19 November, 2010

Φοροδιαφυγή με τις ευλογίες της κυβέρνησης

Το μέτρο της περαίωσης και το νέο μέτρο που προβλέπεται στον νέο προϋπολογισμό όπου αναστέλλει την εφαρμογή πόθεν έσχες για την απόκτηση 1ης κατοικίας ως το τέλος του 2012 είναι απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση όπως και όλες οι προηγούμενες ούτε σχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής είχε προεκλογικά αλλά ούτε και πρόθεση να εφαρμόσει κάποιο σοβαρό αφότου ανέλαβε την κυβέρνηση. Η μεσιτική αγορά στην Ελλάδα είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους ξεπλύματος βρώμικου χρήματος σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Ελληνικό και διεθνή τύπο.  Σε αυτή την υποψία συνηγορεί επίσης το γεγονός πως τόσοι πολλοί πολιτικοί δηλώνουν πληθώρα αποκτηθέντων ακινήτων, αγροτεμαχίων , βοσκοτόπων κλπ στο κατ' όνομα "Πόθεν έσχες" που καταθέτουν κάθε χρόνο. Προσωπικά έχω αρκετά παραδείγματα από το φιλικό μου περιβάλλον όπου η αγοραπωλησία μιας κατοικίας γίνεται σε μεγάλο ποσοστό με μετρητά.
Μας έχει πει και ο πρωθυπουργός και ο υπ οικ. ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και ότι υπάρχουν πολλοί που έχουν πιαστεί και πληρώσει αλλά αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Αντιθέτως και η περαίωση και αυτό το πρόσφατο, επιβεβαιώνουν ότι όχι μόνο δεν υπάρχει πρόθεση ανακάλυψης του μαύρου χρήματος μέσω μέτρων πάταξης της φοροδιαφυγής αλλά η κυβέρνηση το έχει ανάγκη για την κίνηση της αγοράς και δίνει κίνητρα να ξεπλυθεί μέσω της αγοράς πρώτης κατοικίας. Μάλιστα αυτό το μέτρο επιβεβαιώνει και την θέση που λέει ότι ούτε μετά την περαίωση η κυβέρνηση θα κάνει τίποτα ουσιαστικό για την πάταξη της φοροδιαφυγής όπως αντιθέτως είπε υπογραμμίζοντας ότι η περαίωση είναι αναγκαία για να αρχίσουμε από μια νέα βάση. Αν πραγματικά είχε πλάνο για κάτι το οποίο θα απέδιδε ουσιαστικά, δε θα χρειαζόταν το νέο μέτρο στον προϋπολογισμό για να δώσει κίνητρο να ξεθάψει κρυμμένο μαύρο χρήμα. Θα μπορούσε να το εντοπίσει απλά εφαρμόζοντας τα υποτιθέμενα νέα μέτρα που έχει υπόψιν της.
Δεν υποστηρίζω ότι είναι εύκολη υπόθεση η πάταξη της φοροδιαφυγής σε μια κοινωνία που έχει μάθει να λειτουργεί με γνώμονα ότι η φοροδιαφυγή είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Αλλά όσοι ευαγγελίζονται τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ως κάποιο μοναδικό αποτελεσματικό σχέδιο το οποίο φέρνει ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας απλά κατατάσσονται στην κατηγορία του γραφικού.

No comments: