21 September, 2009

Το debate των πολιτικών αρχηγών

Παρακολουθώ το debate των πολιτικών αρχηγών στο skai.gr
Διαπιστώνω ότι τα 2 κόμματα εξουσίας εκφρασμένα μέσα από τους αρχηγούς τους υπόσχονται να λύσουν προβλήματα για τον Ελληνικό λαό. Ωραία αυτά, μόνο που τα προβλήματα που ακόμα είναι μείζονα για τον Ελληνικό λαό έχουν λυθεί εδώ και καμιά 50αριά χρόνια, αν όχι περισσότερο, στα υπόλοιπα κράτη του πρώτου κόσμου. (Δανίας πχ που αρέσκεται να μιλάει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ).
Από τη μία ο απερχόμενος (κατά τις δημοσκοπήσεις) δεν βλέπει πουθενά πρόβλημα διαφθοράς, ακυβερνησίας, ανοργανωσιάς, απληστίας και σπατάλης. Αυτό συμβαίνει όταν είναι τόσο μεγάλο που είσαι βέβαια μέρος του.
Από την άλλη ο επερχόμενος (κατά τις ίδιες δημοσκοπήσεις) προσπαθεί να μας πείσει ότι τα βασικά προβλήματα της κοινωνίας θα λυθούν με πράσινη ανάπτυξη και το ίντερνετ. Ναι, το πρόβλημα της διαφθοράς,της αδιαφάνειας, της ατιμωρησίας και της μη απονομής δικαιοσύνης π.χ., για το ΠΑΣΟΚ - που το εμπέδωσε εντός και εκτός όσο κανείς άλλος- , περιμένει την εποχή του ίντερνετ για να λυθεί. Ίσως με την πράσινη solitaire;

Υ.Γ.
Που είναι τα έσοδα και έξοδα του ΠΑΣΟΚ δημοσιευμένα στο διαδίκτυο αν ξέρει κανείς ας μου πει. Μόλις το ανέφερε ο φέρελπις πρωθυπουργός ότι υπάρχει και μου έκανε έκπληξη. Επισκέπτομαι τη σελίδα της Δημοκρατικής Παράταξης και περιμένω βέβαια αυτά που υπόσχεται ο μάγος της τεχνολογίας να είναι πολύ εύκολα προσπελάσιμα για τον απλό πολίτη μιας και είναι και η λύση για πολλά από τα προβλήματά του κατά το Ευαγγέλιο του κόμματος. Παρ΄όλαυτά δεν τα έχω εντοπίσει ακόμμα. Που τα'χει χώσει και δεν έχει βουίξει ο τόπος ακόμα από τη μάζα των Ιεχωβάδων που μοιράζουν το μήνυμα του μεσσία στο διαδίκτυο τόσο καιρό; Ή μήπως αυτό είναι ακόμα μία γκάφα μπροστά στη χαρά της επερχόμενης επέλασης της e-πράσινης φρουράς;

ΥΓ
Ο πιο πειστικός κατά τη διάρκεια των επιλόγων ακούστηκε για μένα με διαφορά ο κ. Καρατζαφέρης. Δυστυχώς ...
Ο Παπανδρέου ακούγεται σαν παιδί που ζορίζεται να γράψει έκθεση και ψάχνει να βρει κάτι πιο πρωτότυπο από το τετριμμένο "...έτσι πέρασα λοιπόν τις διακοπές μου αυτό το καλοκαίρι".
Ο Καραμανλής είναι φανερό ότι προσπαθεί να συσπειρώσει όποιον αποβλακωμένο έχει περισσέψει επαναλαμβάνοντας συνέχεια ότι ο Γιωργάκης δεν έχει σχέδιο. Δεν καταλαβαίνει ότι αυτό δεν είναι αρκετό για το λαό, αφού και ο ίδιος ούτε σχέδιο φαίνεται να έχει αλλά ακόμα και κάποιο υποτυπώδες να είχε έχει αποδείξει στην πράξη ότι δεν μπορεί να το εφαρμόσει.
ΚΚΕ και Σύριζα θα εκφράζουν όλο και λιγότερο κόσμο με αυτά τα μυαλά, μέχρι και την οριστική εξαφάνισή τους όπως ακριβώς αρμόζει σε δεινοσαύρους.
Οι οικολόγοι μου φαίνονται τελείως ανοργάνωτοι, με περιβαλοντικές εμμονές κάτι το οποίο εντάξει είναι της μόδας τώρα αλλά από μόνο του δε νομίζω να μπορεί να πείσει κανένα ότι αξίζει να δώσει την ψήφο του. Η Ελλάδα έχει πολύ πολύ πιο σοβαρά και βασικά προβλήματα να επιλύσει και το πρόβλημα με το περιβάλλον/προστασία του νομίζω είναι αποτέλεσμα αυτών των προβλημάτων κυρίως παρά η αιτία που τα δημιουργεί.

