25 April, 2010

Δύο διαπιστώσεις

Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα σχετικά με την Ελληνική οικονομία (ίσως αυτό να γίνει το νέο πιο σύντομο ανέκδοτο για τα επόμενα χρόνια), διαπιστώνω δύο πράγματα.:
1. Φαίνεται ότι ο προηγούμενος ανίκανος πρωθυπουργός της χώρας, είχε αρκετά καλή γνώση της κατάστασης όσον αφορά την επιλογή του χρόνου διεξαγωγής εκλογών. Τα περιθώρια ήταν απελπιστικά στενά και διάλεξε να προκηρύξει εκλογές για το σωστό λόγο. Κρίση μιας οικονομίας που ήταν στημένη σε τραπουλόχαρτα. Δεν ξέρω αν υπολόγιζε στην οικτρή ήττα του ίδιου και του κόμματός του που ακολούθησε και άρα τη σκαπουλάρισε την κατάληλη στιγμή . Πάντως είναι γεγονός ότι ήταν ανίκανος να συνεχίσει όπως είχε πορευτεί ως τότε και οι εκλογές ήταν η μόνη λύση
2. Φαίνεται ότι ο τωρινός πρωθυπουργός δάγκωσε περισσότερο απ'όσο ποτέ υπολόγιζε ότι θα μπορούσε να μασήσει παίζοντας το εντελώς ανεύθυνο λαϊκίστικο παιχνίδι προεκλογικά με τίτλο "Λεφτά υπάρχουν". Παρ'όλη την άνετη πλειοψηφία από το σώμα των ψηφοφόρων, αποδείχθηκε λίγος των περιστάσεων και εντελώς απροετοίμαστος για το τι θα επακολουθούσε. Ολιγώρησε, άργησε να στελεχώσει τον κρατικό μηχανισμό πειραματιζόμενος με αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας μεθόδους πρόσληψης γραμματέων, πιάστηκε εντελώς αδιάβαστος σχετικά με τον τρόπο που θα συμπεριφέρονταν οι αγορές ομολόγων όσων αφορά τις δανειακές ανάγκες της χώρας, έστησε μια κυβέρνηση με στελέχη που δρουν ασυντόνιστα και κάναν κακό με τις ανεύθυνες δηλώσεις τους επώνυμες ή και ανώνυμες και εν τέλει, επέλεξε χωρίς καμία συναίνεση και με αποκλειστική ευθύνη του ίδιου και της κυβέρνησής του να στείλει τη χώρα σε έναν αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας πειραματικό μηχανισμό στήριξης που με μισή καρδιά στήσανε πρόχειρα οι Ευρωπαίοι αποκομίζοντας πιθανά δάνεια με υψηλό (περίπου 5%) επιτόκιο αν και όπως το θελήσουν ξεχωριστά οι κυβερνήσεις των κρατών , αντί να προτιμήσει εφόσον δεν ήταν ικανός για κάτι καλύτερο, να πάει κατευθείαν στο ΔΝΤ.

2 comments:

Γιάννης Καραμήτρος said...

Δεν νομίζω ότι κυβερνούσε ο Καραμανλής αλλά ο Σουφλιάς. Δηλαδή αν είχε κάνει αργότερα τις εκλογές πόσο χαμηλότερο θα ήταν το ποσοστό; Για να γίνω κυνικός θα χρειαζότανε περισσότερη ανικανότητα για να πέσει χαμηλότερα.

Σου έχω ξαναγράψει ότι μάλλον είναι νωρίς να κρίνουμε τον ΓΑΠ μιας και παρέλαβε μία χώρα σε τραγική κατάσταση. Το μέλλον θα δείξει και μακάρι για την Ελλάδα να αποδειχτεί ότι είναι ικανός σαν Πρωθυπουργός.

ManBlogg said...

Διαφωνώ Γιάννη όσον αφορά τον ΓΑΠ. Από τον Οκτώβριο είναι αυτός στο τιμόνι. Ως τώρα η διαχειριστική του ικανότητα είναι πολύ μικρότερη των περιστάσεων. Αυτό είναι για μένα γεγονός.