25 October, 2009

Ο νόμος δυτικά του Πέκος


Δεν μπορώ να μη το σχολιάσω αυτό. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο πολύς, κυριολεκτικά και μεταφορικά, κ. Πάγκαλος φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με το in.gr το εξής :
"Εγώ δεν μπορώ να πληρώσω άνθρωπο για παράνομη σχέση. Θα πάει φυλακή ο κ. Παπακωνσταντίνου αν τους πληρώσει". Ο κ. Πάγκαλος θα πρέπει να έχει μετακομίσει στη "Δανία του Νότου" ήδη νοητικά τουλάχιστον. Στην Ελλάδα που ζούσα και παρακολουθώ εγώ πάντως , δε θυμάμαι ποτέ να πήγε φυλακή υπουργός οποιασδήποτε κυβέρνησης για οποιοδήποτε λόγο.
Ο λόγος είναι για τα προγράμματα stage -στέιτζ τα λέω 'γω που έχω lower του Κέμπριτζ, ανδρώθηκα στη "γη των ελευθέρων και πατρίδα των ανδρείων" και δεν είμαι των Γαλλικών και του πιάνου-. Το μπάχαλο της αρκούδας φαίνεται να προκαλείται με αυτή την ιστορία. Η κυβέρνηση απ΄ότι φαίνεται αποφασίζει να μην πληρώσει όσους προσλήφθηκαν εν μέσω προεκλογικής περιόδου για την περίοδο κατά την οποία εργάστηκαν. Αυτό από μόνο του σαν απόφαση δείχνει το κατά πόσο ισχύει ο νόμος ...."δυτικά του Πέκος"[1] για κάθε τυχερό μέλος της οποιαδήποτε κυβέρνησης. Διότι δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Είτε η προηγούμενη κυβέρνηση παρανόμησε με το να προσλάβει όλο αυτόν τον κόσμο προεκλογικά. Είτε η σημερινή παρανομεί με το να μην πληρώνει τα δεδουλευμένα των χαμηλόμισθων και ανασφάλιστων που απολύει. Θα βρεθεί κάποιος δικαστής και ένα δικαστήριο σε αυτή τη χώρα να αποδώσει δικαιοσύνη εκεί που αρμόζει έτσι για αλλαγή;
Βέβαια σε περίπτωση που ισχύει το 1o , ακόμα και αυτός που δουλεύει να είχε προσληφθεί παράνομα, είναι δυνατόν ως εργοδότης, πόσο μάλλον το δημόσιο, να του λες ότι δε θα πληρωθεί για τη δουλειά που έκανε ούτως ή άλλως; Έτσι διδάσκει ηθική η νέα κυβέρνηση; Εκδικητικότητα εναντίων των πολιτών της χώρας έστω και αν αυτό ήταν σφάλμα της προηγούμενης εσκεμμένο ή μη; Αναρωτιέται κανείς στη "Δημοκρατική παράταξη" τι κοινωνία ανατρέφουν με τέτοιες ενέργειες; Αν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο το θεωρώ χοντρό σφάλμα και ηθική κατρακύλα του team - ΓΑΠ. Θα είναι αισχρό. Η συνολική εικόνα φαίνεται τραγικότερη καθώς απ ' όσο διάβασα, πρόκειται για εργαζόμενους με πενιχρές αποδοχές και χωρίς ασφάλιση. Το πρώτο δυτικό sweatshop με τη σφραγίδα του κράτους. Ίσως να είναι στο πλαίσιο ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας, ποιος ξέρει;
Αν κρίνουμε πάντως από το παρελθόν (βλέπε Siemens) το πιο πιθανό είναι αν υπάρξει δικαστική παρέμβαση στην υπόθεση, να καταδικάσει και να βάλει φυλακή όλους τους 8000 σύντομα ανέργους για συνέργεια σε παράνομες προσλήψεις μιας και όπως ξέρουμε οι υπουργοί έχουν μαφιόζικου τύπου ασυλία. Οπότε με τέτοια προσόντα και προϋπηρεσία: και χαμηλόμισθοι, και ανασφάλιστοι, και απλήρωτοι και φυλακή, οι νέοι των στέιτζ, θα μπορούν με το καλό όταν απολυθούν από τη φυλακή να εργασθούν στη λεωφόρο Φυλής όπου θα είναι περιζήτητοι.
Το μέτρο του ρουσφετιού και του νεποτισμού και η σύγχυση μεταξύ νόμιμου και ηθικού παίρνουν διαφορετικές διαστάσεις αν κανείς συνυπολογίζει και την πληροφορία σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής εδώ.
Η εφημερίδα είχε αποκαλύψει ρουσφετολογικού τύπου προσλήψεις διακομματικής συναίνεσης που έγιναν μετά την προκήρυξη των εκλογών του Οκτωβρίου. Μπορεί να εξηγήσει ο κ. Πάγκαλος ποια ακριβώς η διαφορά στη νομιμότητα των προσλήψεων μεταξύ των συμβασιούχων stage και αυτών που προσλήφθηκαν επίσης κατά την προεκλογική περίοδο από τα κόμματα στη βουλή σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής και να μας πει σε αυτήν την περίπτωση ποιος πρέπει να πάει φυλακή;