5 comments:

@ngel said...

Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που ασχολούμε με τη πολιτική που ένα debate δε με συγκινεί καθόλου!

ManBlogg said...

Παρόλο που ήταν για κλάματα αυτά δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν λόγω συγκίνησης, όντως :)

Γιάννης Καραμήτρος said...

Θα αρχίσω με το κόμμα μου τους Οικολόγους. Πράγματι φαινεται πως δεν έχουμε θέσεις για όλα τα θέματα αλλά έχουμε. Αν θέλεις μπες στο site μας να τις διαβάσεις: Οικολογοι Πρασινοι.

Δυστυχώς ο Καρατζαφέρ ακούγεαι πειστικότερος από όλους, λογικό μιας και είναι και λαϊκιστής και ξέρει πολύ καλά πως δουλεύει το εργαλείο που είναι η τηλεόραση...

ManBlogg said...

Γιάννη δεν ξέρω αν θα σε σεναχωρήσω, αλλά διαβάζοντας το "Οικονομία της Βιωσιμότητας και της Συμμετοχής" στο site των Οικολόγων Πράσινων, ομολογώ ότι είναι σα να διαβάζω Γιωργάκη Παπανδρέου σε πιο extreme αριστερή έκδοση - ακαταλαβίστικη για να μην πω σουρεαλιστική.
π.χ. πώς αντιμετωπίζεται η ανεργία μέσα από την κατοχύρωση "ελάχιστου εισοδήματος του πολίτη"; Μιλάμε για κάποιο είδος επιδότησης της αεργίας, τεμπελιάς και βαρεμάρας μέσω των φόρων των υπολοίπων κορόιδων;
Και βρε Γιάννη ποιος γράφει τέτοια πράγματα και τι σημαίνουν;
:"...την ανάπτυξη σε μεγάλη κλίμακα πράσινων δραστηριοτήτων έντασης εργασίας , την ενίσχυση της επιστροφής στην ύπαιθρο, την μείωση του χρόνου εργασίας και την προστασία ειδικών κατηγοριών πολιτών."
Γιάννη, αυτό είναι ένα δείγμα. Σου έχω πει και παλαιότερα ότι είμαι πιο φιλελεύθερος στη θεώρηση ζωής και στην οικονομία με κρατική παρέμβαση ελεγχόμενη και υπεύθυνη για την τήρηση των κανόνων (νόμων) και των "συμβολαίων" που θέτουν οι ιδιώτες μεταξύ τους. Διαβάζοντας μερικές από τις θέσεις των οικολόγων, διαπιστώνω μια τάση για ένα μεγάλο κράτος ή σφάλω; Έπειτα νομίζω ότι είναι εκτός πνεύματος σε σχέση με την πραγματικότητα της σημερινής κατάστασης. Δε βρήκα προτάσεις για την απεξάρτηση της δικαιοσύνης από την πολιτική, την άμεση απονομή δικαιοσύνης στις υποθέσεις του πολίτη, το σπάσιμο του φαύλου κύκλου της διαφθοράς/γραφειοκρατίας, την μείωση του δημόσιου τομέα. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν αρκετοί νόμοι ήδη που αν εφαρμόζονταν θα έκαναν τη ζωή μας πολύ πιο "οικολογική". Τι νόημα έχει να σχεδιάζουμε και να έχουμε όραμα, όταν δεν υπάρχει στην πράξη καμία θέληση εφαρμογής του; (μέσω της εφαρμογής των νόμων;)

Γιάννης Καραμήτρος said...

Θα συμφωνήσω μαζί σου πως το πρόγραμμα μας έχει πολλά κενά όπως και σε πολλά θέματα η φιλελεύθερη οικονομία είναι πολύ καλή, εκτός αν ζεις στα slums του τρίτου κόσμου :P

Πιστεύω πως οι πλούσιες χώρες, στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα, πρέπει να βοηθάμε τις φτωχότερες όπως και οι πλουσιότεροι πολίτες τους φτωχότερους. Δεν σφάλεις που στις θέσεις μας διαβάζεις μεγαλύτερο κράτος μιας και είμαστε Αριστερό κόμμα.