08 July, 2010

Γαλλία, λιγότερη δημοκρατία από Ελλάδα

"Προκαταρκτική έρευνα για τις κατηγορίες περί παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, το 2007, από την πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας, την κληρονόμο της L’Oreal Λιλιάν Μπετενκούρ, με το ποσό των 150.000 ευρώ, διέταξαν οι εισαγγελικές αρχές του Παρισιού." γράφει η Καθημερινή.
Προφανώς στη Γαλλία (και στον περισσότερο δημοκρατικό κόσμο) το πολιτικό σύστημα δεν είναι τόσο "ώριμο" όπως και στην Ελλάδα να προστατεύει τους πολιτικούς και μάλιστα τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας από τη δικαιοσύνη και άσκοπες δικαστικές έρευνες. Είναι σχεδόν βέβαιο εξάλου ότι οι πολιτικοί δεν παρανομούν, μόνο βάλλονται από τους πολιτικούς τους αντιπάλους για σκοπιμότητες εξ ορισμού. Επίσης είναι σίγουρο ότι η δικαιοσύνη θα δρούσε με κομματικά κριτήρια και όχι ανεξάρτητα έτσι η οποιαδήποτε έρευνα από μέρους της θα ήταν μονομερής και μεροληπτική.
Αν η Γαλλία είχε τόσο ώριμη δημοκρατία όπως και η Ελλάδα θα έπρεπε να αγνοήσει τελείως τις καταγγελίες κατά του Σαρκοζί για χρηματισμό. Άντε το πολύ πολύ καμία διακομματική εξεταστική από την επόμενη κυβέρνηση (αν έβγαινε από το αντίπαλο κόμμα) για να αποφανθεί ότι οι πολιτικοί είναι αδιάφθοροι και επίσημα. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω γιατί ο δυτικός κόσμος δεν ακολουθεί το παράδειγμα του "λίκνου του πολιτισμού" και τον αιώνιο "φάρο της δημοκρατίας", την Ελλάδα,  και σε αυτό το θέμα...

1 comment:

Γιάννης Καραμήτρος said...

Παρόλα αυτά η δημοκρατία στη Γαλλία πάσχει και δυστυχώς πολλοί στην Ελλάδα την θεωρούν πρότυπο.