15 September, 2007

Παμπάλαιος πολιτικός λόγος από το Γιώργο Παπανδρέου

Σχολιάζω κάποιες από τις απαντήσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου, υποψήφιου πρωθυπουργού , στις ερωτήσεις πολιτών που του υποβλήθηκαν μέσω του δικτυακού τόπου http://www.wikipolitics.gr/
Το υλικό διανέμεται κάτω από creative commons license.

  • ο petros skiadareshs κάνει την ερώτηση:
"Οι μισοί Έλληνες είναι στο δημόσιο οι άλλοι μισοί χλευάζουν τους άλλους μισούς αλλά ονειρεύονται τα βράδια για μια θέση στο δημόσιο για την κόρη τους και μια καλή μετάθεση του φαντάρου γιού μέσο του στρατιωτικού θείου. Είναι χοντροκομμένα αυτά που λέω αλλά πιστεύω ότι είναι η ελληνική πραγματικότητα, πως μπορείτε να αλλάξετε αυτή την αρρωστημένη κατάσταση."

  • Στην απάντησή του ο ΓΠ: Αρχίζει λέγοντας ότι πρέπει να αρχίσουμε από κάπου και καταλήγει ότι τελικά πρέπει να ξεκινήσουμε ταυτόχρονα από παντού. Πώς λέμε το ένα και το όλο, είναι ένα και το αυτό; Πολύ χριστιανικό το μήνυμα. Χαρακτηριστικό της ανυπαρξίας πλάνου και ρεαλιστικού προγράμματος. Χωρίς προτεραιότητες κ. Γιώργο Παπανδρέου, χωρίς κατάτμηση του προβλήματος (του όποιου προβλήματος) αξιολόγηση της σπουδαιότητας των επιμέρους του τμημάτων, ανάθεση προτεραιοτήτων και εφαρμογή λύσεων στο πρόγραμμα αυτό , τίποτα δε λύνεται. Όσο ρεαλιστική είναι η αρχική διατύπωση του "πρέπει να αρχίσουμε από κάπου", τόσο καταστροφική είναι η συνέχεια "πρέπει να αρχίσουμε ταυτόχρονα από παντού"
  • Ερώτηση από Χριστίνα

    Κ.Πρόεδρε πως θα καταφέρετε να καταπολεμήσετε την ΔΙΑΦΘΟΡΑ που πλήττει την χώρα μας όταν πολλές από τις ψήφους σας (όπως και της Ν.Δ.) τις παίρνετε μέσω προσωπικών υποσχέσεων και ρουσφετιών σε πολίτες; Μπορείτε να μας υποσχεθείτε ότι κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα διοριστεί μέσω της πλαγίας οδού;

  • Η απάντηση του ΓΠ πάλι δεν εμπνέει σιγουριά και σοβαρή αλλαγή. Γιατί ναι μεν είναι σημαντικό όλες οι αποφάσεις (υπουργικές, κρατικές προμήθειες και άλλες χρηματοδοτήσεις) να αναρτώνται στο δίκτυο ως προσπάθεια αρχειοθέτησης και μηχανοργάνωσης, αλλά αυτό δεν ξέρω πως βελτιώνει τη διαφάνεια η οποία αφορά στο πώς παίρνονται αυτές οι αποφάσεις. Δε νομίζω το πρόβλημα σήμερα να είναι να ανακαλύψει κάποιος ποιες αποφάσεις πάρθηκαν. Το πρόβλημα διαφάνειας είναι να ανακαλύψει πώς πάρθηκαν και επι του προκειμένου ο ΓΠ φυσικά δεν απαντά. Αυτό γίνεται με το να αναρτώνται οι όροι ενός κρατικού διαγωνισμού πχ στο διαδίκτυο, μαζί με τις επώνυμες προσφορές και στο τέλος να αναρτώνται οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή μίας από αυτές προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου. Έτσι μόνο κάποιος μπορεί να έχει πλήρη εικόνα πως λειτουργεί το σύστημα, αν ευνοεί κάποιους και με πιο τρόπο και εν πάση περιπτώσει είναι ανοιχτό σε κριτική. Επίσης, επιβάλλεται και η δυνατότητα παρακολούθησης προόδου του έργου και τελικής αξιολόγησης της ποιότητας του έργου παράδοσης για να μπορεί ο καθένας να αξιολογεί αν συμπίπτει με τους αρχικούς όρους ανάθεσης.