Προβλέπω πολύ γέλιο στο μέλλον με την παρουσία του κ. αντιπροέδρου της κυβέρνησης πάντως. Αν μη τι άλλο έχει ένα λαμπρό παρελθόν.

[1]Για τους φίλους των κόμικς υπάρχει ένα τεύχος της σειράς κόμικς Lucky Luke με τίτλο "Ο Δικαστής" το οποίο αφηγείται την ιστορία του "δικαστή" Roy Bean

3 comments:

Odysseas said...

Αυτό δε μπορώ να το χωνέψω κι εγώ... Κάνανε stage, πρακτική εξάσκηση δηλαδή, και τους ανανεώνανε τις συμβάσεις για 24 μήνες...

Μα είναι δυνατόν ένας φυσιολογικός άνθρωπος να θέλει να μείνει σε καθεστώς stage για τέτοιο χρονικό διάστημα? Ψάξανε ποτέ αλλού δουλειά αυτοί οι άνθρωποι? Ή μήπως περιμένανε από την αρχή τη μονιμοποίηση? Ε?

Και δε θα πάει κανένας φυλακή, αυτό στο υπογράφω!

ManBlogg said...

Οδυσσέα είναι 100% σίγουρο ότι πολλοί ευελπιστούσαν σε μονιμοποίηση. Είναι τραγικό αλλά ακόμα και τώρα οι περισσότεροι ευελπιστούν σε μία θέση στο δημόσιο. Ο λόγος είναι διότι θεωρείται ως επί το πλείστον καλύτερος εργοδότης από τον ιδιωτικό τομέα. Τραγικό.
Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν οι προηγούμενοι περιμένοντας εξαργύρωση σε ψήφους πιθανόν.
Οι νέοι από την άλλη βέβαια δεν αποζημιώνουν και αποφασίζουν να μην πληρώσουν σαν μια κανονική μαφία που παίρνει τη βαλίτσα με το "πράμα" αλλά κρατάει και την βαλίτσα με το ρευστό. Ας μη μας κάνει εντύπωση η γενικότερη αίσθηση του "ο σώζων εαυτών σωθεί τω" στην κοινωνία όταν το κράτος αυτό διδάσκει με τη συμπεριφορά του.

Γιάννης Καραμήτρος said...

Εγώ τα λέω στάζε με Γαλλική προφορά μιας και μεγάλωσα σε Γαλλόφωνο περιβάλλον :P

Ο Πάγκαλος ας πει αλεύρι μιας και ο Οτσαλάν στο Ναϊρόμπι τον γυρεύει. Μερικά πράγματα είναι απλά αν οι εργαζόμενοι έχουν υπογράψει συμβόλαιο με έναν εργοδότη αυτός είναι υποχρεωμένος να τους πληρώσει τα δεδουλευμένα τους ακόμα και αν είναι παράνομες οι θέσεις εργασίας.

Όσον αφορά τον "παράδεισο" του Δημόσιου τομέα, γνωρίζω και εγώ πολλούς που θέλουν να γίνουν Δημόσιοι υπάλληλοι και αν κρίνω από τις συνθήκες εργασίας που υπάρχουβ σε μερικές ιδιωτικές εταιρίες δεν τους παρεξηγώ.

Υ.Γ. πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν διάβασα τα λεκτικά της Wikipedia.