07 July, 2010

Τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα βιτρίνα της διαφθοράς και αδιαφάνειας

Ο τίτλος είναι δικός μου και περιγράφει την ουσία των αποτελεσμάτων της έκθεσης αξιολόγησης της Ελλάδας για θέματα διαφάνειας και χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων που διεξήχθη από την GRECO και έγραψε γι'αυτό σχετικά η σημερινή Καθημερινή.

Η λίστα είναι μεγάλη. Πολλά από τα σημεία έχουν αναφερθεί πολλάκις από πολλούς πολίτες (συμπεριλαμβανομένου και εμένα)  και φυσικά είναι γνωστά και για τα κόμματα. Δεν έχουν αλλάξει διότι τα κόμματα ακόμα δρουν και επιβιώνουν χάρις σε αυτή την αδιαφάνεια και τις πελατειακές σχέσεις με τους ψηφοφόρους που αντιστοίχως περιμένουν ρουσφέτια. Ανάμεσά τους είναι βέβαια και ο προβληματικός νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Θα σταθώ στο σημείο σχετικά με την ψήφο Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό. Η έκθεση διαπιστώνει αυτό που λέμε οι περισσότεροι εδώ και καιρό για το πόσο απαράδεκτο είναι Έλληνας ψηφοφόρος που δεν βρίσκεται στην Ελλάδα την περίοδο διεξαγωγής εκλογών να έχει να επιλέξει είτε να μην ψηφίσει αναγκαστικά, είτε να συναλαγεί  με τα διεφθαρμένα Ελληνικά κόμματα για να τον φορτώσουν στο αεροπλάνο με σκοπό να εξαγοράσουν την ψήφο του.
Το ΠΑΣΟΚ πέρυσι όταν είχε κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο από τη ΝΔ το καταψήφισε διότι το κατέβασε η ΝΔ. Έγραψε κανονικότατα όλους εμάς που δε γινόταν να βρισκόμασταν στην Ελλάδα και το ανήγαγε σε πρόβλημα ψήφου "Ομογενών" . Χαρακτηριστική η περιπαικτική για τη νοημοσύνη μας η τότε συνέντευξη Χυτήρη.
Εν τω μεταξύ  η έκθεση, διαπιστώνει τα γνωστά προβλήματα αδιαφάνειας χρηματοδότησης κομμάτων κάτι που ο σημερινός πρωθυπουργός κύριος ΓΑΠ, είχε πει ότι θα διορθώσει ξεκινώντας με τη χρηματοδότηση των υποψηφίων της "μεγάλης δημοκρατικής παράταξης" - άλλη στον κόσμο καμία- στις εκλογές του 2009. Βέβαια όσο διαφάνεια διαπίστωσε ο απλός πολίτης άλλο τόσο διαπίστωσε και το ινστιτούτο που συνέταξε την έκθεση. Είναι βλέπεις το γεγονός ότι ο κύριος ΓΑΠ, αφότου επέλεξε να σύρει τη χώρα στο δανεισμό μέσω ΔΝΤ και ΕΕ, έχει πάρει το ρόλο του ως μαχητή της παγκόσμιας οικονομικής κερδοσκοπίας ως σκοπό ζωής και γράφει περισσότερα πτητικά μίλια και από τον Νίκο Γαλανό πιλότο σε Ελληνική ταινία. Που να προκάνει να τα στρώσει όλα τα στραβά αυτού του τόπου.

No comments: