21 May, 2009

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ....στον κόσμο τους

Σε φουλ προεκλογική εκστρατεία βρίσκονται τα 2 μεγάλα κόμματα της Ελλάδας. Το μόνο που έχει αλλάξει από οποιαδήποτε άλλη φορά είναι ότι τώρα έχουν μισθώσει και στρατολογήσει μάστορες που ξέρουν να δουλεύουν τα μπλογκ και το διαδίκτυο.
Το μήνυμα είναι το ίδιο μπαγιάτικο βέβαια όσο ήταν και από το ΄81 που θυμάμαι να τρέχω με τον πατέρα μου στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του μάστορα της τότε αλλαγής τον Αντρέα.
Τότε το κόμμα του ΠΑΣΟΚ ήταν βέβαια φρέσκο, ο κόσμος είχε διαφορετικές ανάγκες και ο Αντρέας ήταν ένας από τους μεγαλύτερους σοφιστές της εποχής του.
Τώρα βέβαια ο γιος του στα βήματα του πατέρα του με εμφανή λιγότερα προσόντα ρήτορα και αντιπροσωπεύοντας ένα κόμμα γερασμένο και σακατεμένο από τα σκάνδαλα του παρελθόντος προσπαθεί να συνεχίσει την παράδοση που θέλει στην ουσία την εναλλαγή του βασιλιά, με δημοκρατικές διαδικασίες βέβαια, στον πρωθυπουργικό θρόνο με κληρονομική παράδοση..
Ο ΓΑΠ λοιπόν διοργανώνει τις παραδοσιακού τύπου συγκεντρώσεις στην πλατεία (πιο πρόσφατα στην Ξάνθη) πνιγμένες στην πλαστική σημαία , και στημένες για τις τηλεοπτικές ανάγκες με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνουν την εντύπωση λαοθάλασσας tm ΠΑΣΟΚ . Εν έτος 2009 -και με μια στρατιά εθελοντές και μη ευαγγελιστές του διαδικτύου να αναπαράγουν το μήνυμα του ηγέτη που στην χειρότερη περίπτωση θυμίζουν στα μπλογκ τους τα άρθρα της Αυριανής του '80- επιμένει να κλείνει δρόμους, να πνίγει την τοπική κοινωνία στην αφίσα και την πλαστική σημαία, να ηχορυπαίνει και να δημιουργεί εν πάσει περιπτώση μια κατάσταση συμβατή με το πολύ μοντέρνο μήνυμά του περί προώθησης της οικολογικής συνείδησης. Σα να λέμε μοντέρνος λόγος σε ρετρό συσκευασία. Βέβαια είμαι 100% σίγουρος ότι οι συγκεντρώσεις πλεον αυτού του είδους φέρνουν πολύ λιγότερο κόσμο από το παρελθόν. Γι'αυτό δε και δεν υπάρχουν πλέον τα πλάνα από ψηλά. Θα περίμενα βέβαια από όλους αυτούς τους online ευαγγελιστές του ΠΑΣΟΚ και υπέρμαχους της ελεύθερης και πολύπλευρης ενημέρωσης, να αναρτούν προσωπικό υλικό, εικόνες, ήχο, στα μπλογκ τους και να γίνονται αυτό που αναρτούν στα μπλογκ τους citizen journalists δηλαδή. Αλλά βέβαια αυτό θα εμπεριείχε τον κίνδυνο να δείξει τη μιζέρια και την κακογουστιά τέτοιων λαοσυνάξεων κάτι βέβαια όχι και τόσο καλό για το ιματζ του αρχηγού και της παράταξης. Συνεπώς καλό το κύρηγμα για ανεξάρτητη αποκεντρωμένη γρήγορη ενημέρωση από τα μπλογκς αλλά καλύτερα να έχει και την έγκριση του κινήματος πριν το κάνουμε... Απορώ πάντως με τους αντιπάλους τους ή με 3ους. Αυτές οι ευκαιρίες είναι μοναδικές προκειμένου να δούμε την 3η άποψη μέσα από προσωπικά ιστολόγια. Αναμένω να δω το citizen journalism στην Ελλάδα εκεί που πραγματικά πρέπει να δουλεύει...

