14 September, 2010

Πώς είναι δυνατόν αυτή η κυβέρνηση να σώσει τη χώρα από τη χρεωκοπία;

Άκουσα στο δελτίο ειδήσεων του Skai σήμερα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δανειστεί σε χρήμα από την αγροτική τράπεζα βάζοντας ενέχυρο τις εισροές από την κρατική χρηματοδότηση ως το 2016. Το κόμμα του οποίου ο πρώην αρχηγός και νυν πρωθυπουργός έχει αναλάβει την κυβέρνηση της χώρας που βρίσκεται στα πρόθυρα χρεωκοπίας, διαχειρίζεται τα οικονομικά του ακριβώς με τον αντίθετο τρόπο με τον οποίο θα πρέπει η χώρα να διαχειρίζεται τα δικά της σήμερα. Τα ίδια και ΝΔ βέβαια, αυτή μέχρι το 2013.
Με βάση αυτό το δεδομένο, δεν ξέρω με ποιά λογική μπορεί να εμπιστευτεί κανείς ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το επιτελείο αυτής της κυβέρνησης έχουν την παραμικρή ικανότητα 1ον να αναγνωρίσουν το πρόβλημα που έχει φέρει σε αυτήν την κατάσταση την χώρα και 2ον να έχουν αξιόπιστο σχέδιο για να αποφύγουν την καταστροφή. Εφόσον δεν έχουν καταφέρει να νοικοκυρέψουν τις ανάγκες χρηματοδότησης του κόμματός τους πώς γίνεται να έχουν την παραμικρή ιδέα πώς μπορεί να γίνει αυτό για την οικονομία της χώρας;
Είναι προφανές ότι η προσφυγή σε εξωτερικό μηχανισμό στήριξης με ό,τι όρους ερχόταν αυτός, ήταν η μοναδική προοπτική αυτής της κυβέρνησης μιας και η ίδια σχέδιο για τη σημερινή κατάσταση ποτέ δεν είχε. Εξάλλου επιβεβαιώνεται και με την απορία που εκφέρουν τα μέλη της σε κάθε ευκαιρία  για το ποια θα μπορούσε να ήταν η εναλλακτική επιλογή, σε όσους την κατακρίνουν για την οδήγηση της χώρας στο μηχανισμό, Κάπως δηλαδή σα να είσαι ο νέος κυβερνήτης του Τιτανικού εν μέσω ωκεανού (τυχαίο παράδειγμα) , να ξέρεις από πριν ότι η πορεία σου έχει 60% πιθανότητες να σε φέρει σε σύγκρουση με παγόβουνο και να έχεις βεβαιώσει τους επιβάτες ότι ξέρεις τον τρόπο για να την αλλάξεις (λεφτά υπάρχουν), και αντί να πιάνεις το τιμόνι αμέσως για να την αλλάξεις , να ξοδεύεις τους επόμενους 9 μήνες να φιλοσοφείς ότι φταίει ο καιρός που αυξάνονται οι πιθανότητες σύγκρουσης (αγορές/κερδοσκόποι) ή ότι η πορεία ήταν χειρότερη απ'όσο νόμιζες στην αρχή και ότι ο προηγούμενος καπετάνιος και πλήρωμα ήταν ακόμα πιο άχρηστοι.  Και αφού φτάσεις στα 10 μέτρα από το να χτυπήσεις το παγόβουνο όλο αυτό το διάστημα, να αναγκάζονται τα ρυμουλκά στη γειτονιά σου να σε σπρώξουν εκτός πορείας σύγκρουσης για να μη βουλιάξεις και τα παρακείμενα πλοία με τα υλικά από τη σύγκρουσή σου εσύ να ρωτάς τον κόσμο όλο απορία τι άλλη επιλογή είχες εκείνη τη στιγμή.

Είμαι πεπεισμένος ότι ο μόνος λόγος που η Ελλάδα χρηματοδοτήθηκε σε αυτή τη φάση ήταν αποκλειστικά ο φόβος του συστημικού κινδύνου για τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρώπης. Είμαι σχεδόν σίγουρος επίσης ότι ο κύριος στόχος  των δανειστών και της ΕΚΤ θα είναι να βρεθεί τρόπος στο άμεσσο μέλλον να περιοριστεί ο κίνδυνος στο σύστημα. Αν σιγουρευτεί αυτό μια χρεωκοπία της Ελλάδας είτε ολική είτε μερική (πχ αναδιάρθρωση χρέους) θα είναι πλέον εσωτερική υπόθεση των ιθαγενών αποκλειστικά όποτε και αν αυτή γίνει.

No comments: