08 September, 2007

Θα ψήφιζα Φιλελεύθερη Συμμαχία

Αν πήγαινα στην Ελλάδα να ψηφίσω, ή αν μπορούσα να ψηφίσω στο πλησιέστερο προξενείο όπως μπορούν να κάνουν οι πολίτες πολλών δυτικών κρατών που δε ζουν στον τόπο καταγωγής τους, θα ψήφιζα Φιλελεύθερη Συμμαχία.
Ο λόγος είναι διότι κατά κύρια βάση συμφωνώ σε πολλές από τις θέσεις της .

Για παράδειγμα:

(Σημ. πολλά από τα γραφόμενά μου εδώ είναι προσωπική αντίληψη του τι πρεσβεύει η κίνηση Φ.Σ. μέσα από την συμπεράσματα που έχω αποκομίσει από συζητήσεις , άρθρα και το πρόγραμμά τους το ίδιο. Ο καθένας ας μπει στον κόπο να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να μη θεωρήσει σε καμία περίπτωση ότι ό,τι γράφω εδώ είναι αυτούσιες θέσεις της κίνησης Φιλελεύθερη Συμμαχία. Πρόκειται καθαρά για προσωπικές εκτιμήσεις και απόψεις)

  • Πιο σημαντική είναι η ίδια η ιδέα του ατομικού αυτοπροσδιορισμού, της ελεύθερης επιλογής και συναλλαγής σε ένα νομικό πλαίσιο ξεκάθαρα διατυπωμένο με τους λιγότερους δυνατούς περιορισμούς και εξαναγκασμούς. Την παύση δηλαδή του κράτους γκουβερνάντας. Τη γαλούχηση των ατόμων μιας κοινωνίας με τη σημασία της ατομικής ελευθερίας και των ατομικών επιλογών. Την απομάκρυνση από την τωρινή νοοτροπία του συνδικαλισμού και του σφετερισμού της προσωπικής άποψης καλυμμένης από ένα μανδύα συνεταιρισμού, συντεχνίας ή λόμπι. Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο κράτος από αυτά πάντα του δυτικού κόσμου που να έχει τόσα συνδικάτα, συνεταιρισμούς, συντεχνίες, συλλόγους όσο η Ελλάδα. Μέχρι και Ένωση Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ υπάρχει! (Σύντομα θα δούμε και σύλλογο ..."μπλόγκερς"; ) Αυτό δείχνει την αδυναμία εμπιστοσύνης στο άτομο , την μείωση της αξίας της προσωπικότητάς του και της βούλησης και την ανάγκη γκετοποίησης για να προασπίσουμε τα "συμφέροντα" της συντεχνίας και να αντιμετωπίσουμε τους "άλλους". Η υποστήριξη και η προώθηση κοινών στόχων για μένα θα πρέπει να προέρχεται και να δημιουργείται ως αποτέλεσμα ατομικών επιλογών διαφορετικών ατόμων που συμπίπτουν και συντονίζονται από τη δική τους ορθολογική δυναμική και όχι ως προϋπόθεση ύπαρξης της ανάγκης να ανήκεις σε κάποιο λόμπυ. Έτσι δημιουργείται αβίαστα μια κοινή κουλτούρα και κοινή λογική (common sense) προερχόμενη αυτούσια από τον συντονισμό αυτόνομης σκέψης του ατόμου. Αυτό προϋποθέτει ένα κράτος με σωστό νομικό πλαίσιο και γρήγορη, δίκαιη εφαρμογή του προς όλες τις κατευθύνσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε ο καθένας να βρει το δίκιο του χωρίς να καταφεύγει στην λύση του να γίνει μέλος ενός κοπαδιού για να δυναμώσει τη φωνή με τη φωνή των άλλων μελών της κάθε λέσχης/λόμπι.
  • Συμφωνώ σε γενικές γραμμές με τις προτάσεις της ΦΣ για το σύνταγμα.
  • Πλήρη διαχωρισμό κράτους Εκκλησίας για να αποκτήσουμε επιτέλους κοσμικό κράτος.
  • Άρση μονιμότητας δημοσίων υπαλλήλων.
  • Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
  • Κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην εκπαίδευση
  • Γενικότερα η Φ.Σ. δείχνει ότι αποτελείται από ένα σύνολο ατόμων που ασπάζονται τον πραγματισμό , ενστερνίζονται τις νέες τεχνολογίες (νέες ίσως για την Ελλάδα βέβαια, όχι τόσο για τον υπόλοιπο κόσμο) και την ανάγκη εκμοντερνισμού των υπηρεσιών του κράτους. Ο χρόνος που έχει χαθεί προς αυτή την κατεύθυνση είναι αδικαιολόγητα μεγάλος και οι υπεύθυνοι σε τεράστιο βαθμό είναι οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ κυρίως (μονοπώλια/ολιγοπώλια ΟΤΕ-ΙΝΤΡΑΚΟΜ και μη έγκαιρη απελευθέρωση αγοράς τηλεπικοινωνιών με αποτέλεσμα πάρα πολύ αργή ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων σε προσιτές τιμές) . Χαρακτηριστική η αδυναμία/απροθυμία όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, και της σημερινής της ΝΔ, να αναγνωρίσουν τη σημασία επένδυσης στις νέες τεχνολογίες για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής του πολίτη. Αυτό είναι επόμενο βέβαια της ισχυρής κρατικής παρέμβασης- στο ρόλο επιχειρηματία- και ελέγχου σε αυτούς τους τομείς κάτι που αν ήταν αφημένο στην ιδιωτική πρωτοβουλία με ένα πλήρες νομικό πλαίσιο, θα είχε προχωρήσει γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα δημιουργώντας περισσότερο πλούτο για όλους.
Για όποιον ενδιαφέρεται το πρόγραμμα της Φ.Σ. βρίσκεται εδώ.

Για τους παραπάνω αλλά και άλλους λόγους είμαι πεπεισμένος ότι στη δεδομένη στιγμή είναι η καλύτερη επιλογή. Δε συμφωνώ πιθανόν σε κάθε γράμμα του προγράμματος της Φ.Σ. αλλά συμφωνώ με τη γενικότερη φιλοσοφία και δυναμική των μελών της. Φαίνεται ότι πρόκειται για ανθρώπους από διάφορα κοινωνικά στρώματα χωρίς κομματικές σφραγίδες και βιογραφικά από πολιτικές νεολαίες (άλλο ένα κοπάδι) που απλά έχουν δουλέψει στη ζωή τους όπως και εγώ. Δεν πρόκειται για άτομα που το μεγαλύτερό τους επίτευγμα ήταν η οργάνωση ομάδας κατάληψης στο πανεπιστήμιο ως μέλη κομματικής νεολαίας και η ρύπανση των τοίχων και της νοημοσύνης μας με αφίσες κομματικής προπαγάνδας οποιασδήποτε χροιάς.

Τα χρόνια μετά το '74 η Ελλάδα έχει κυβερνηθεί από 2 μόνο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Για την κατάσταση, την ποιότητα ζωής και θέση στον Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη της Ελλάδας σήμερα, οι κύριοι υπεύθυνοι προέρχονται από αυτούς τους 2 χώρους. Θα ήταν λάθος να ισχυρισθεί κανείς ότι δεν υπήρξε καθόλου πρόοδος. Δεδομένων όμως των ευκαιριών, της Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ευημερίας τα τελευταία 20-25 χρόνια, των επενδυτικών κονδυλίων που υπήρξαν και υπάρχουν διαθέσιμα, μέσω ΕΕ κυρίως, τα βήματα που γίνανε και ο τρόπος που αξιοποιήθηκαν οι ευκαιρίες είναι πιστεύω ντροπή στο βιογραφικό των πολιτικών που τις διαχειρίστηκαν και ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, των χαμηλότατων αμοιβών, της γενικής απαξίωσης από πολιτικούς και κόμματα και εντέλει πολίτες για νόμους και θεσμούς. Χαρακτηριστικότατο πρόσφατο παράδειγμα, το φιάσκο της υποψηφιότητας στο δελτίο επικρατείας της κ. Φώφης Γεννηματά στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ -που κρίθηκε αντισυνταγματική από τον άρειο πάγο- και η αντίδραση πλήθους μελών του κόμματος συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου υποψήφιου πρωθυπουργού για ανάμειξη της δικαιοσύνης της εκλογές με αποκορύφωμα τους χαρακτηρισμούς για "πραξικόπημα".

Ελπίζω το μήνυμα από το αποτέλεσμα των εκλογών να είναι ελπιδοφόρο για την πρώτη προσπάθεια της Φιλελεύθερης Συμμαχίας

2 comments:

Dr_MAD said...

Πολύ ενδιαφέρον. Αν και προσωπικά θα σε παραπέμψω στο blog μου και στο κείμενό μου για τους Οικολόγους Πράσινους. Εκεί θα βρεις και τις εξελίξεις με την ψήφο των ομογενών.

PS: Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που κυβερνάται εδώ και 30 χρόνια από 2 μόνο παρατάξεις. Απλά σε εμάς α) οι ηγέτες είναι καρφωμένοι στις καρέκλες τους και κυβερνάν μέχρι να ψοφήσουν, β) δεν τό'χουμε γενικά να προοδεύουμε χωρίς πίεση.

ManBlogg said...

Γεια χαρά mad και καλως ήρθες από τα "ηλεκτρονικά μέρη" μου.
Ενδιαφέροντα τα γραφόμενα στο μπλογκ σου επίσης, θα σε παρακολουθώ. Διάβασα και για τους ομογενείς και την ψήφο τους και χαίρομαι που πιθανόν σύντομα να έχουν τη δυνατότα επίσης να ψηφίσουν.
Για τους οικολόγους απλά αποκομίζω ότι υπάρχουν και είναι σε πολλές "γεύσεις" :) . Αν έχεις πρόχειρα τίποτα links με προγραμματικές τους δηλώσεις και δεν είναι κόπος ενημέρωσέ στο μπλογκ σου να ρίξω και μια ματιά πιο διεξοδικά.