Από την άλλη είδα τα τηλεοπτικά σποτ της ΝΔ με πράσινα παπαγαλάκια σε ρόλο "τα πουλια του ομώνυμου θρίλερ του Χιτσκοκ". Ο ορισμός της ανοησίας και της προσβολής της νοημοσύνης του πολίτη. Η επιτομή της αρνητικής διαφήμισης, με χρήματα τα οποία βέβαια τα επωμίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Καμία αναφορά στις ευρωεκλογές, επίθεση ξεκάθαρη στην αντιπολίτευση δίνει την αίσθηση ενός κόμματος που όχι μόνο έχει χάσει το μέτρο αλλά είναι σα να είναι μέσα στο Δαφνί και να φωνάζει στους απ'έξω "Είστε τρελοί ρεεεεε!". Ο αρχηγός αυτού του κόμματος για την ώρα κάνει ένα πιο οικολογικό και σεμνό πρόγραμμα μιλώντας σε κλειστούς χώρους σε όσους βαρεμένους θέλουν να τον ακούσουν. Δεν ξέρω αν είναι θέμα συγκυριών λόγω φόβου χαμηλής προσέλευσης πιστών ή όχι. Γεγονός είναι πάντως ότι αυτό είναι σίγουρα πιο επιθυμητό από τις λαοσυνάξεις στις πλατείες και τα πάρκα. Το περιεχόμενο της ομιλίας βέβαια είναι τραγικό. Εκτοξεύει ποδοσφαιρικού τύπου φιλοφρονήσεις προς την αξιωματική αντιπολίτευση διότι αυτό πιστεύει ότι θα δημιουργήσει περισσότερη σύγχιση στον πολίτη. Λόγος κενός περιεχομένου, τελείως πολωτικός , διασκεδάζει το απυρόβλητό της θέσης του μιας και η ανοησία αξιολογείται στις εθνικές εκλογές και ως τότε είτε θα προσπαθήσει να εξαγοράσει ψήφους όπως παραδοσιακά το κάνουν επιτυχημένα τα 2 κόμματα με αλόγιστες προσλήψεις ή μοιράζοντας λεφτά σε μορφή παροχών στους δημόσιους υπαλλήλους κυρίως, ή το πολύ πολύ να χάσει και να πάρει σύνταξη. Έτσι κι'αλλιώς είναι κουρασμένος και από το να κάνει καλή δουλειά και να στρώσει εύκολο παιχνίδι για τον διάδοχό του που πιθανόν να είναι η Ντόρα, καλύτερα να δώσει πάσα στον ΓΑΠ και να χαλαρώνει από την παραλία αργότερα...

Δυστυχώς αυτά τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν ένα 60% περίπου στις δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή. Είναι τα κόμματα που ευθύνονται κυρίως για το τέλμα στο οποίο βρίσκεται η Ελληνική κοινωνία σε κάθε σχεδόν επίπεδο. Ελπίζω το ποσοστό τους όπως αυτό καταγραφεί στις Ευρωεκλογές σε λίγο να βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από ποτέ.

3 comments:

Γιάννης Καραμήτρος said...

Πρέπει να παραδεχτώ πως δεν παρακολουθώ τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά ακόυσα μία ομιλία του Γιωργάκη που προσπαθούσε να αντιγράψει τον πατέρα του. Το άκουσμα (μιας και μόνο άκουγα) ήταν τουλάχιστον γελοίο!

Κρίμα γιατί ο Γιωργάκης όταν ήταν απλώς δελφίνος είχε πολύ καλές πολιτικές θέσεις.

Όσον αφορά την φυλλάδα την γελοία Αυριανή, πλέον υπάρχουν πολλοί κλώνοι της και πως να το κάνουμε το αυθεντικό έχει και κάποια μικρή αξία.

Τα δικά μου πολιτικά πιστεύω μάλλον τα ξέρεις αλλά στα υπενθυμίζω: Οικολόγοι Πράσινοι

ManBlogg said...

Γιάννη ο Γιωργάκης είναι τραγικός. Φάσκει και αντιφάσκει και επωμίζεται την τραγική ανικανότητα του θιάσου που κυβερνά αυτή τη στιγμή. Έχει δείξει έμπρακτα ότι μπροστά στην καρέκλα τύφλα να έχουν οι θεσμοί με το να ζητά εκλογές ένα χρόνο μετά τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών. Παίζει το παιχνίδι της πόλωσης με το να σπέρνει διλήματα του στυλ Σοσιαλισμός ή Βάρβαροι, πρόοδος ή συντήρηση. Είναι τόσο μα τόσο τραγικά παλιός και ξεφτισμένος. Τι διάολο, δε διαβάζει λίγο Αμερική και Ομπάμα; Τσάμπα τα λεφτά όλα στα Αμερικάνικά πανεπιστήμια;
Ναι Γιάννη έχω διαπιστώσει ότι κινείσαι στο χώρο τον Οικολόγων Πράσινων που ομολογώ δεν έχω κάτσει να ακούσω σε όλο το φάσμα τους. Απ'ότι φαίνεται μέσω των δημοσκοπήσεων , υπάρχει ρεύμα αυτή τη στιγμή. Νομίζω όσο περισσότερος κόσμος φύγει από τα 2 μεγάλα κόμματα αλλά και τα υπόλοιπα ανάπηρα της "αριστεράς" και του ΛΑΟΣ τόσο το καλύτερο. Εγώ ως "ιδέες" σε γενικό πλαίσιο αν θες προσεγγίζω περισσότερο τους φιλελεύθερους (φτου κακά στην Ελλάδα.) Κυρίως τις ιδέες του διαφωτισμού για την αξία και το σεβασμό στο άτομο και την προστασία των δικαιωμάτων του. Στην πράξη κοιτάω περισσότερο συνέπεια λόγων πράξεων, λογική ακολουθία, πρακτική αντίληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων παρά οράματα και θεωρίες.

Γιάννης Καραμήτρος said...

Και εμένα μου είναι συμπαθητική σαν πολιτική θεωρία ο φιλελευθερισμός. Σίγουρα όχι ο υπερφιλελευθερισμός. Δεν είναι λογικό η υγεία και η πρόνεια να ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα αλλά δεν δέχομαι εταιρίες όπως η Λάρκο να είναι κρατικές.

Σίγουρα συμφωνώ μαζί σου πως στην Ελλάδα ο φιλελευθερισμός (όπως και πολλά άλλα πράγματα) είναι ταυτόσημα με τον σατανά.