα μαζί τις θέσεις στην κατάταξη της λίστας της διαφθοράς της Ελλάδας που συντάσσει ο οργανισμός Transparency International από το 1996 και μετά. Ιδού τα στοιχεία εδώ συγκεντρωμένα:
Χρονιά Θέση
1996 28
1997 25
1998 36
1999 36
2000 35
2001 42
2002 44
2003 50
2004 49
2005 47
2006 54
2007 56
2008 57

Ο σημερινός κυβερνήτης έχει καταφέρει να συνεχίσει την καθοδική πορεία που έχει η χώρα ,εδώ και χρόνια βέβαια. Και αυτό χειροπιαστό παράδειγμα. Συντρίβει κάθε προγραμματική δήλωση περί ορέξεως καταπολέμησης της διαφθοράς και προσφέρει εύλογα αφορμή για αμφισβήτηση οποιασδήποτε πρόθεσης. Σε αυτόν τον τομέα ειδικά ο κ. Καραμανλής έκανε τα αδύνατα δυνατά για να δείξει ότι δεν έχει καμία ειλικρινή διάθεση να καταπολεμήσει ούτε τη διαφθορά αλλά ούτε και φαινόμενα κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος. Πχ, όχι μόνο δεν επίπληξε τον υπουργό της κυβέρνησής του τον κ. Στυλιανίδη που με θράσος και σθένος υποστήριξε ότι τα έξοδα που ανέρχονταν στο ύψος των 10000 ευρώ περίπου για 2ήμερο ταξίδι στο Παρίσι συνοδευόμενος από τη σύζυγό του ήταν απλά εφαρμογή πρωτοκόλλου. Αλλά, με την ανοχή και την απάθεια του έδωσε το μήνυμα ότι εγκρίνει τέτοιου είδους πρακτικές. Η αποτυχία του πρωθυπουργού ήταν στο να πείσει και να δείξει ότι πρώτα ο ίδιος και κυβέρνησή του εφαρμόζουν αυστηρή οικονομική πολιτική εν μέσω οικονομικής κρίσης στις δαπάνες δημοσίου χρήματος των υπουργών και υπουργείων. Αντ΄αυτού, εξαγγέλλει έκτακτα ασυνάρτητα φορολογικά μέτρα για να μαζέψει χρήματα από τον φορολογούμενο για έναν προϋπολογισμό που δεν κλείνει από πουθενά. Εάν είμασταν στην εποχή της Γαλλικής Επανάστασης φοβάμαι αυτός και οι κυβέρνησή του θα ήταν στο ρόλο του Λουδοβίκου και της Μαρίας Αντουανέτας αντίστοιχα.
Κάτι αντίστοιχο βέβαια έγινε και με την περίπτωση Βουλγαράκη και το περίφημο πλέον "ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό". Ο πρωθυπουργός καλύπτοντας τον υπουργό του, δίνει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι επικροτεί τέτοιες συμπεριφορές και άρα ότι ο ίδιος υποθάλπει και ενθαρρύνει ένα τέτοιο περιβάλλον.
"Leading by example" φαίνεται λοιπόν είναι άγνωστο κεφάλαιο για τους συμβούλους του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησής του. Ίσως τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών να του δώσουν τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο να διαβάσει κανένα βιβλίο σχετικό από μόνος του να τα ξαναθυμηθεί.
Το ίδιο ισχύει φυσικά για τον κ. Παπανδρέου και το δικό του θίασο φερέλπιδων νέων κυβερνώντων. Φυσικά τα πράγματα δε θα είναι καθόλου εύκολα και είναι πολύ πιθανό η οποιαδήποτε ισχνή πλειοψηφία που θα του δώσει το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών, να ξανα-τεσταριστεί στις Προεδρικές εκλογές τον επερχόμενο Μάρτιο. Θα είναι βέβαια τραγική ειρωνεία να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ αυτές τις εκλογές και να σχηματίσει κυβέρνηση οριακής αυτοδυναμίας, και να αναγκαστεί να πάει εκ νέου σε εκλογές το Μάρτιο λόγω αδυναμίας εκλογής προέδρου της δημοκρατίας. Κάτι που σχεδίαζε το ίδιο να προκαλέσει εάν δεν είχαμε την προκήρυξη των εκλογών τώρα, τσαλαπατώντας κάθε έννοια θεσμών και αυτό (μιας και απ'ότι είχαν αφήσει να εννοηθεί θα το κάναν μόνο και μόνο για να προκαλέσουν εκλογές και όχι γιατί δε συμφωνούν με την επανεκλογή του κ Παπούλια), να το βρει μπροστά του από το υποψήφιο θύμα τη ΝΔ.
Ο κ. Παπανδρέου λοιπόν και εκείνος φαίνεται να πάσχει όσον αφορά την έννοια του "Leading by example" . Έχει συντάξει ένα σορό προγράμματα και έχει ξαναγράψει την "ιστορία" και έχει σχεδιάσει ένα καινούριο και ονειρικό κόσμο (πάντα πράσινος) αλλά χωλαίνει ο ίδιος ακόμα να βάλει τάξη στο ίδιο του το σπίτι. Δεν έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό για την πάταξη της διαφθοράς στην παράταξή του που λοιδώρησε τον τόπο τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν έχει κάνει ο ίδιος τίποτα έτσι ώστε να βγουν οι οποιεσδήποτε παλιές αμαρτίες στη φόρα και να πληρώσουν ενωπίω της δικαιοσύνης όσοι τα πήραν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Περιμένει από παλιά στελέχη να παραιτηθούν αξιώσεων και μάλιστα θρασύτατα και αφήνοντας αιχμές για το κόμμα (Ακης Τσοχατζόπουλος ο τελευταίος πεσών) αλλά ο ίδιος δεν κάνει απολύτως τίποτα να τους ξεσκεπάσει και να τους στείλει στη δικαιοσύνη (όσοι όλοι ελέγχονται για το ρόλο τους στο παρελθόν). Το μήνυμα που περνάει λοιπόν για την μελλοντική τακτική του ως πρωθυπουργός είναι ότι μπορείτε να κλέβετε, να σπαταλάτε, να χρηματίζεστε και το πολύ πολύ να μην ξαναείστε υποψήφιοι εφόσον παραιτηθείτε. Για τη Siemens μια από τα ίδια. Είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ από την περίφημη παραλαβή του δαχτυλιδιού Σημίτη. Είναι τόσα χρόνια στο ΠΑΣΟΚ όσα και ο κ. Καραμανλής στην κυβέρνηση. Το έργο του κ. Παπανδρέου κρίνεται από την αποτελεσματικότητά του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ . Πώς έχει αλλάξει το ΠΑΣΟΚ πρακτικά σε όλα αυτά τα χρόνια; Πώς είναι καλύτερο; Έχει απολύσει/τιμωρήσει κόσμο ο οποίος παρέβη το καθήκον του συνειδητά και επανειλημμένα στη θέση του; Πώς διαχειρίζονται τα οικονομικά του κόμματός; Πώς κλείνουν οι προϋπολογισμοί του κόμματος; Πώς πάνε οι δαπάνες; Είναι εύκολο για μένα να τα δω αυτά και να τα ελέγξω τώρα; Αν ναι πού και πώς; Αν όχι γιατί; Τι έχει αλλάξει 5 χρόνια τώρα ουσιαστικά στον οργανισμό που διευθύνει ο κ. Γ Παπανδρέου και πως μπορώ να τον ελέγξω;

Ανακοίνωσε ένα πολύ ωραίο σχέδιο για αυτήν την προεκλογική περίοδο το οποίο μερικοί από τους υποστηρικτές του το ονομάζουν ιστορικό. Λίγο αργά θα έλεγα. Γιατί δεν το εφάρμοσε ακριβώς το ίδιο τρεις μήνες πριν στις Ευρωεκλογές; Έστω ότι τώρα το αποφάσισε και το έστησε γιατί διαπίστωσε ότι κάποια στιγμή πρέπει να κάνει και έργα για να πείσει για τα λόγια. Πώς μπορώ εγώ ως πολίτης να ελέγξω την εφαρμογή του; Πώς θα ελέγξω τα έσοδα και τα έξοδα που σχετίζονται με αυτή την προεκλογική περίοδο και πώς μπορώ να είμαι βέβαιος για τη γνησιότητα τους; Πώς ελέγχονται οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την έκδοση προεκλογικών φυλλαδίων και ταχυδρομικής αποστολής; Τι σημαίνει η δήλωση "πόθεν έσχες" των υποψηφίων; Είναι όπως αυτές των βουλευτών που δηλώνουν κάθε χρόνο τι έχουν αλλά όχι πώς το απόκτησαν; Κάτι σα λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes;
Μετά αυτά τα της μόδας οικολογικά: Δε θα υπάρχουν πουθενά στην Ελλάδα αφίσες του ΠΑΣΟΚ; Αυτό εννοεί η ανακοίνωση; Ή μπορούν άλλοι τρίτοι (δηλ. εκτός κινήματος και οργανώσεων) να πνίξουν την Ελλάδα στην αφίσα ελεύθερα;
Στο τέλος γιατί να κάνει προεκλογικές συγκεντρώσεις μέσα στις πόλεις και τα χωριά; Γιατί να ηχορυπαίνει και να ρυπαίνει γενικώς σε χώρους που δύσκολα ελέγχονται; Γιατί δε μαζεύει τους οπαδούς και όσους θέλουν να ακούν ωραία λόγια σε κλειστούς ελεγχόμενους χώρους (πχ γήπεδα); Γιατί θα πρέπει κάθε πλατεία/γειτονιά να υποστεί τη βαναυσότητα αυτή εν έτος 2009;

"Leading by example" λοιπόν κύριοι. Όταν το εμπεδώσετε καλά και το εφαρμόσετε επιτυχημένα στην πράξη, ίσως να αρχίσουμε να σας παίρνουμε και ελαφρώς σοβαρά.

3 comments:

Odysseas said...

Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα δώσει στον Κωστάκη χρόνο να διαβάσει?

Εγώ πιστεύω θα του δώσει χρόνο να πίνει τα ουζάκια του στη Ραφήνα με την ησυχία του!

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) said...

Θα παραγίνω κυνικός αν πω: Καλά κάνει ο Κωστάκης μιας και το καλοκαίρι του 2007 είχε καεί η μισή Ελλάδα και κέρδισε τις εκλογές στο καπάκι;

SOLON said...

Πιστεύω οτι κάθε λαός είναι άξιος της ηγεσίας του. Χαιρετισμούς απο ΝΥ