03 October, 2009

Το ίντερνετ από μόνο του δε θα φέρει διαφάνεια

Ένα πράγμα που έχει καταντήσει μια πολύ εύγευστη καραμέλα κυρίως από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του, είναι η πεποίθηση ότι το ίντερνετ θα βελτιώσει τη διαφάνεια στον τρόπο που παίρνονται οι κυβερνητικές αποφάσεις, τον καλύτερο έλεγχο πιθανών της διαφθοράς , τον καλύτερο έλεγχο των δημόσιων δαπανών κλπ.
Είναι ιδέες που μπορεί να εξάπτουν τη φαντασία και το μυαλό μιας πολύ μικρής μειονότητας ανθρώπων στην Ελλάδα που έχουν επαφή με τις νέες τεχνολογίες, έστω και απελπιστικά καθυστερημένα σε σχέση με τον υπόλοιπο προηγμένο δυτικό κόσμο.
Το ίντερνετ και οι δυνατότητες για ταχύτατη διασύνδεση και παροχή πληροφοριών, δεν πρόκειται να λύσει τίποτα βέβαια διότι είναι απλά ένα νέο εργαλείο και όχι λυσσάρι προβλημάτων όποια και να είναι αυτά. Στον προηγμένο κόσμο δεν περίμεναν την ανακάλυψη του ίντερνετ για να λύσουν τυχόν προβλήματα διαφθοράς. Τα προβλήματα διαφοράς και συναλαγής λύνονται με πολιτικές αποφάσεις, και εφαρμογή νόμων από όλους και άμεσσα. Όσο δεν υπάρχει αυτή η βούληση το μόνο που θα μπορεί να κάνει ένα εργαλείο σαν το ίντερνετ θα είναι να δίνει περαιτέρω δυνατότητες σε μια κυβέρνηση και σε μια πολιτική για γρηγορότερη και πολύ πιο δύσκολα να εντοπιστεί διαφθορά και διαπλοκή.
Δε χρειάζεται το ίντερνετ για να μπορεί ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε υπουργικές αποφάσεις. Αυτό θα μπορούσε να γίνει αν υπήρχε η θέληση, και με μια απλή επιστολή με το κλασσικό ταχυδρομείο ή με την διάθεσή τους από τοπικές βιβλιοθήκες, δήμους προς γνώση των πολιτών. Το ίντερνετ απλά επιταχύνει την πρόσβαση και την κάνει πιο φθηνή. -Ας μην ξεχνάμε εν τω μεταξύ, ότι βασικός υπεύθυνος για την πνευματική καθυστέρηση της Ελλάδας και το ότι είναι ουραγός σε αυτό, είναι ο ΟΤΕ ως κρατικό μονοπώλιο και οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ του Σημίτη.
Ο κ. Παπανδρέου έχει αποδείξει ότι έχει πολύ περιορισμένη απόδοση έργου ως τώρα. Δεν περιμένω θαύματα και εφόσον από Δευτέρα είναι ο νέος κληρονόμος της εξουσίας, προβλέπω ότι θα έχει πολύ λίγη αποτελεσματικότητα και ως πρωθυπουργός. Το μόνο σίγουρο που πιστεύω ότι θα συμβεί, θα είναι ότι πολλοί από τους online ευαγγελιστές του, θα τσεπώσουν εντελώς "αξιοκρατικά" αντάξια πρότζεκτ ως αποτέλεσμα της προσφοράς τους στον ¨αγώνα¨και το κίνημα. Έτσι λειτουργούσε η Ελλάδα και με τον πατέρα του ως πρωθυπουργό, έτσι με τον Μητσοτάκη, το Σημίτη , τον Καραμανλή έτσι και με αυτόν.

Υ.Γ... Τελικά υπάρχουν πουθενά αναρτημένα τα οικονομικά στοιχεία του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη διαχείριση χρήματος της προεκλογικής εκστρατείας στο διαδίκτυο έστω και σα σκανάρισμα χαρτοπετσέτας όπως είχε υποσχεθεί ο ΓΑΠ ή όχι;

No comments: