04 February, 2009

Πότε θα δικαστούν οι "δολοφόνοι" της ενημέρωσης και του ρεπορτάζ;

"Σε δίκη ο δολοφόνος του Σεριανόπουλου" μας "ενημερώνει" ο ιστότοπος www.skai.gr. Αναρωτιέμαι και 'γώ με τη σειρά μου, πότε θα φτάσει εκείνη η ώρα που θα κάτσουν στο εδώλιο ενός αστικού δικαστηρίου και οι δολοφόνοι της ενημέρωσης - όπως ο συντάκτης αυτού του "μπαρουφήματος". Γιατί στο δικαστήριο της συνείδησής του μέσου αναγνώστη νομίζω έχουν δικαστεί και καταδικαστεί επανηλειμένα. Για τα "μέσα της μαζικής έκδοσης" της δεοντολογίας της ενημέρωσης, δεν υπάρχει πάτος πάντως. Στον τίτλο του αθλιογραφήματος, το μέσο έχει καταδικάσει αναγορεύοντας ήδη τον κατηγορούμενο δολοφόνο, στο κυρίως μέρος του άρθρου τον αναφέρει ως κατηγορούμενο (για δες..) , και στην τελευταία παράγραφο μας αναφέρει ότι ο κατηγορούμενος έχει ομολογήσει την ενοχή του. Αναρωτιέμαι αν το έκανε δημόσια σε πρες κονφερενς και τα αστέρια της ενημέρωσης ήταν παρών ή αν έτσι φέρεται σύμφωνα με άλλες πηγές (πχ αστυνομία, προανάκριση...) . Ο δύστυχος αναγνώστης ποτέ δε θα μάθει την αλήθεια πάντως...

ΥΓ Και το συγκεκριμένο συγκρότημα (κυρίως λόγω της Καθημερινής) θεωρώ ότι είναι από αυτά που κρατούν και κάποια προσχήματα...


5 comments:

Locus Publicus said...

Το "τεκμήριο της αθωότητας" αγαπητέ μου φίλε, που μαθαίνω πως υπάρχει νομικά και στην Ελλάδα, καταρρακώνεται συνεχώς απο Τύπο (και δημόσιους λειτουργούς).

Παρόμοιες δηλώσεις (για τον "ήδη καταδικασμένο" κατηγορούμενο της δολοφονίας του νεαρού Αλέξη), έχει κάνει και απο βήματος Βουλής ο κ. Παυλόπουλος (που είναι και νομικός)! Παραθέτω ενα ωραίο πόστ του Χασοδίκη για το θέμα...

http://xasodikis.blogspot.com/2008/12/in-dire-straits.html

Και ναί, αυτό απο τον όμιλο της "Καθημερινής". Φαντάσου ζούγκλες, ελευθεροτυπίες και λοιπούς κιτρινίζοντες...

Odysseas said...

Δυστυχώς φοβάμαι πως στην ηλεκτρονική του έκδοση ο σκάι δεν έχει την ίδια ποιότητα με την Καθημερινή...
Όσο για τις υπόλοιπες εφημερίδες... Οι περισσότερες δε διαβάζονται...

ManBlogg said...

Αγαπητέ Locus το ένα είναι όντως όπως επισημαίνεις το τεκμήριο της αθωότητας το οποίο κανείς δε το σέβεται. (παρένθεση : Γιατί να το σεβαστεί ο κ. Παυλόπουλος; Μήπως αν δεν εξιτάρει τα πλήθη της "Ρωμαϊκής αρένας" που χωρταίνουν με άρτο και θεάματα πιο εντύπωση δε θα προκαλέσει;)
Το άλλο όμως το οποίο είναι καθαρά "δημοσιογραφικό" είναι η παράλειψη αναφοράς της πηγής της είδησης. Οι ειδήσεις στα μέσα παρουσιάζονται ώς σαν οι δημοσιογράφοι να είναι παντού παρόντες. Πχ το ότι ο κατηγορούμενος "ομολόγησε" την πράξη του είναι μία είδηση που προφανώς ο δημοσιογράφος άντλησε από κάποια αναφορά μιας προανακριτικής εργασίας ή της αστυνομίας ή από αυτόπτες μάρτυρες ή από κουτσομπολιά ή κάποια άλλη πηγή. Είναι θεωρώ καθήκον του να το αναφέρει με την είδηση διότι εγώ σαν αναγνώστης θέλω να ξέρω ποιές είναι οι πηγές των ειδήσεων για να μπορώ να κρίνω την αξιοπιστία τους. Το μέσο σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να παίρνει θέση όταν κάνει ρεπορτάζ υιοθετώντας πληροφορίες ως πραγματικά γεγονότα. Αυτό που πρέπει να κάνει θα είναι η αναφορά των πληροφοριών και των πηγών τους. Διαφορετικά είναι αντιδεοντολογικό , προσβάλει τον παραλήπτη της είδησης και απλά υποβαθμίζει την είδηση σε επίπεδο κουτσομπολιού και κουβέντας του στυλ "άσε .. ξέρω 'γω τι σου λέω άκουσέ με..."

Έχετε δίκιο και οι δύο για Σκάι και για τις άλλες εφημερίδες/μέσα. Οδυσσέα όντως το skai.gr είναι ένα "πασσάλειμα" ειδήσεων. Πρόχειρα γραμμένες και με πολύ λίγη αίσθηση ευθύνης προς τον αναγνώστη.
Η Καθημερινή, τουλάχιστον από τις ημερήσιες εφημερίδες, είναι σε αρκετά καλό επίπεδο σε σχέση με τον υπόλοιπο όχλο. Απέχει βέβαια από το επίπεδο μέσων διεθνών (CNN, New York Times, Wall Street Journal BBC κλπ).

Για σύγκριση, πού να είχε γίνει το σκάνδαλο Madoff στην Ελλάδα. Ο τύπος κρεμασμένος θα ήταν στο σύνταγμα από τον "αγανακτησμένο όχλο" με τα ΜΜΕ να προσφέρουν τσάμπα το σκοινί. Ο φερόμενος ως μεγαλύτερος απατεώνας όλων των εποχών (υπολογίζεται σε 50 δισεκατομμύρια δολλάρια το ύψος των χαμένων κεφαλαίων και ο ίδιος φέρεται να έχει ομολογήσει την απάτη στους γιούς του που το ανέφεραν στους ομοσπονδιακούς) με 2 άτομα να έχουν αυτοκτονήσει ήδη σε σχέση με την υπόθεση, ακόμα από τα μέσα τα διεθνή ώς ... "alleged" ("φερόμενος ως..") ή "accused" ("κατηγορούμενος για") αναφέρεται.

Γιάννης Καραμήτρος said...

Δημοσιογραφία στην Ελλάδα? ΧΑΧΑ και ΧΑΧΑ :) Μόνο η καθημερινή ξεχωρίζει (όπως λέτε όλοι). Για τον σκάι.gr δεν έχω άποψη μιας και δεν έχω μπει ποτέ...

Γιάννης Καραμήτρος said...
This comment has been removed by the author.