  • Ερώτηση από Χρύσα για συγχώνευση ΙΚΑ/ΕΣΥ
  • Η υποβάλλουσα την ερώτηση ρωτάει ξεκινώντας με πρόβλημα την κακή ποιότητα παροχών υπηρεσιών από το ΙΚΑ και τονίζει ότι το πρόβλημα της είναι στο (Ιατρικό επίπεδο) και ο κ. Γ.Π απαντάει με μια θεωρία αναβάθμισης του ΕΣΥ με το κερασάκι των επιπλέον προσλήψεων (3000 περισσότερους το χρόνο από αυτούς που αντικαθίστανται λόγω συνταξιοδότησης). Η ερώτηση είναι καθαρά για το επίπεδο Γιατρών στο ΙΚΑ και η απάντηση είναι περισσότερες προσλήψεις -προσθέτω εγώ : περισσότερων μέτριων/κακών γιατρών λειτουργών στο ΕΣΥ. Σωστή προσέγγιση. Προβλέπω και "μικρότερο" και περισσότερο "ευέλικτο" κράτος έτσι...
  • Η επόμενη ερώτηση για τα ΑΜΕΑ βρίσκει πάλι μια απάντηση γενικόλογη χωρίς καμία πιθανότητα επιβεβαίωσης της πρακτικής εφαρμογής της. Αυτό βέβαια είναι χαρακτηριστικό όλων των απαντήσεων του ΓΠ αλλά και των περισσοτέρων πολιτικών έτσι και αλλιώς.
  • Η απάντηση στην ερώτηση για τη δωρεάν παιδεία είναι από τις πιο σαφείς πάντως οφείλω να το αναγνωρίσω. Θετικό η περισσότερη χρηματοδότηση της υπάρχουσας "δωρεάν" κρατικής παιδείας. Αρνητικό που δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί η ευκαιρία να αναπτυχθεί και εκτός από τα γαμψά και "βρώμικα" νύχια της κρατικοδίαιτης οικονομίας. - Να σημειώσω ότι σε κάθε ευκαιρία που βρίσκει ο ΓΠ σχολιάζει το πόσο κακά πήγαν τα πράγματα επί της προηγούμενης κυβέρνησης. Παλαιοκομματική, άγονη και στείρα πολιτική εκτός πνεύματος σύγχρονης επιχειρηματολογίας και εκτός θέματος των ερωτήσεων μιας και οι αναγνώστες ρωτούν τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ όχι τι "δεν έκανε" η ΝΔ.
  • Ασαφής και προσεκτικός στην απάντησή του για διαχωρισμό κράτους Εκκλησίας. Έμμεσα φαίνεται να υποστηρίζει τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων τους αλλά σε αυτή τη φάση δεν είναι σαφές με τι όρους .
  • Στην απάντησή του για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνει για μένα ίσως την πιο σχετική και συγκεκριμένη απάντηση στην ερώτηση. Βέβαια δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνει "...όσο το δυνατόν περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία". Καλά σημεία ακούγονται η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις σε "άγονες γραμμές" και εκσυγχρονισμό του πτωχευτικό δικαίου.
  • Από την άλλη η απάντησή του στην ερώτηση για το ανοιχτό λογισμικό στο δημόσιο τομέα και σε υπηρεσίες ό,που τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας είναι ..."από την πόλη έρχομαι και στην κορυφή κανέλα" . Η ερμηνεία η δική μου της απάντησης είναι.." τίποτα δε θα αλλάξει αρχικά τουλάχιστον στη συμφωνία με τη Microsoft"
Σε γενικές γραμμές ο κ. ΓΠ απλά επιβεβαιώνει την εικόνα στα μάτια μου ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι έτοιμος να κάνει τίποτα το διαφορετικό αν ήταν αύριο οδηγός της κυβέρνησης. Το μόνο νέο στην προκειμένη διαδικασία είναι ότι γίνεται στο ίντερνετ, πράγμα θετικό βέβαια. Όμως, ο πολιτικός του λόγος είναι πολύ παλιός παρ'όλη την προσπάθεια που κάνει να μας πείσει για το καινοτομικό του περιεχόμενο. Αποφεύγει να δώσει σαφή απάντηση σε καίριες ερωτήσεις που δείχνει ότι δεν είναι απλά έτοιμος. Βέβαια προσωπικά έχω τεράστιες ενστάσεις και για το ήθος το οποίο κουβαλάει η πιθανή κυβέρνησή του , ενστάσεις που εντάθηκαν με το περιστατικό απαξίωσης των θεσμών (περίπτωση υποψηφιότητας κ. Φώφη Γεννηματά) , τις λαϊκίστικες κορώνες που και ο ίδιος αλλά και πολλά στελέχη του μοιράζουν απλόχερα. (πιο πρόσφατο το "πραξικόπημα" της Ολυμπιακής) . Τόσες φορές που τα στελέχη του κόμματος του ΠΑΣΟΚ εγείρουν θέμα πραξικοπήματος, έχουν χάσει πλέον και οι λέξεις το νόημά τους. Επιβεβαιώνουν την "υποψία" μου πάντως ότι έτσι όπως εξασκείται η κυβέρνηση στην Ελλάδα, οι Έλληνες είναι από τους λίγους λαούς που καλούνται να ψηφίσουν τη δικτατορία της αρεσκείας τους κάθε τέσσερα χρόνια. Ε, περίπου..

Και ο ίδιος, αλλά και φυσικά ο τωρινός πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του είναι, πολιτικά, οικτρά παμπάλαιοι. Φυσικά είναι οι κυρίως υπεύθυνοι για το πόσο χάλια είναι τα πράγματα στην Ελλάδα, όπως το επιβεβαιώνουν οι ίδιοι με τον "μοντέρνο" πολιτικό τους λόγο μέσα από τις προεκλογικές κραυγές τους σε κάθε προεκλογική περίοδο. Δυστυχώς με το επίπεδο σοβαρότητας που δείχνουν τα 2 κόμματα κυρίως μέσα από τις πράξεις τους και έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα μέσα από αυτές τις εκλογές, αίσθηση μου είναι ότι από Δευτέρα ο τόπος θα ξαναμπεί σε μια νέα προεκλογική περίοδο. Το αν θα κρατήσει ένα μήνα ή τέσσερα χρόνια δεν έχει και τόσο σημασία. Σημασία έχει ότι η πρόοδος θα είναι ελάχιστη και πάλι.

No comments: