08 May, 2010

Συνένοχοι στη δολοφονία

Την τετάρτη που μας πέρασε δολοφονήθηκαν μέσα στο χώρο εργασίας τους στο κέντρο της Αθήνας 3 εργαζόμενοι ανάμεσά τους και μια έγκυος γυναίκα. Ανάμεσα σε ένα τεράστιο πλήθος, σύμφωνα με σύσσωμες όλες τις μαρτυρίες ΜΜΕ και κόσμου που γράφει στο διαδίκτυο, το οποίο είχε κατέβει για να διαμαρτυρηθεί για τα μέτρα λιτότητας με εντολή του ΔΝΤ, κάποιος/κάποιοι ανεγκέφαλοι αδίστακτοι, έριξαν βόμβες μολότοφ στο κτίριο της τράπεζας που βρίσκονταν οι εργαζόμενοι. Απ'ότι δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, πεθάναν από ασφυξία εγκλωβισμένοι μέσα στα γραφεία τους.
Σε ένα δημοκρατικό κράτος που λειτουργούν στο ελάχιστο οι θεσμοί θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να βρουν άλλοθι κοινοί δολοφόνοι να καταστρέφουν θέλοντας υποσυνείδητα ή και συνειδητά να ισοπεδώσουν οποιοδήποτε διαφωνεί ή δε συμμετέχει στην τρέλα τους.
Σε μια κοινωνία με δημοκράτες πολίτες, οι άμεσα υπεύθυνοι για αυτή τη δολοφονική ενέργεια θα είχαν βρεθεί και παραδοθεί στη δικαιοσύνη σε ελάχιστο χρόνο. Δεν είναι δυνατόν με τόσο κόσμο γύρω από το συμβάν να μην υπάρχουν λεπτομερείς μαρτυρίες και πολίτες που τους έχει μείνει ένα ελάχιστο γραμμάριο συνείδησης και ανθρωπιάς να μην έχουν από την πρώτη στιγμή βρεθεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό τους.
Σε μια κοινωνία με θεσμούς που λειτουργούν στο ελάχιστο, δεν είναι δυνατόν να μην έχουν επικηρυχθεί οι δράστες, να μην έχει στηθεί σύστημα ανώνυμης καταγγελίας και προστασίας μαρτύρων για να ενθαρρύνουν τον κόσμο να καταθέσει τις μαρτυρίες του για το γεγονός.
Η Ελλάδα σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι μια τέτοια πολιτεία. Οι πολίτες που βρέθηκαν δίπλα στα γεγονότα και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των δραστών και δεν το κάνουν είναι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας. Έχουν επιλέξει να ζουν με όρους ζούγκλας. Προφανώς έχουν αποφασίσει ότι το ίδιο θα ήθελαν να κάνουν και οι συμπολίτες τους εάν βρίσκοταν οι ίδιοι στη θέση των θυμάτων.

ΥΓ. Δεν ξέρω ομολογώ σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι έρευνες και πώς έχει οργανώσει η αστυνομία την προσπάθεια εξιχνίασης της υπόθεσης. Έχουν περάσει 3 μέρες από την ημέρα της δολοφονίας και δεν έχω διαβάσει σε κανένα μέσο το πώς οργανώνεται αυτή η υπόθεση, αν μάρτυρες έχουν καταθέσει , αν πολίτες έχουν συρρεύσει να δώσουν στοιχεία κάτι το οποίο θα ανέμενα άμεσα σε μια δημοκρατική κοινωνία. Κρίνοντας από τη δική μου εμπειρία και αυτές του παρελθόντος για την κοινωνία και το κράτος (πχ καταστροφές στα πανεπιστήμια, επεισόδια στα γήπεδα, Δεκέμβριο 2008) θεωρώ ότι η εκτίμησή μου για την κατάσταση είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα.

6 comments:

λ:ηρ said...

Αν ήταν προβοκάτορες οι φονιάδες της Σταδίου, γιατί το «λαϊκό κίνημα» που τους περιστοίχιζε δεν τους δίνει στη δικαιοσύνη; Αν ήταν μέλη του, γιατί τους ανέχεται και τους προστατεύει σήμερα;

Alex Labrinidis said...

Πολύ σωστά τα λες Λεωνίδα. Πάντως, ανεξάρτητα από το ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι, εγώ στα βίντεο που είδα ο κόσμος συνέχιζε ανέμελος την πορεία του με τις σημαίες παρόλου που δίπλα του καιγότανε μια τράπεζα. Μόνο όταν είδανε κόσμο στα μπαλκόνια πήρανε χαμπάρι τι γινότανε και είπανε μερικοί να βοηθήσουν (χωρίς να κάνουν τίποτα ιδιαίτερο).

Πως έχουμε καταντήσει σαν χώρα έτσι...

Αλέξανδρος

ManBlogg said...

Ναι η αναλγησία είναι σε βαθμό πέρα κάθε λογικής. Τι ακόμα πρέπει να γίνει για να ξυπνήσει αυτός ο λαός από το λήθαργο που ζει όλ'αυτά τα χρόνια;

Locus Publicus said...

Συμφωνώ απολύτως. Φίλε msnblogg δανείστηκα και αναπαράγω ενα κομμάτι απο το κείμενό σου σε ενα δικό μου πόστ. Με εκφράζει απόλυτα. Νάσαι καλά.

http://locus-editorium.blogspot.com/2010/05/blog-post_08.html

αθεόφοβος said...

Εξαιρετικό κείμενο που το συμπλήρωσε το σχόλιο του λ:ηρ που βασιζεται στην κοινή λογική.

Γιάννης Καραμήτρος said...

Φίλε μου αν και δεν ζεις στην Ελλάδα γνωρίζες πολύ καλά την, τραγική, κατάσταση της. Η Αττική έχει γεμίσει αστυνομικούς και η εγκληατικότιτα ανεβαίνει... Το χειρότερο είναι ότι όσες φορές έχω προσπαθήσει να καταγγείλω κάτι οι αστυνομικοί με γειώσανε.